Οριστικοποιήθηκε η ημέρα και ώρα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους των αγροτών, σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Όπως ανέφεραν πριν από λίγο κυβερνητικές πηγές, «η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει την Τρίτη (13/2) στις 12:00 το μεσημέρι, καθώς τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός επιστρέφει από το Βελιγράδι. Αναμένεται η γνωστοποίηση από πλευράς των αγροτών των 10 εκπροσώπων που θα προσέλθουν στη συνάντηση.»
Δεκαπενταμελής η επιτροπή αγροτών
Τη σύνθεση της επιτροπής που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό την ερχόμενη Τρίτη, αποφάσισε, στο μεταξύ, η παναγορτική συνεδρίαση των αγροτών σε τετράωρη συνεδρίαση στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης. Η Επιτροπή θα είναι δεκαπενταμελής, έξι μέλη από τη Μακεδονία και τον Έβρο, έξι από τη Θεσσαλία, δύο από τη Στερεά κι ένας από την Πελοππόνησο. Οι αγρότες δηλώνουν ότι όλα τα αιτήματά τους θα τεθούν στην ατζέντα της συνάντησης.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι βρίσκονται στο πλευρό των αγροτών. Στο μπλόκο της Καρδίτσας μετέβη ο Στέφανος Κασσελάκης.
Συνάντηση με Αυγενάκη στο μπλόκο της Βοιωτίας
Στο μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, προκειμένου να συνομιλήσει με τους αγρότες και να συζητήσει μαζί τους τα αιτήματά τους, με τον υπουργό να αναλύει το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και τους αγρότες να μιλούν για θέμα επιβίωσης.
Από τις 12 το μεσημέρι οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας έκλεισαν το τελωνείο Νίκης, στη Φλώρινα ως συμβολική διαμαρτυρία διάρκειας 4 ωρών που θα ισχύει μόνο για φορτηγά με εμπορεύματα και όχι για ΙΧ.
Οι αγρότες δηλώνουν ότι όλα τα αιτήματά τους θα τεθούν στην ατζέντα της συνάντησης στο Μαξίμου, ενώ από τη στιγμή που παρέλαβε το υπόμνημα με τα 9 αιτήματά τους ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως είναι ανοιχτός ο διάλογος αλλά με ανοιχτούς δρόμους.
Στο υπόμνημά τους, οι αγρότες διατυπώνουν εννέα βασικά αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας. Η επιστολή περιλαμβάνει και ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, με το οποίο οι αγρότες ζητούν να τους κοινοποιηθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών.
Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
- Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
- Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
- Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
- Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας