Είναι μια νέα χρονιά, το 2021 τελείωσε και μπορεί πλέον να μας απασχολήσει τι θα θέλαμε να επιτύχουμε το 2022. Ακόμα κι αν δεν είμαστε ο τύπος που βάζει ετήσιους στόχους, ο καθένας έχει μια ιδέα για το τι θα ήθελε να πετύχει μέσα σε ένα χρόνο. Πώς όμως επιτυγχάνουμε έναν στόχο που φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί;
Πολλοί άνθρωποι δεν θα το παραδεχτούν, αλλά η εύρεση του κατάλληλου συντρόφου βρίσκεται στην κορυφή της λίστας τους. Όσον αφορά τον έρωτα, πολλοί άνθρωποι προτιμούν απλά να συμβεί από το πουθενά παρά να χρειαστεί να αναζητήσουν οι ίδιοι τον νέο τους σύντροφο.
Ο Στέφαν Γουόλτερς, ψυχοθεραπευτής και μέλος του British Association for Counselling and Psychotherapy, λέει ότι δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε «σε μια μακροχρόνια σχέση», καθώς αυτό συνεπάγεται την αναζήτηση πολλών πληροφοριών για το μέλλον.
«Αντίθετα, είναι προτιμότερο να εστιάσουμε στη δημιουργία ενός θετικού χώρου για τον εαυτό μας, όπου μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς και σίγουροι για τις δικές μας προτεραιότητες. Παράλληλα μπορούμε να φτιάξουμε μία λίστα με στοιχεία και χαρακτηριστικά που θα θέλαμε να έχει η μελλοντική σύντροφος μας».
«Θέλουμε να τους γνωρίσουμε καθώς αρχίζουμε να βγαίνουμε μαζί τους και να μάθουμε τι θέλουν από μια σχέση, ποια είναι τα δικά τους ”θέλω” και αν συμπίπτουν με τα δικά μας, προκειμένου να δούμε να υπάρχει ένα κοινό μέλλον».
Ενώ γνωρίζουμε νέα άτομα, αποφεύγουμε να βάζουμε πίεση στον εαυτό μας. «Δεν κοιτάζουμε το τέλος της διαδρομής αλλά την ίδια την διαδρομή και αν υπάρχει η σπίθα που θα μας φέρει πιο κοντά για να χτίσουμε πάνω σε αυτή τα επόμενα βήματα» προσθέτει ο Στέφαν Γουόλτερς.
Αν γνωρίσουμε κάποια και δεν υπάρχει η εξέλιξη που επιθυμούμε δεν χρειάζεται να απογοητευόμαστε αφού πάντα υπάρχει κάποιο κέρδος, υποστηρίζει ο Στέφαν Γουόλτερς.
«Κάθε αποτυχημένη γνωριμία μας δίνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι πραγματικά αναζητούμε, τι πρέπει να προσέξουμε ή σε τι πρέπει να δώσουμε έμφαση την επόμενη φορά».
Tips για επιτυχή αναζήτηση συντρόφου από τον Στέφαν Γουόλτερς
Βήμα 1ο (αρχίζουμε σήμερα) – Εστιάζουμε στον εαυτό μας
Επιλέγουμε τις δραστηριότητες και χόμπι που απολαμβάνουμε περισσότερο και ποια από αυτά θα μας βοηθήσουν να κάνουμε καινούργιες γνωριμίες. Θέλουμε να νιώθουμε ασφάλεια και αυτοπεποίθηση μέσα μας προτού να εκθέσουμε τον εαυτό μας έτσι ώστε η σχέση που θα δημιουργήσουμε να είναι αληθινή.
Βήμα 2ο – Όταν νιώσουμε έτοιμοι, αρχίζουμε να αναζητούμε ευκαιρίες για επαφή
Αυτό θα μπορούσε να είναι ομαδικές δραστηριότητες ή μεμονωμένα ραντεβού. Προσπαθούμε να μην νιώθουμε πίεση, να μην έχουμε προσδοκίες, απλώς να συμμετέχουμε και να απολαμβάνουμε τις στιγμές.
Να θυμάστε ότι κάθε εμπειρία είναι μια εξαιρετική ευκαιρία μάθησης, επομένως δεν χρειάζεται να υπάρχει μια αίσθηση απογοήτευσης εάν τα πράγματα δεν πάνε πάντα καλά. Μένουμε θετικοί, μαθαίνουμε από τα λάθη μας και επικεντρωνόμαστε στο πως θα μπορούσαν τα πράγματα να λειτουργήσουν καλύτερα την επόμενη φορά.
Βήμα 3ο - Μετά την γνωριμία προχωράμε με αργά βήματα
Απλά απολαμβάνουμε τον χρόνο μαζί, χωρίς να βιαζόμαστε ή να πιέζουμε τα πράγματα. Αφήνουμε τα πράγματα να εξελιχθούν φυσικά. Παρατηρούμε πώς αισθανόμαστε όταν είμαστε μαζί. Το νευρικό μας σύστημα και το σώμα μας δίνουν όλες εκείνες τις πληροφορίες που θέλουμε για πιθανή σύνδεση. Θα πρέπει να μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς και χαλαροί.
Βήμα 4ο - Αξιολογούμε αν μοιραζόμαστε τους ίδιους μακροπρόθεσμους στόχους
Ψάχνουμε τα ίδια πράγματα σε μια σχέση στα χρόνια που ακολουθούν; Πέντε, δέκα ακόμα και είκοσι χρόνια μετά; Να είμαστε αυθεντικοί και ανοιχτοί σχετικά με αυτό που ψάχνουμε και το όραμά μας για τον εαυτό μας, την σύντροφό μας και την σχέση.
Το πιο σημαντικό, να θυμάστε ότι η αγάπη είναι ένα ρήμα. Οι σχέσεις απαιτούν δουλειά και είναι μια συνεργασία «δούναι και λαβείν», οπότε βεβαιωνόμαστε ότι η σύντροφός μας το καταλαβαίνει αυτό και θα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί σε πράγματα όταν έρθουν τα δύσκολα.