Τελικά πρέπει ή όχι να κόψουμε το βούτυρο για να ζήσουμε περισσότερο

Θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη ζωή χωρίς τις νόστιμες πηγές λίπους;
Βούτυρο: Αυτή η τόσο νόστιμη πινελιά στο φαγητό μας θα πρέπει να κοπεί;
banusevim via Getty Images
Βούτυρο: Αυτή η τόσο νόστιμη πινελιά στο φαγητό μας θα πρέπει να κοπεί;

Μπορεί να έχουμε παρατηρήσει τις τελευταίες εβδομάδες κάποιους τίτλους σχετικά με το βούτυρο και το τυρί, σύμφωνα με τους οποίους, αφαιρούν μέρες ή και εβδομάδες από τη ζωή μας, αν καταναλώνονται πολύ συχνά.

Επιτρέψτε μου να είμαι ο πρώτη που θα πω, ότι μια ζωή χωρίς τυρί δεν μου αρέσει ιδιαίτερα και ο περιορισμός - ή η πλήρης διακοπή - των τροφίμων είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσουμε με τον γιατρό μας, καθώς συχνά δεν συνιστάται.

Ωστόσο, υπάρχει κάποια βαρύτητα σε αυτές τις ιστορίες; Θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μια ζωή χωρίς αυτές τις νόστιμες πηγές λίπους;

Λοιπόν, οι πιο πρόσφατες ιστορίες προέρχονται από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA, η οποία εξετάζει την πρόσληψη βουτύρου και φυτικών ελαίων και τη θνησιμότητα. Σύμφωνα με τη μελέτη, η υψηλότερη πρόσληψη βουτύρου συσχετίστηκε με αυξημένη συνολική και καρκινική θνησιμότητα, ενώ η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ελαίων συσχετίστηκε με χαμηλότερη συνολική, καρκινική και καρδιαγγειακή θνησιμότητα.

Βασικά: τα φυτικά έλαια, όπως τα ελαιόλαδα, είναι πολύ καλύτερα για τον οργανισμό μας από τα κορεσμένα λίπη, όπως το βούτυρο.

Ωστόσο, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν: Ας μην πετάξουμε ακόμα τη χρυσή νοστιμιά από το ψυγείο μας.

Η καθηγήτρια Σάρα Μπέρι, καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο King’s College του Λονδίνου, δηλώνει «(Τα νέα) δεν θα πρέπει να είναι τόσο άσχημα: Αυτή η έρευνα είναι πολύ επίκαιρη. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται σήμερα από influencers που προωθούν το βούτυρο ως υγιεινή τροφή και ισχυρίζονται ότι τα σπορέλαια είναι θανατηφόρα.

«Αυτή η, μεγάλης κλίμακας, μακροχρόνια μελέτη διαπιστώνει το αντίθετο. Οι συγγραφείς παράγουν περαιτέρω αποδείξεις ότι η κατανάλωση σπορέλαιων συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας και ότι το βούτυρο - όσο νόστιμο και αν είναι - θα πρέπει να καταναλώνεται μόνο μια στο τόσο».

«Σε έναν νοήμων κόσμο, αυτή η μελέτη θα έβαζε σε σκέψεις τους υπέρμαχους του βουτύρου και την ... ταξιαρχία κατά των σπορέλαιων, αλλά είμαι βέβαιος ότι η διατροφική ανοησία της ”συνομοταξίας” τους θα συνεχιστεί ακάθεκτη».

Η δρ Λουίζ Φλανάγκαν, επικεφαλής της έρευνας της Stroke Association, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη κάλυψε ένα ευρύτερο φάσμα φυτικών ελαίων από προηγούμενες έρευνες και διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση κραμβέλαιου, σογιέλαιου ή ελαιολάδου συνδέεται με συνολικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Είναι θετικό να βλέπουμε και άλλα φυτικά έλαια να εξετάζονται με αυτόν τον τρόπο, καθώς το ελαιόλαδο αποτέλεσε αντικείμενο πολλών ερευνών στο παρελθόν.

«Η πρόταση για τη μετάβαση από το βούτυρο στα φυτικά έλαια είναι εφικτή για πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο, μόνο το ελαιόλαδο ήταν αυτό που συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου. Το ελαιόλαδο είναι συνήθως πιο ακριβό από άλλα έλαια, όπως η ελαιοκράμβη, πράγμα που σημαίνει ότι τα πιθανά οφέλη του για την υγεία μπορεί να είναι οικονομικά ανέφικτα για κάποιους».

Τέλος, η ίδια προτρέπει ότι η έρευνα θα πρέπει να είναι λίγο πιο διαφοροποιημένη όταν λαμβάνουμε υπόψη τους διατροφικούς και οικονομικούς περιορισμούς των ανθρώπων: «Η μελέτη δεν εξέτασε τι σημαίνει η κατανάλωση τόσο βουτύρου όσο και φυτικών ελαίων από άποψη κινδύνων για την υγεία, κάτι που είναι πιθανό να κάνουν πολλοί άνθρωποι φυσιολογικά. Αυτό είναι ενδεχομένως κάτι που θα μπορούσε να εξεταστεί σε μελλοντικές μελέτες».

Πράγματι. Εχουμε δει τις τιμές του ελαιόλαδου τελευταία;