
Στον «αέρα» βρίσκεται το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), καθώς μετά τα Πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου, διαψεύδει το πόρισμα του Οργανισμού για την πυρόσφαιρα.
Για το θέμα αναμένονται σήμερα ανακοινώσεις, το πλαίσιο των οποίων περιέγραψε ο κ. Παπαδημητρίου σε μια αποκαλυπτική συνέντευξή του (REAL FM).
Πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ «στον αέρα»
«Την επιστολή από το Πανεπιστήμιο της Πίζας την πήρα την Παρασκευή το μεσημέρι. Δεν πίστευα στα μάτια μου και συγκάλεσα αμέσως το Συμβούλιο» είπε ο κ. Παπαδημητρίου και πρόσθεσε:
«Έλαβα την επιστολή που έγραφε ότι ο καθηγητής Landucci είχε μια ιδιωτική αλληλογραφία με τον Ευρωπαίο εμπειρογνώμονα και δεν είχε δώσει την άδεια να συμπεριληφθεί στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ».
«Ζητήσαμε να απαλειφθεί κάθε αναφορά στο Πανεπιστήμιο της Πίζας», είπε επίσης και εξήγησε ότι «το “πρόβλημα Γάνδη” ανέκυψε κατά την παρουσίαση του πορίσματος. Στις 26 Φεβρουαρίου μου ήρθε ένα πόρισμα και βλέπω ότι το πόρισμα της Γάνδης μιλά για προσομοιώσεις που έλεγξαν και δεν ήταν δικές τους, αλλά της ΕΔΑΠΟ. Τα υπόλοιπα τα έμαθα χθες το βράδυ». Διευκρίνισε ότι «παραμονή της συνέντευξης για την παρουσίαση του πορίσματος μας είπαν ότι είναι άρτιο και προχωράμε. Γνωρίζω τότε ότι είναι διορθωμένο».
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, «το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αφορά στη σιδηροδρομική ασφάλεια και η πυρόσφαιρα είναι ένα μικρό μέρος. Ο κ. Άκου είπε ότι όλα είναι μια χαρά στις 26 Φεβρουαρίου. Μάλιστα είχαμε ζητήσει να μη βγει το μέρος του πορίσματος που αφορά στην πυρόσφαιρα, χωρίς να υπάρχει πιστοποίηση από ανώτατο ίδρυμα, κάτι που απορρίφθηκε από τους τεχνικούς».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα και μεταξύ άλλων θα ζητηθούν εξηγήσεις από την Επιτροπή όσον αφορά στο κομμάτι της πυρόσφαιρας, ενώ θα ζητηθεί να απαλειφθεί κάθε αναφορά στα Πανεπιστήμια της Πίζας και της Γάνδης.
Αποκάλυψε μάλιστα ότι «έχω δεχτεί απειλές προκειμένου να σταματήσω την έρευνα» διευκρινίζοντας ότι «δεν σκοπεύω να αυτοκτονήσω». Σε ερώτηση για το τι είδους απειλές έχει δεχτεί, απάντησε ότι «θα χάσω τη δουλειά μου, το κατ’ ελάχιστον».Σε άλλο σημείο επισήμανε «δεν έχω λάβει καμία επιστολή από την Γάνδη και ακόμα το Πανεπιστήμιο ζητεί την αμοιβή του».
Τι λένε τα Πανεπιστήμια Γάνδης και Πίζας
Σύμφωνα με ανάρτηση των Ellinika Hoaxes που επικοινώνησαν με τον Γεώργιο Μαραγκό, ερευνητή του Πανεπιστημίου της Γάνδης και καθ’ ύλην αρμόδιο ερευνητή στην υπόθεση των Τεμπών -που συνεργάστηκε με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ από κοινού με τον καθηγητή Bart Merci- «οι ισχυρισμοί των δημοσιευμάτων» σύμφωνα με τα οποία το ίδρυμα «κατέληξε σε ακριβή συμπεράσματα για τα αίτια της φωτιάς που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη και συμπέρασμα στην ύπαρξη τουλάχιστον 3.5 τόνων παράνομου εύφλεκτου υγρού, που μεταφέρονταν στο πρώτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας πάνω σε δεξαμενή διαστάσεων ενός επί δυόμισι μέτρων» είναι «εξαιρετικά παραπλανητικοί και αβάσιμοι».
