Το μέλι αποτελεί βασικό φυσικό γλυκαντικό για το τσάι ή το γιαούρτι μας, ενώ ταριάζει υπέροχα σε ένα σωρό αλμυρές και όχι μόνο συνταγές. Ποιος λοιπόν δεν έχει στην κουζίνα του ένα βάζο μέλι;
Απλώς, ενώ ορισμένοι το τρώμε με το κουτάλι πρωί-μεσημέρι-βράδυ, άλλοι δεν το χρησιμοποιούμε εξίσου συχνά. Ωστόσο, φυλάμε πάντοτε ένα βάζο σε κάποιο από τα ντουλάπια για «ώρα ανάγκης». Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία ανθρώπων που ενώ είναι λάτρεις του μελιού, αγοράζουν το μέλι σε μεγάλες ποσότητες. Επομένως κι αυτοί πάντοτε έχουν τουλάχιστον ένα βάζο περίσσευμα.
Στην πρώτη ομάδα ανθρώπων, που αγοράζουν μέλι σχεδόν κάθε βδομάδα, ίσως το θέμα που συζητάμε να μην φανεί ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Όμως για όσους έχουμε στο σπίτι ένα βάζο μέλι που ούτε θυμόμαστε πότε πρωτοεμφανίστηκε εκεί, το εάν λήγει το μέλι και πώς θα το προλάβουμε αποτελούν κρίσμα ερωτήματα. Κι αυτό καθώς πρόκειται για ένα από τα πολλά προϊόντα του σούπερ μάρκετ που η τιμή τους αυξάνεται διαρκώς.
Τελικά το μέλι έχει ημερομηνία λήξης;
Η απάντηση είναι «Όχι». Ακόμη και το ανοιγμένο μέλι δεν λήγει. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, το μέλι παραμένει ασφαλές προς κατανάλωση ακόμη και μετά την πτώση της ποιότητας στη γεύση και το άρωμα.
«Μα πώς γίνεται να τρώμε μέλι ανοιγμένο προ ετών και να μην μας πειράζει;»
Το μέλι είναι ένα προϊόν υψηλής οξύτητας. Αυτό σημαίνει ότι βακτήρια και λοιποί μικροοργανισμοί δεν έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν μέσα στο βάζο. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι το μέλι κρατά ακόμα και δώδεκα μήνες μέχρι να αρχίσει να υποβαθμίζεται η ποιότητά του.
Ωστόσο, ακόμα κι αν το μέλι πάρει τη χαρακτηριστική θολή όψη και κρυσταλλώσει, εξακολουθεί να είναι ασφαλές.
Πώς θα κάνουμε το κρυσταλλωμένο μέλι και πάλι ρευστό
Το μέλι που βρίσκεται στο ντουλάπι μας επί σειρά ετών μπορεί σταδιακά να γίνει σκούρο, να χάσει το άρωμά του ή ακόμη να κρυσταλλώσει και να γίνει συμπαγές. Κι όσο κι αν μας φαίνεται απίστευτο, αρκούν λίγα μόλις λεπτά προκειμένου να επαναφέρουμε τη μεταξένια-λεία υφή.
Απλώς τοποθετούμε το βάζο με το μέλι σε ζεστό νερό ή στον φούρνο μικροκυμάτων για τριάντα δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.
Τι ισχύει για το σιρόπι σφενδάμου
Eνώ έχουν παρόμοια γεύση, το σιρόπι σφενδάμου και το μέλι δεν έχουν την ίδια διάρκεια ζωής. Το σιρόπι σφενδάμου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία. Επομένως μπορεί να διατηρηθεί για χρόνια κλειστό.
Αν όμως το ανοίξουμε, το σιρόπι σφενδάμου είναι ευαίσθητο στην ανάπτυξη μούχλας. Κι ενώ η μούχλα μπορεί να αφαιρεθεί από την κορυφή της συσκευασίας και το σιρόπι να καταναλωθεί, ενδέχεται να έχει αλλοιωθεί σημαντικά η γεύση του. Επομένως, συνιστάται να το διατηρούμε στο ψυγείο μας το πολύ για ένα χρόνο.
(Με πληροφορίες από usatoday)