Τεοτιουακάν: Η «Πυραμίδα της Σελήνης» είναι ευθυγραμμισμένη με τον ήλιο στα ηλιοστάσια

Το Τεοτιουακάν άκμασε από το 100 π.Χ. έως το 800 μ.Χ. και είχε πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκους.
Simon McGill via Getty Images

Η «Πυραμίδα της Σελήνης» στο Τεοτιουακάν, η τοποθεσία μιας αρχαίας πόλης κοντά στη σύγχρονη Πόλη του Μεξικού, είναι ευθυγραμμισμένη με τον ήλιο στο θερινό και το χειμερινό ηλιοστάσιο, λέει μια ερευνητική ομάδα στο Μεξικό. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί με την αξιολόγηση.

Το Τεοτιουακάν άκμασε από το 100 π.Χ. έως το 800 μ.Χ. και είχε πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκους. Η «Πυραμίδα της Σελήνης» χτίστηκε σταδιακά μεταξύ 1 και 350 μ.Χ. περίπου και βρίσκεται στο τέλος του «Δρόμο του θανάτου», ενός μεγάλου δρόμου που διασχίζει το κέντρο της πόλης, αναφέρει το Live Science.

Η ομάδα πραγματοποίησε αριθμό μετρήσεων, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών από πτήσεις με drone, για να αποκαλύψει ότι η βορειοανατολική γωνία της Πυραμίδας της Σελήνης ευθυγραμμίζεται με τον ήλιο όταν ανατέλλει πάνω από το ηφαίστειο El Xihuingo στο θερινό ηλιοστάσιο, το οποίο συμβαίνει μεταξύ 20 και 21 Ιουνίου κάθε χρόνο στο βόρειο ημισφαίριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού (INAH).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η νοτιοδυτική γωνία της πυραμίδας ευθυγραμμίζεται με τον ήλιο καθώς δύει πίσω από έναν λόφο κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, το οποίο συμβαίνει μεταξύ 21 και 22 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο.

Η ευθυγράμμιση του θερινού ηλιοστασίου που περιλαμβάνει το ηφαίστειο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, είπε η ομάδα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κάτοικοι του Τεοτιουακάν χρησιμοποιούσαν το ηφαίστειο ως αστρονομικό παρατηρητήριο.

Δημοφιλή