«Οι δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γάνδης ουδέποτε κλήθηκαν να διερευνήσουν το δυστύχημα και ουδέποτε πραγματοποίησαν οποιαδήποτε προσομοίωση για λογαριασμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Το μοναδικό τους καθήκον περιορίστηκε στην προσφορά της επιστημονικής τους άποψης πάνω σε τρεις προκαταρτικές προσομοιώσεις, που τους απέστειλε ο κ. Λακαφώσης, για τις οποίες παρείχαν σχόλια προς τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, δηλώνοντας, ωστόσο, ότι δεν εγκρίνουν και διαφωνούν τόσο με τα ευρήματα των προσομοιώσεων CFD που παρουσιάζονται στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ όσο και με τον τρόπο που συμπεριλήφθηκε το όνομα του πανεπιστημίου στο εν λόγω πόρισμα», επισημαίνει ο Γεώργιος Μαραγκός.
Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο της Πίζας ζητάει να τροποποιηθεί το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και να μη γίνεται αναφορά στο πανεπιστήμιο επειδή δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ τους.
Υπενθυμίζεται ότι το επίσημο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στις 27/02, μία μέρα πριν τα μεγάλα συλλαλητήρια και τη συμπλήρωση δύο ετών από τη σιδηροδρομική τραγωδία.
Κυρανάκης: «Υπάρχει αίσθηση αναξιοπιστίας»
Για το θέμα μίλησε ο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης λέγοντας ότι «είναι δύσκολη η θέση μου γιατί ως εποπτεύων τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι αυστηρή για να διασφαλίσει το έργο μιας ανεξάρτητης επιτροπής».
Ωστόσο συμφώνησε ότι «υπάρχει αίσθηση αναξιοπιστίας» μετά από τις διαψεύσεις από τα πανεπιστήμια Γάνδης και Πίζας για όσο αναφέρονται στο πόρισμα του οργανισμού για την τραγωδία στα Τέμπη σχετικά με την πυρόσφαιρα.
Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε «ο διάλογος να γίνει επί όσων έχουν αναγραφεί στο πόρισμα» προσθέτοντας πως «είχα πει και το πιστεύω ότι το πόρισμα δεν είναι παίρνω ό,τι με βολεύει. Το κυριότερο κομμάτι του πορίσματος είναι οι λόγοι για τους οποίους συγκρούστηκαν τα τρένα και εμένα ο ρόλος μου είναι να μηδενίσω τους λόγους για να μην ξανασυμβεί αυτό».
Ο κ. Κυρανάκης αναφερόμενος στο απόσπασμα από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα περί πυρόσφαιρας τόνισε πως «επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να καταλήξουμε με επιστημονικό τρόπο, δεσμεύεται ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ να συμβληθεί με ινστιτούτο εγνωσμένου κύρους που να πιστώσει την αξιοπιστία της επιστημονικής μεθόδου που έχει εισφέρει κάθε πραγματογνώμονας, παρόλα αυτά αποφασίσαμε να μην μεταθέσουμε την ημερομηνία έκδοσης του πορίσματος».
Σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου του ΕΔΟΑΣΑΑΜ, Χρήστου Παπαδημητρίου περί απειλών σε βάρος του τόνισε πως «φυσικά θα πρέπει να κάνει αν αυτό ισχύει».
«Με 3 σφάλματα θα βλέπουν την πόρτα του ΟΣΕ»
Όσον αφορά το σχέδιο για την ανάταξη του ΟΣΕ, ο κ. Κυρανάκης είπε ότι περιλαμβάνει «δύο πυλώνες: το προσωπικό πρώτης γραμμής και τα συστήματα τεχνολογίας και ασφαλείας. Και τα δύο είναι σημαντικά, ούτε ο άνθρωπος μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τεχνολογία, ούτε το αντίθετο».
Όσον αφορά το σχέδιο για την ανάταξη του ΟΣΕ, ο κ. Κυρανάκης είπε ότι περιλαμβάνει «δύο πυλώνες: το προσωπικό πρώτης γραμμής και τα συστήματα τεχνολογίας και ασφαλείας. Και τα δύο είναι σημαντικά Ούτε ο άνθρωπος μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τεχνολογία, ούτε το αντίθετο».
(με πληροφορίες από dikastiko.gr, OPEN)