Το κοτόπουλο είναι το αγαπημένο κρέας πολλών από εμάς. Ίσως για αυτό σύμφωνα με μελέτες το καταναλώνουμε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ζωική πρωτεΐνη. Σε αυτό φυσικά συμβάλλουν η σχετικά προσιτή τιμή του, οι χαμηλές θερμίδες και το γεγονός ότι «δένει» τέλεια σε ένα σωρό συνταγές.
Η Κέιτι Ντρέγκφορντ, πιστοποιημένη διαιτολόγος, θεωρεί το κοτόπουλο μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης, που είναι γεμάτη με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, όπως ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, το κάλιο και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Όμως είναι όλα τα κομμάτια του κοτόπουλο εξίσου υγιεινά;
Από ό,τι φαίνεται, τα διάφορα κομμάτια του κοτόπουλου διαφέρουν ως προς τις θρεπτικές τους ιδιότητες. Ωστόσο, η διατροφολόγος μας, μας εξηγεί ποια να επιλέξουμε ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού μας.
Ποια είναι τα πιο ωφέλιμα κομμάτια του κοτόπουλου
1. Το φιλέτο
Το φιλέτο του κοτόπουλου είναι μια λεπτή λωρίδα κρέατος, που «συνορεύει» με το στήθος. Και έχει και παρόμοια γεύση με το στήθος Απλώς είναι λίγο πιο τρυφερό.
Πρόκειται για ένα άπαχο κομμάτι κρέατος. Επομένως, είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά, ενώ μας παρέχει μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης ανά μερίδα.
Αυτό το κομμάτι συνίσταται για όσους αγωνιζόμαστε να χάσουμε βάρος, όσους γυμναζόμαστε σε καθημερινή βάση και όσους ετοιμάζουμε τα γεύματά μας «στο πόδι». Γιατί μαγειρεύεται πολύ γρήγορα και αποτελεί την πιο απίθανη προσθήκη στις σαλάτες μας. Ό,τι υλικά κι αν σκαρφιστούμε να προσθέσουμε.
2. Το μπούτι
Τα μπουτάκια του κοτόπουλου έχουν αποθεωθεί από πολύ κόσμο. Διότι έχουν την πιο πλούσια γεύση και την πιο ζουμερή υφή. Αυτό κερδίζει ακόμα και τους «haters» του κοτόπουλου, που υποστηρίζουν ότι το λευκό κρέας είναι «στεγνό και άγευστο».
Επιπλέον, το μπούτι, από οικονομικής απόψεως είναι εξαιρετικά προσιτό σε σχέση με το φιλέτο και σύμφωνα με την διατροφολόγο Έιμι Μπένι, είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες των συμπλεγμάτων Β, Α και Κ. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένα κι ένα για την καλή υγεία της καρδιάς, ενώ οι βιταμίνες Α,Β και Κ διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής και του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου.
Οπότε, αν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το κομμάτι της γεύσης, αν ετοιμάζουμε τραπέζι για πολύ κόσμο και αν έχουμε οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό καρκίνου, φλεγμονής ή καρδιαγγειακών παθήσεων, ψηφίζουμε μπούτι «δαγκωτό». Κυριολεκτικά και μεταφορικά!
3. Το στήθος
Ακριβώς όπως το φιλέτο, έτσι και το στήθος είναι μια έξυπνη επιλογή για όσους αναζητούμε άπαχα κομμάτια κρέατος με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη. Συν τοις άλλοις, το στήθος κοτόπουλου είναι ευέλικτο και ευρέως διαθέσιμο. Είτε στη φρέσκια, είτε στην κατεψυγμένη εκδοχή.
Ωστόσο, εδώ υπάρχουν μερικά «αλλά». Το στήθος αφενός είναι πιο ακριβό σε σχέση με άλλα κομμάτια και αφετέρου, ενέχει τον κίνδυνο να στεγνώσει γρήγορα εάν δεν προετοιμαστεί σωστά. Το αλάτισμα ή το μαρινάρισμα του στήθους, η επιλογή στήθους με κόκαλα και το να αφήσουμε το κρέας να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά μετά το μαγείρεμα, συνίστανται ως τρόποι που βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας.
Και ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος να μαγειρέψουμε το κοτόπουλο
Οι πιο υγιεινοί τρόποι να προετοιμάσουμε το κοτόπουλο, είναι εκείνοι που περιλαμβάνουν υλικά χωρίς κακά λιπαρά. Οπότε επιλέγουμε προϊόντα που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο ή το λάδι αβοκάντο, που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.
Έπειτα, για να ενισχύσουμε τη γεύση χωρίς να προσθέσουμε πολλές επιπλέον θερμίδες, μαρινάρουμε το κοτόπουλο τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το μαγείρεμα.
Έπειτα, η καλύτερη μέθοδος μαγειρέματος εξαρτάται από το κομμάτι που χρησιμοποιούμε και την επιθυμητή υφή. Το ψήσιμο στη σχάρα, στον φούρνο, στον ψήσιμο ατμό, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι είναι μερικές ιδανικές ιδέες.
Μερικά έξτρα tips για πεντανόστιμα και υγιεινά πιάτα με κοτόπουλο
- Καρυκεύουμε με βότανα και μπαχαρικά και αποφεύγουμε τις σάλτσες με πολλές θερμίδες
- Αποφεύγουμε το πανάρισμα ή το τηγάνισμα για να μειώσουμε τις υπερβολικές θερμίδες και το λίπος
- Όταν ψήνουμε το κοτόπουλο στη σχάρα, προσπαθούμε να μειώσουμε την απανθράκωση για να περιορίσουμε τις καρκινογόνες ουσίες. Πώς; Αναποδογυρίζοντάς το τακτικά.
- Σερβίρουμε το κοτόπουλο με λαχανικά για ένα ισορροπημένο γεύμα
- Μαγειρεύουμε πάντα καλά το κοτόπουλο, σε εσωτερική θερμοκρασία 75 βαθμών Κελσίου
(Με πληροφορίες από yahoolife).