Έχουμε ήδη εξηγήσει πώς η ΕΕ υποστηρίζει, με πρωτοφανή για τα ιστορικά της δεδομένα, τρόπο, στρατιωτικά την Ουκρανία (παλαιότερο άρθρο εδώ: Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη και Ουκρανία και εδώ Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη σε κρίσιμο σταυροδρόμι ).
Πρόσφατα, στις 26 Ιουνίου 2023, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε (με την Απόφαση 2023/1304 εδώ EUR-Lex - 32023D1304 - EN - EUR-Lex (europa.eu)) την περαιτέρω αύξηση της χρηματοοικονομικής οροφής του ΕΜΕ κατά 3,5 δισ ευρώ (τιμές 2018) / 4,0 δις ευρώ (τρέχουσες τιμές), ανεβάζοντας το συνολικό «φάκελο» του Μηχανισμού, καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του (2021-2027) στα 12,0 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές (από 5,7 κατά την καθιέρωσή του το Μάρτιο του 2021).
Είχε μεσολαβήσει μια προηγούμενη, πρώτη αύξηση της οροφής, στα 7,9 δισ ευρώ, το Δεκέμβριο του 2022, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μη διακύβευση της ρευστότητας του Μηχανισμού, για την περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Τώρα, όμως, παράλληλα με την περαιτέρω αύξηση του περιθωρίου συνέχισης της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας, αντανακλάστηκαν ανησυχίες των κρατών-μελών ότι η συνεχιζόμενη ογκώδης βοήθεια προς την Ουκρανία ενέχει τον κίνδυνο να εξασθενήσει το διεθνή γεωγραφικό προσανατολισμό του Μηχανισμού.
Ο διεθνής προσανατολισμός του αφορά στις Στρατιωτικές Επιχειρήσεις της ΕΕ σε Ευρώπη και Αφρική, των οποίων οι κοινές δαπάνες χρηματοδοτούνται από το Μηχανισμό, καθώς επίσης και σε Μέτρα Συνδρομής προς τρίτες χώρες.
Για το σκοπό αυτό, το Συμβούλιο, παράλληλα με την αναθεώρηση της οροφής του ΕΜΕ στα 12 δις ευρώ ως το 2027, ανέθεσε, στις 26 Ιουνίου 2023, με την Απόφαση 2023/1304, στην Επιτροπή που διοικεί το Μηχανισμό (EPF Committee), την υποχρέωση να οριοθετήσει τη χρήση του Μηχανισμού σε καθέναν από τους πυλώνες του, Επιχειρήσεις και Μέτρα Συνδρομής.
Στην ουσία, με αυτόν τον τρόπο, αναμένεται, έως το Σεπτέμβριο 2023, να τεθεί ένα όριο στην αξία της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, μέσα από τον καθορισμό «ενδεικτικών υποφακέλων» για τις επιμέρους δράσεις του Μηχανισμού.
Εν όψει της επικείμενης αναθεώρησης της ιδρυτικής Απόφασης του Συμβουλίου για το Μηχανισμό (Απόφαση 2021/509 της 22 Μαρτίου 2021), που προβλέπεται έως το Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με το ακροτελεύτιο άρθρο της, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η δραστηριότητα της ισπανικής και της επόμενης, βελγικής, προεδρίας του Συμβουλίου, προς αυτήν την κατεύθυνση.
Συνοψίζοντας, ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί κατά καιρούς να φεύγει από την επικαιρότητα, ωστόσο το ενδιαφέρον της ΕΕ για αυτόν διατηρείται αμείωτο και, ως προς το στρατιωτικό του σκέλος, η σταθερή προσήλωση της Ένωσης στην υποστήριξη της Ουκρανίας, αποδεικνύεται με την αυξημένη πολιτική βούληση χρηματοδότησης αυτού του τύπου της βοήθειας, μέσα από την πραγματοποίηση της δεύτερης εντός 6 μηνών αύξησης της χρηματοοικονομικής οροφής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη από τα κράτη-μέλη της Ένωσης.