Σας προειδοποιούσαν και εσάς οι γονείς σας να μην κολυμπάτε αμέσως μετά το φαγητό; Εμάς πάντως ναι. Κι όμως τελικά, οι «μεγάλοι» δεν έχουν πάντα δίκιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να περιμένoυμε όντως μισή ωρά μετά το φαγητό για να μπούμε για μπάνιο, επισημαίνουν οι γιατροί.
Αυτή η παλιά προειδοποίηση προέρχεται από την ανησυχία ότι «μπορεί να πνιγούμε, επειδή το αίμα θα εκτραπεί στο γεμάτο στομάχι μας, αντί να κυκλοφορήσει στους μυς και τα διάφορα μέλη του σώματός μας».
Ποια είναι όμως η αλήθεια
Στην πραγματικότητα, το αίμα εξακολουθεί να ρέει κανονικότατα στους μυς μας και μετά το φαγητό και το νερό, εξηγεί ο δρ Μάθιου Μπάντζετ, από την κλινική του Κλίβελαντ.
Ως πρώην κολυμβητής, ο Μπάντζετ συνήθιζε να τρώει μια-δυο μπανάνες και να πίνει λίγο νερό πριν αγωνιστεί. Διατηρώντας αυτές τις συνήθειες, ο γιατρός ανησυχεί ότι αυτή η αυτή η old-fashioned προειδοποίηση, να βουτάμε νηστικοί και χωρίς να πιούμε νερό, μπορεί να προκαλέσει μπελάδες.
«Είναι σημαντικό να ξεδιψάσουμε πριν κολυμπήσουμε. Ειδικά τις ηλιόλουστες μέρες. Δυστυχώς όμως, οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούμε ότι μπορεί ακόμα και να αφυδατωθούμε, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες. Γιατί; Γιατί ακόμα και όταν είμαστε μέσα στο νερό ιδρώνουμε. Απλά δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε την απώλεια νερού», προειδοποιεί ο ειδικός.
Το ζουμί
Η βουτιά στo νερό μετά από ένα ελαφρύ γεύμα ή ένα σνακ δεν είναι τόσο σπουδαία υπόθεση αν απλώς «πλατσουρίζουμε».
Αλλά αν κολυμπάμε χιλιόμετρα ή το κάνουμε για να ασκηθούμε, καλύτερα να δίνουμε στο φαγητό λίγο χρόνο να αφομοιωθεί από τον οργανισμό, προκειμένου να αποφύγουμε τις κράμπες. Ακριβώς όπως θα κάναμε και πριν βγούμε για τζόκινγκ.
Τί δεν πρέπει να πιούμε για κανένα λόγο
Προσοχή! Όταν λέμε ότι συνίσταται η κατανάλωση υγρών πριν τη βουτιά, δεν εννοούμε ποτά με αλκοόλ. Το κολύμπι μετά από τη μπύρα είναι επικίνδυνο, καθώς γινόμαστε πιο επιθετικοί, λιγότερο συντονισμένοι και επιρρεπείς σε κακές επιλογές.
(Mε πληροφορίες από Associated Press).