Χαμηλών λιπαρών ή πλήρες;
Μια συχνή απορία που έχουν πολλοί μπροστά από τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.
Τελικά τι είναι καλύτερο από τα δύο; Το Quartz ρώτησε πέντε ειδικούς και η αλήθεια είναι ότι και εκείνοι είναι διχασμένοι. Στο νήμα κερδίζουν τα light προϊόντα με τρεις ειδικούς να λένε ότι είναι καλύτερα για την υγεία μας, ενώ άλλοι δύο λένε ότι είναι καλύτερο να προτιμούμε τα προϊόντα κανονικά με τα λιπαρά τους.
Υπέρ των light
Η Caryl Nowson, διατροφολόγος, υποστηρίζει τα προϊόντα χαμηλών λιπαρών γιατί έχουν λιγότερες θερμίδες, δεν αυξάνουν την χοληστερίνη και άρα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων ή εγκεφαλικών.
Ο επιδημιολόγος Malcolm Riley λέει ότι τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά είναι η καλύτερη επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν τις θερμίδες που καταναλώνουν μέσα στη μέρα, ενώ λαμβάνουν όλα τα ευεργετικά συστατικά.
«Ναι» ψηφίζει και ο Nicholas Fuller, ερευνητής σε θέματα παχυσαρκίας, αφού όπως λέει τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά έχουν την ίδια διατροφική αξία -πρωτεΐνη και ασβέστιο- αλλά ουσιαστικά τις μισές θερμίδες.
Φουλ λιπαρά
Αντίθετα, η Evangeline Mantzioris, επιστήμονας στα θέματα φαγητού, λέει ότι είναι ένα περίπλοκο ζήτημα και πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο παράγοντες. Οι θερμίδες και τα κορεσμένα λιπαρά που έχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έρευνες έδειξαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα κανονικά σε λιπαρά προϊόντα προκαλούν περισσότερα καρδιοαγγειακά προβλήματα από ότι αυτά με τα χαμηλά λιπαρά. Η μόνη διαφορά είναι για εκείνους που θέλουν να ελέγχουν το βάρος τους.
Ο διαιτολόγος Robyn Delbridge λέει ότι όσον αφορά στο γάλα, το γιαούρτι και τα τυριά, τα light δεν είναι απαραίτητα καλύτερα από τα πλήρη. Μάλιστα έρευνες πλέον αμφισβητούν το αφήγημα ότι τα light είναι καλύτερα. Η μόνη διαφορά, συμφωνεί και αυτός, είναι για όσους θέλουν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους.