Τέμπη- «Μπάζωμα»: Προανακριτική για Μητσοτάκη με βαρύ κατηγορητήριο ζητά ο Κασσελάκης

Νέες εξελίξεις στο θέμα των Τεμπών, με βαρύ κατηγορητήριο για τον πρωθυπουργό και 6 υπουργούς - Αίτημα για προανακριτική από τον Κασσελάκη με κύριο και μοναδικό θέμα το «μπαζωμα».
Τέμπη - Φωτογραφία Αρχείου
Τέμπη - Φωτογραφία Αρχείου
Eurokinissi

Τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως ηθικό αυτουργό, με τη διερεύνηση της κατηγοριάς και για εσχάτη προδοσία, και 6 υπουργούς της πρώτης του Κυβέρνησης, ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης και το Κίνημα Δημοκρατίας, να παραπεμφθούν με βαριές κατηγορίες για το «μπάζωμα» στα Τέμπη, με τον νόμο περί Ποινικής Ευθύνης Υπουργών, με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο των 180 σελίδων:

«Ζητούμε τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (Προανακριτικής Επιτροπής) για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών πρώην και νυν κυβερνητικών αξιωματούχων σε σχέση με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, το οποίο σημειώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Ειδικότερα αιτούμαστε για τη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων που έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους από τους:

  1. Τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, υπό την ιδιότητα του ηθικού αυτουργού για τις πράξεις και παραλείψεις του, λόγω του ρόλου του στον κυβερνητικό συντονισμό και την πολιτική καθοδήγηση, καθώς και λόγω της θεσμικής του ευθύνης για την εποπτεία των μελών της κυβέρνησης.
  2. Τον πρώην Υπουργό Επικρατείας κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη.
  3. Τον πρώην Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστο
  4. Τριαντόπουλο (συμπληρωματικά).
  5. Τον πρώην Αναπληρωτή Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νικόλαο Παπαθανάση.
  6. Τον πρώην Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννη Τσακίρη.
  7. Την πρώην Υφυπουργό Υγείας κα. Ζωή Ράπτη.
  8. Τον πρώην Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη».

Για την «Ποινική Ευθύνη Πολιτικών Προσώπων» για το μπάζωμα, δηλαδή για την αλλοίωση στοιχειών στο τόπο της μετωπικής σύγκρουσης, το κατηγορητήριο του Κινήματος Δημοκρατίας αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με το άρθρο 251 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθορίζεται με σαφήνεια ότι την ευθύνη για τη συλλογή, διαφύλαξη και διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων σε κάθε ποινική υπόθεση την έχουν αποκλειστικά και μόνο οι ανακριτές και οι ανακριτικοί υπάλληλοι. Ο εν λόγω χώρος, όταν πρόκειται για έγκλημα ή βιοτικό συμβάν που ενδέχεται να έχει ποινική διάσταση, πρέπει να παραμένει ανέπαφος και προστατευμένος. Απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση ή ενέργεια που μπορεί να αλλοιώσει την κατάσταση των πραγμάτων, καθώς κάτι τέτοιο ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά τη δυνατότητα συγκέντρωσης, αξιολόγησης και αξιοποίησης των,αποδεικτικών στοιχείων.

Στην περίπτωση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, από την εισαγγελική,διάταξη προκύπτει αδιαμφισβήτητα ότι υπήρξε αυθαίρετη και παράνομη επέμβαση στον τόπο του εγκλήματος. Η επέμβαση αυτή οδήγησε στην απώλεια και αλλοίωση,σημαντικών αποδεικτικών στοιχείων, η αξία των οποίων ήταν κρίσιμη τόσο για την απόδειξη των αιτίων της σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών όσο και για τη διαλεύκανση των αιτίων της φονικής πυρκαγιάς που ακολούθησε, καθώς πρόκειται για δύοδιακριτά γεγονότα με διαφορετικές αιτίες θανάτου.

Όπως διαπιστώθηκε, μετά το δυστύχημα έγιναν ενέργειες χωρίς καμία έγκριση ή εντολή από τις αρμόδιες εισαγγελικές ή ανακριτικές αρχές. Συγκεκριμένα, απομακρύνθηκαν περίπου 300 κυβικά μέτρα χώματος και υλικών από τον τόπο του δυστυχήματος, τα οποία μεταφέρθηκαν με φορτηγά σε ιδιωτικό οικόπεδο, ιδιοκτησίας των μεταφορέων. Η απομάκρυνση αυτή φέρεται να έγινε με εντολή της Πυροσβεστικής, με το αιτιολογικό ότι τα υλικά δεν χρειάζονταν. Εν συνεχεία, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προέβη στην ασφαλτόστρωση και διαμόρφωση του χώρου, χωρίς προηγούμενη άδεια ή καταγραφή των ενεργειών αυτών.

Από έρευνες που έγιναν αργότερα στον ιδιωτικό αυτό χώρο, εντοπίστηκαν προσωπικά αντικείμενα επιβατών, και μετά από εργαστηριακό έλεγχο, βιολογικό υλικό το οποίο ανήκει σε θύμα του δυστυχήματος. Επομένως, καθίσταται σαφές ότιτο υλικό που απομακρύνθηκε αποτελούσε κρίσιμο αποδεικτικό υλικό, απαραίτητο για την προανακριτική και ποινική διερεύνηση. Επιπλέον, πουθενά δεν εντοπίζεται νόμιμη πράξη ή υπηρεσιακή απόφαση που να επιτρέπει αυτή την ενέργεια, ούτε έχει συνταχθεί οποιοδήποτε έγγραφο καταγραφής της διαδικασίας αυτής.

Ως υπεύθυνοι για την παράνομη αυτή ενέργεια κατονομάζονται τέσσερις υπηρεσιακοί παράγοντες:

  1. Ο Βασίλειος Παπαγεωργίου, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας,
  2. Ο Κωνσταντίνος Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας,
  3. Ο Αγάπιος Χαρακόπουλος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, και
  4. Ο Ευάγγελος Φαλάρας, Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικών Δυνάμεων για τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Όλοι τους είχαν εκ του νόμου συγκεκριμένες αρμοδιότητες στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών.

(Πλην όμως) η συντονισμένη δράση των τεσσάρων υπηρεσιακών παραγόντων φαίνεται ότι είχε συγκεκριμένο σκοπό: να παρεμποδιστεί η έρευνα και η συλλογή κρίσιμων αποδείξεων, να παραπλανηθούν οι δικαστικές αρχές και να εξασφαλιστεί όφελος για τρίτα πρόσωπα, τα οποία ενδεχομένως φέρουν ευθύνη για τη σύγκρουση ή την πυρκαγιά. Η χρονική συγκυρία των ενεργειών αυτών, η σπουδή με την οποίαέγιναν, και η παντελής έλλειψη καταγραφής ή ενημέρωσης αρμόδιων αρχών, ενισχύουν την εκδοχή του κοινού δόλου και της συναπόφασης.

Προκύπτει όμως ένα θεμελιώδες ερώτημα: Για ποιον λόγο, ενώ οι υπηρεσιακοί αυτοί παράγοντες ήταν έμπειροι και γνώστες των καθηκόντων τους, προχώρησαν σε μια ενέργεια που ήταν κατάφωρα παράνομη και επιβαρυντική για τη διερεύνηση ενός τόσο σοβαρού εγκλήματος; Πώς είναι δυνατόν να μεταφέρθηκαν τόνοι υλικού από έναν χώρο που φυλασσόταν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, χωρίς να το γνωρίζουν και να το αποτρέψουν οι υπεύθυνοι της αστυνομίας και της πυροσβεστικής; Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι οι ενέργειές τους δεν ήταν τυχαίες, αλλά συντονισμένες και εναρμονισμένες με οδηγίες που δέχθηκαν από ανώτερα — πολιτικά — πρόσωπα.

Σχετικά με τις βαριές κατηγορίες σε βάρος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πόρισμα του Κινήματος Δημοκρατίας που έχει αναρτηθεί ολόκληρο στην επίσημη ιστοσελίδα του, αναγράφονται τα εξής:

«Επειδή γνώριζε πολύ καλά τι συνέβαινε στο πεδίο, τι αποφάσεις ελήφθησαν, και ιδίως ήξερε για την αλλοίωση του χώρου αφού εκεί ήταν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ως συντονιστής της επιχείρησης,αποκατάστασης, μετέβη δε επιτόπια και ο Υπουργός Επικρατείας, και το μπάζωμα συναποφάσισαν σε κλειστή σύσκεψη στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Επειδή ως Πρωθυπουργός με τις οδηγίες και εντολές του προς τους ανωτέρω Υπουργούς και Υφυπουργούς με πρόθεση τους έπεισε και τους παρακίνησε να προβούν στις άδικες πράξεις που τέλεσαν,

