
«Αυτός είναι ο κ. Σαμαράς. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει αυτού του είδους την κριτική και που στρέφεται εναντίον της παράταξης. Κάναμε λάθη; Ναι, κάναμε λάθη. Δεν χρειαζόταν να μας το πει ο κ. Σαμαράς» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας στην κριτική από πλευράς του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά γύρω από την τραγωδία των Τεμπών.
Όπως υπογράμμισε η βουλευτής της ΝΔ, οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν ούτε με συλλαλητήρια, ούτε με πλατείες, μα από τη Βουλή, όταν χάσουν την εμπιστοσύνη της Βουλής.
«Έκαναν τη διαχείριση ενός δυστυχήματος όσοι βρέθηκαν εκεί, δεν έκαναν διαχείριση ενός κομματιού εγκλήματος. Ναι, έγιναν και επικοινωνιακά λάθη πάρα πολλά. Ο λόγος που δεν μας πιστεύουν είναι γιατί δεν το χειριστήκαμε σωστά. Η μεγάλη μας ευθύνη είναι ότι έγινε η σύγκρουση των τρένων. Είναι δυνατόν να βάζει ένας άνθρωπος το παιδί του στο τρένο, θεωρώντας ότι το τρένο είναι ασφαλές και να του βγαίνει καρμανιόλα; Εγώ ζήτησα συγνώμη από τους συγγενείς, αλλά από κει και πέρα άλλο αυτό που είναι η ουσία κι άλλο να σε λένε δολοφόνο».
Όπως τόνισε, «πρέπει να εξεταστούν όλα τα στοιχεία, πρέπει να εξεταστούν όλες οι καταγγελίες από τους συγγενείς των θυμάτων, δεν πρέπει να μείνει τίποτα κρυφό, όλα αυτά οδηγούν σε μια χρονοβόρα διαδικασία». Αναφερόμενη στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για αναθεώρηση του άρθρου 86, είπε «άκουσα το ΠΑΣΟΚ, και με ενόχλησε αυτό πάρα πολύ, όταν έκανε ο πρωθυπουργός την πρόταση να υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος για την προστασία των υπουργών. Το άρθρο 86 είναι άρθρο πολύ ταλαιπωρημένο. Έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε, σήμερα για τους δικούς μας υπουργούς δεν θα υπάρξει παραγραφή, για τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ έχει υπάρξει παραγραφή, οτιδήποτε κι αν έχουν κάνει. Για τους δικούς μας όμως δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ εις το διηνεκές. Αυτό το κάναμε, γιατί τον φέραμε εμείς τον νόμο».
«Τώρα πάμε ένα βήμα παραπέρα. Ο κ. Ανδρουλάκης με ενόχλησε τρομερά, γιατί λέει ”δεν θα μπω στο παζάρι”. Ποιο παζάρι; Το Σύνταγμα προβλέπει ότι θεσμικά για να μπορέσουμε να το αλλάξουμε, πρέπει να συμφωνήσουν τα κόμματα. Αυτό δεν είναι παζάρι. Τώρα έρχεται η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όχι πριν από 2 χρόνια. Όταν ήταν εμείς να δείξουμε ποια είναι η βούλησή μας, το κάναμε την πρώτη φορά οδηγώντας σε μη παραγραφή. Τώρα πάμε ένα βήμα παρακάτω και λέμε αυτό που δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να δίνεται η εντύπωση ότι ο πολιτικός έχει την οποιασδήποτε μορφής προστασία έναντι του πολίτη. Άρα πρέπει να πηγαίνει στον φυσικό του δικαστή».
Ερωτηθείσα για τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, υπογράμμισε ότι η ελληνική νομοθεσία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. «Αν το πρωί ο ανακριτής βρει το όνομα του κ. Καραμανλή ως υπαίτιου και διαβιβάσει φάκελο στη Βουλή, η ΝΔ θα ψηφίσει προανακριτική. Δεν θα καλύψουμε κανέναν, να είμαι ξεκάθαρη».
Δήλωσε επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο να απαντήσει για το αν έπρεπε ο κ. Καραμανλής να είναι ξανά υποψήφιος: «Σε τελική ανάλυση τον ψήφισε ο λαός των Σερρών κι όταν σε ψηφίζει ο λαός των Σερρών, είσαι βουλευτής».