Στις συζητήσεις υψηλής τεχνολογίας, ο όρος Blockchain είναι, ίσως, η πιο συζητημένη λέξη αυτή τη στιγμή. Πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι ασχολούνται σοβαρά με αυτή την πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, από ερευνητές πληροφορικής και λάτρεις του Διαδικτύου, μέχρι επιχειρηματίες που επιδιώκουν να βελτιώσουν τις λειτουργίες της επιχείρησής τους.
Τι είναι λοιπόν το Βlockchain;
Το Blockchain είναι μια δομή δεδομένων που καταγράφει συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε συνάρτηση του χρόνου. Το περιεχόμενό της, οργανωμένο σε μπλοκ, αυξάνεται καθώς προστίθενται νέες συναλλαγές. Προσφέρει έναν ασφαλή, ιδιωτικό και ταυτόχρονα, αποδοτικό και ανέξοδο τρόπο αποθήκευσης τέτοιων συναλλαγών μεταξύ δύο ή και πολύ περισσοτέρων συμμετεχόντων.
Χάρη σε αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το Βlockchain προσφέρει έναν ιδανικό δημόσιο αρχείο για την καταγραφή οικονομικών ή γενικότερα ευαίσθητων συναλλαγών. Με την σημερινή του μορφή, γιορτάζει φέτος την 10η επέτειό του, καθώς ουσιαστικά σχεδιάστηκε από τον Satoshi Nakamoto για την υποστήριξη του Βitcoin το 2008. Τότε λύθηκε, για πρώτη φορά, το πρόβλημα των διπλών δαπανών (double spending) των ψηφιακών νομισμάτων χωρίς την ανάγκη κεντρικού ελέγχου.
Σήμερα, βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα Blockchain, το οποίο μείωσε σημαντικά την πολυπλοκότητα του σχετικού αλγορίθμου, περιορίζοντας έτσι την κατανάλωση ενέργειας από την πληθώρα ηλεκτρονικών υπολογιστών που εφαρμόζουν αυτά τα πρωτόκολλα. Επιπλέον, παρέχει μια νέα γενιά «έξυπνων συμβολαίων», όπως έγραψε και ο Economist, «δημιουργώντας τιμολόγια που πληρώνονται όταν μια αποστολή φτάσει στον προορισμό της, ή πιστοποιητικά μετοχών που αποστέλλουν αυτομάτως στους μετόχους τους μερίσματα εφόσον τα κέρδη περάσουν ένα καθορισμένο επίπεδο».
Εκτός των κρυπτονομισμάτων, που είναι σήμερα οι μεγαλύτεροι χρήστες του Blockchain, η ευρωστία και η ταχύτητά του έχουν οδηγήσει σε πολλές άλλες εφαρμογές: μία είναι τα «έξυπνα συμβόλαια», τα οποία πρέπει να εκτελεστούν ή να επιβληθούν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, άλλη είναι οι τραπεζικές, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές εφαρμογές, ενώ άλλη πάλι είναι η ευαίσθητη ανταλλαγή πληροφοριών στην ιατρική ή αλλού, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η αποκεντρωμένη ψηφοφορία. Γενικότερα, το Blockchain υποστηρίζει σήμερα την γέννηση των Decentralized Autonomous Organizations (Αποκεντρωμένων Αυτόνομων Οργανισμών). Όποτε διακυβεύεται η εμπιστοσύνη, το Blockchain είναι η σύγχρονη λύση!
Αλλά πώς λειτουργεί; Ας ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά ...
Ένα Blockchain υλοποιείται με κατανεμημένο τρόπο μεταξύ πολλών υπολογιστών στο Διαδίκτυο. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι είναι αποκεντρωμένο και χωρίς την ανάγκη κεντρικής “αδειοδότησης”, γεγονός που τονίζει την έλλειψη κεντρικής εξουσίας - η δημιουργία και ανάπτυξη του Blockchain δεν προέρχεται από καμία κεντρική ή άλλη τράπεζα . Αντ’ αυτού, το Βlockchain βασίζεται σε συνεισφορές από την σχετική κοινότητα για τον σχεδιασμό και την συντήρησή του και σε ένα peer-to-peer δίκτυο για την εφαρμογή του. Συνήθως αναπτύσσεται μέσω λογισμικού ανοιχτού κώδικα, ενισχύοντας έτσι την διαφάνεια του, την ακεραιότητα του και την ευρωστία του.
Το Βlockchain προστατεύει τα δεδομένα του αποτελεσματικά - δεν επιτρέπεται καμία τροποποίηση σε ένα μόνο μπλοκ χωρίς να αλλάξουν όλα τα επόμενα και να αποκτήσει ο επιτιθέμενος την πλειοψηφία 51% σε ολόκληρο το δίκτυο. Ειδικότερα, η αντοχή σε σφάλματα είναι εγγυημένη επειδή κάθε μπλοκ είναι συνδεδεμένο με το προηγούμενο χρησιμοποιώντας μια μη αντιστρέψιμη συνάρτηση κατακερματισμού, αυξάνοντας έτσι την ανθεκτικότητά του καθώς αυξάνεται το Βlockchain. Από την άλλη πλευρά, μεμονωμένα μπλοκ είναι ασφαλισμένα με ένα κρυπτογραφικό πρωτόκολλο και ταυτοποιούνται με χρονική σήμανση. Η αναπαραγωγή της πληροφορίας σε πολλούς κόμβους θωρακίζει την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και την ιχνηλασιμότητα του πρωτοκόλλου.
Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια συναρπαστική νέα τεχνολογία, υποσχόμενη μια ποικιλία από πρωτοφανείς εφαρμογές. Μείνετε συντονισμένοι!