Τέσσερα εκατομμύρια πολίτες εγκατέλειψαν τη Βενεζουέλα λόγω της κρίσης

Την ώρα που η χώρα έχει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.
Guadalupe Pardo / Reuters

Σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Βενεζουέλα από τα τέλη του 2015 για να διαφύγουν από την κρίση, εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο από τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, που έστειλε την Αντζελίνα Τζολί σε αποστολή στα σύνορα της Κολομβίας για να εκτιμήσει την ανθρωπιστική δράση σε αυτή την «έξοδο».

«Ο ρυθμός με το οποίο γίνεται η έξοδος είναι ιλιγγιώδης», ανακοίνωσαν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ/IOM) σε κοινή ανακοίνωση.

Οι ειδικές οργανώσεις του ΟΗΕ εκτιμούν ότι συνολικά 4 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν καταγραφεί στο εξωτερικό, εκ των οποίων 695.000 είχαν μεταναστεύσει πριν από το «τέλος του 2015».

Η Βενεζουέλα πλήττεται εδώ και μήνες από βαθιά πολιτική κρίση, με την μάχη μεταξύ του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και του πολιτικού του αντιπάλου Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος και αναγνωρίστηκε ως τέτοιος από 50 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ.

Η χώρα μαστίζεται και από σοβαρή οικονομική κρίση, η οποία έχει επιδεινωθεί από το πετρελαϊκό εμπάργκο και τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον σε μια προσπάθεια να εκδιωχθεί ο Μαδούρο από την εξουσία. Η Βενεζουέλα έχει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Η αμερικανίδα ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί, πρέσβειρα καλής θέλησης της ’Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μετέβη σήμερα για μια αποστολή δύο ημερών στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα προκειμένου να αποτιμήσει την ανταπόκριση σε ανθρωπιστική βοήθεια απέναντι σε αυτή την «έξοδο». Ο ΟΗΕ θεωρεί την έξοδο αυτή ως την πλέον μαζική μετακίνηση ανθρώπων στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος του Περού, Μάρτιν Βισκάρα ανακοίνωσε τη συνέχιση της πολιτικής απελάσεων για όσους Βενεζουελάνους βρίσκονται στη χώρα και έχουν ποινικό μητρώο, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι από την 15η Ιουνίου, οι μετανάστες από τη Βενεζουέλα θα πρέπει να προμηθεύονται ανθρωπιστικές βίζες.

Η κυβέρνηση του Βισκάρα έθεσε σε εφαρμογή το μέτρο των απελάσεων τον Απρίλιο, όταν δημοσκόπηση κατέδειξε ότι οι διαθέσεις των Περουβιανών έναντι των προσφύγων και των μεταναστών από τη Βενεζουέλα γίνονται όλο και πιο εχθρικές, λόγω των ανησυχιών για την εγκληματικότητα.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους καθώς μια τρίτη ομάδα περίπου 50 πολιτών από τη Βενεζουέλα απελαύνονταν αεροπορικώς, ο Περουβιανός πρόεδρος είπε ότι οι απελάσεις αυτές είναι μόνο η αρχή.

«Θα συνεχίσουμε, τόνισε ο Βισκάρα. Θα απελαθούν όσοι χρειαστεί. Αυτοί που έχουν διαπράξει εγκλήματα θα απελαθούν πίσω στη χώρα τους», επέμεινε.

Αναφέρεται ότι το Περού χορήγησε σε εκατοντάδες χιλιάδες εξ′ αυτών προσωρινές άδειες παραμονής, επιτρέποντας τους να εργάζονται νόμιμα και να αποκτούν πρόσβαση στο σύστημα υγείας αλλά και παιδείας.

(Με πληροφορίες από Guardian, New York Times)

Δημοφιλή