Επειδή υφίσταται ηθική αυτουργία στη διάπραξη παράβασης καθήκοντοςαπό δεκάδες υπαλλήλους της Δημόσιας Διοίκησης από τους εντολοδόχους τουΠρωθυπουργού, που ενήργησαν κατ εντολή του,

Επειδή ο ηθικός αυτουργός του ηθικού αυτουργού είναι ηθικός αυτουργός του φυσικού αυτουργού,

Επειδή ο Πρωθυπουργός ευθύνεται ως ηθικός αυτουργός για τις παράνομες και υπαίτιες πράξεις και παραλείψεις των ανωτέρω προσώπων, μελών της κυβέρνησης του».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Όπως, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης Υπουργών», ως ισχύουν, συσταθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του Κυρικάκου Μητσοτάκη του Κων/νου, πρωθυπουργού της Ελλάδος, για τη διερεύνηση εκ μέρους του τέλεσης των κάτωθι εγκλημάτων ως ηθικός αυτουργός :

  1. Εσχάτης προδοσίας (άρθρο 134 παρ.2 ΠΚ) με κατάχρηση της ιδιότητάς του ως οργάνου του κράτους ή με σφετερισμό της ιδιότητας αυτής,
  2. Κακουργηματικής Απιστίας κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
  3. Παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 Π.Κ.)
  4. Υπόθαλψης εγκληματία- παρεμπόδισης δικαιοσύνης (άρθρο 231 ΠΚ)
  5. Παρασιώπησης εγκλημάτων (άρθρο 232 Π.Κ.)»

Παράλληλα με την ανάρτηση της ανακοίνωσης του Κινήματος Δημοκρατίας, ο ίδιος ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης ανέβασε στο τικ τοκ βίντεο με το οποίο καλεί όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν «την αναζήτηση της αλήθειας» όπως τονίζει.

@skasselakis

Πριν λίγες ημέρες, καταθέσαμε τα δύο πρώτα κατηγορητήρια για το έγκλημα των Τεμπών. Απευθύνθηκα και εγγράφως, δύο φορές, σε όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Ζήτησα κάτι απλό και αυτονόητο: Να απαιτήσουμε δικαιοσύνη. Σήμερα, προχωράμε. Δίνουμε στη δημοσιότητα το τελευταίο Κατηγορητήριο που αφορά το έγκλημα των Τεμπών. Αυτό αφορά τους: Κυριάκο Μητσοτάκη, Γιώργο Γεραπετρίτη, Χρήστο Τριαντόπουλο, Νικόλαο Παπαθανάση, Ιωάννη Τσακίρη, Θάνο Πλεύρη και Ζωή Ράπτη. Γιατί το έγκλημα των Τεμπών, όπως έχω πει ξανά, έχει ευθύνες. Έχει ενόχους. Έχει ονοματεπώνυμα. Η Δικαιοσύνη δεν θα έρθει από μόνη της. Ή θα τη διεκδικήσουμε όλοι μαζί, με τη σύσταση μίας και μόνο Προανακριτικής Επιτροπής για ΟΛΟΥΣ τους εμπλεκόμενους ή θα είμαστε συνένοχοι στη συγκάλυψη. Αυτή είναι η ώρα της ευθύνης. Καλώ — για τελευταία φορά — όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να στηρίξουν τα κατηγορητήρια του Κινήματος Δημοκρατίας. Να διαλέξουν πλευρά. Όχι αύριο. Σήμερα. Τώρα. Θέλουν τη δικαίωση των 57 ψυχών ή θα συνεχίσουν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια πάνω σε 57 ψυχές; Τέρμα οι υπεκφυγές. Τέρμα η σιωπή. Το απαιτεί η μνήμη των θυμάτων. Το απαιτεί η κοινωνία που βράζει. Το απαιτεί η Δημοκρατία που ασφυκτιά. Η αλήθεια δεν θα συγκαλυφθεί. Θα αποδοθεί. Με ή χωρίς εσάς. #ΚίνημαΔημοκρατίας #Τέμπη

♬ πρωτότυπος ήχος - Stefanos Kasselakis - Stefanos Kasselakis

Δημοφιλή