
Σε μια εποχή όπου η έκφραση της προσωπικής αισθητικής γίνεται ολοένα και πιο σημαντική, σε μια περίοδο όπου η μόδα μπλέκει ευχάριστα τα boho με τα ρομαντικά στοιχεία και τα κλασικά, διαχρονικά με τα athleisure, το ενδιαφέρον μας στρέφεται στις λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν μια εμφάνιση να δείχνει απρόσμενα εκρηκτική.
Φέτος η μόδα αναδεικνύει περισσότερο από άλλες χρονιές τέσσερα στοιχεία που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη διαφορά στην εικόνα μας και να μας χαρίσουν έναν αέρα αυτοπεποίθησης και μοναδικότητας.

Ποια είναι αυτά;
Βολάν
Επέστρεψαν δυναμικά στη μόδα με στόχο να προσδώσουν μια θεατρικότητα στις εμφανίσεις μας. Τα είδαμε έντονα στις κολεξιόν των οίκων Chloe, Valentino, Alexander McQueen και Givenchy όπου παρουσιάστηκαν σε μποέμιαν εκδοχή με ρομαντικές πινελιές. Στην αγορά θα τα βρούμε σε διάφορα κομμάτια, από ημιδιαφανείς μπλούζες και πουκάμισα μέχρι μίνι φούστες και αέρινα φορέματα.
Στην ιστορία της μόδας τα βολάν κρατούν από τη βικτωριανή εποχή, όπου τα τοποθετούσαν τόσο σε γυναικεία όσο και σε αντρικά ενδύματα. Το 19ο αιώνα τα βολάν βρίσκονταν σε όλες σχεδόν τις γυναικείες φούστες και φορέματα προσδίδοντας χάρη σε όποια τα φορούσε.

Δαντέλα
Συνυφασμένη με την υψηλή ραπτική, τον ρομαντισμό και τη θηλυκότητα η δαντέλα προστίθεται στα ρούχα πότε σε μικρές ή μεγάλες δόσεις, ενώ δεν λείπουν και τα αποκλειστικά δαντελένια κομμάτια σε μπλούζες, φούστες και παντελόνια. Το ντελικάτο αυτό ύφασμα έχει την ικανότητα να αναδεικνύει ακόμα και το πιο απλό σχέδιο και φέτος το βλέπουμε να μπαίνει σε καθημερινά κομμάτια κάνοντας τη διαφορά.
Λένε ότι οι πρώτες δαντέλες κατασκευάστηκαν στη Βενετία τον 16ο αιώνα και φτιάχνονταν στο χέρι για την ιταλική αριστοκρατία. Αρχικά η δαντέλα κατασκευαζόταν από λινό ή μετάξι και η επίπονη διαδικασία παραγωγής την έκανε ένα από τα πιο περιζήτητα υφάσματα. Οι δαντελένιες πινελιές τοποθετούνταν σε γιακάδες, μανσέτες ή σε τελειώματα φορεμάτων κάνοντας τα ενδύματα να δείχνουν πολυτελή και εντυπωσιακά.

Κρόσσια
Τα κρόσσια είναι συνδεδεμένα με την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την μποέμικη διάθεση. Στα ρούχα δίνουν την ψευδαίσθηση της έντονης κίνησης και παράλληλα προσθέτουν χάρη σε όποιον τα φοράει. Οι σχεδιαστές έχουν δημιουργήσει φέτος μοναδικά κομμάτια με κρόσσια. Έτσι τα βλέπουμε σε τζάκετ, πουκάμισα, φούστες και φορέματα, αλλά και σε κάποια παντελόνια και παπούτσια για άκρως εντυπωσιακές εμφανίσεις.
Στην ιστορία ρούχα με κρόσσια πρωτοσχεδιάστηκαν στη Μεσοποταμία 3.000 π.Χ. Αγάλματα και γραπτές μαρτυρίες εκείνης της περιόδου αναφέρουν τα κρόσσια σαν ένα ιδιαίτερο διακοσμητικό στοιχείο, μια ένδειξη υπεροχής για εκείνον που τα φορούσε. Όπως ήταν αναμενόμενο τη δυνατότητα να τα προσθέτουν στα ενδύματα τους είχαν μόνο οι προύχοντες της εποχής.

Καρφίτσες
Τις είδαμε στις επιδείξεις μόδας μεγάλων οίκων, όπως Tory Burch, Anna Sui και Erdem και αμέσως άλλαξε η παλιομοδίτικη εικόνα που είχαμε για τις καρφίτσες της γιαγιάς. Φέτος, γίνονται το απόλυτο αξεσουάρ και τοποθετούνται παντού. Από τα κλασσικά σακάκια και πουκάμισα μέχρι τα τζιν παντελόνια και τις τσάντες!. Μεταμορφώνονται σε απαραίτητο κόσμημα για κάθε εμφάνιση. Το καλύτερο; Μπορούμε να τις φοράμε από το πρωί ακόμα και στα πιο απλά σύνολα μας, κάνοντας τα ξεχωριστά.
Οι καρφίτσες ήταν εφεύρεση της εποχής του χαλκού, όπου δεν υπήρχαν ούτε φερμουάρ, αλλά ούτε και κουμπιά. Οι άνθρωποι δημιούργησαν τις καρφίτσες για να κλείνουν και να συγκρατούν τα ενδύματά τους. Τα δείγματα που έχουμε φανερώνουν ότι έδιναν μεγάλη σημασία στην κατασκευή τους και τις έφτιαχναν από πολύτιμα υλικά, όπως μπρούτζο, ασήμι, χρυσό και πολύτιμους λίθους. Έτσι οι καρφίτσες εκτός από πρακτική χρήση είχαν και διακοσμητική. Τη δεκαετία των ’60s ήταν το αγαπημένο κόσμημα των κυριών που δεν νοούνταν να βγουν εκτός σπιτιού χωρίς μια καρφίτσα πάνω στα ρούχα τους. Με τα χρόνια καταχωνιάστηκαν στο κουτί των αχρησιμοποίητων κοσμημάτων, αλλά τώρα ήρθε η χρονιά τους.