Ολοένα και περισσότεροι Τυνήσιοι εντάσσουν τα σαλιγκάρια στη καθημερινή τους διατροφή, αφού οι τιμές σε βασικά προϊόντα της αγοράς, όπως το κόκκινο κρέας, παραμένει πολύ υψηλή και δυσπρόσιτη για πολλά νοικοκυριά, όπως εξηγεί το associated press.

Στη κεντρική Τυνησία, οι άνεργοι νέοι πηγαίνουν σε χωράφια για να αναζητήσουν και να συλλέξουν σαλιγκάρια από τους βράχους και το έδαφος. Σακούλες γεμάτες σαλιγκάρια πωλούνται ύστερα στις τοπικές αγορές, στην προσπάθεια των νέων να βγάλουν τα προς το ζην.

Η νέα αυτή δραστηριότητα έχει αποτελέσει λύση για μεγάλο μέρος του νεαρού πληθυσμού της χώρας, καθώς η ανεργία μεταξύ νέων έχει ξεπεράσει πλέον πάνω από το 40%. Τα επίπεδα πληθωρισμού παραμένουν υψηλά, 3 χρόνια αφού εκτινάχθηκε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών.

Τα σαλιγκάρια δεν αποτελούν καινούργιο έδεσμα για τους Τυνήσιους
Η κατανάλωση σαλιγκαριών συμβαίνει στη χώρα για περισσότερα από 7.000 χρόνια. Αν και στις μέρες μας οι κοχλιοί θεωρούνται λιχουδιά, στην Τυνησία αντιμετωπίζονται ως πρακτική εναλλακτική και υποκατάστατο του κόκκινου κρέατος. Όπως εξηγεί ένας ντόπιος, την ώρα που το αρνί κοστίζει 60 δηνάρια (17,79 ευρώ), ένα μπολ με σαλιγκάρια είναι πέντε δηνάρια (1,48 ευρώ).

Εκτός του οικονομικού, αποτελούν και πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Η θρεπτική τους αξία είναι ιδιαίτερα υψηλή εφόσον αναλογιστεί κανείς ότι είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η κατανάλωση σαλιγκαριών αντί του κόκκινου κρέατος πρόκειται για μια πιο βιώσιμη λύση, που παράγει πολύ λιγότερες εκπομπές άνθρακα και παράλληλα αποφεύγεται η αποψίλωση των δασών, που συνδέεται με την παραδοσιακή κτηνοτροφία.

(με πληροφορίες από associated press)