Η συγκατοίκηση είναι το επόμενο βήμα όταν η σχέση ενός ζευγαριού είναι σοβαρή. Οταν δυο άτομα συζούν, συνήθως κάνουν οικονομία, γεγονός που αποτελεί μια από τις δοκιμές της συμβίωσης σε περίπτωση που η σχέση οδεύει προς τον γάμο.
Ωστόσο, μερικές φορές, η συγκατοίκηση μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι πιθανόν να ήταν καλύτερα όταν ζούσαμε σε ξεχωριστούς χώρους. Αν έχει τύχει να περάσει αυτή η σκέψη από το μυαλό μας, τότε το να φύγουμε από τον κοινό χώρο με τον σύντροφό μας, ίσως είναι η λύση. Αυτό όμως δεν σημαίνει χωρισμός, αλλά απλή αναγνώριση ότι τουλάχιστον στο παρόν στάδιο, η επιστροφή στο δικό μας χώρο, είναι καλύτερη και για τους δυο. «Νομίζω ότι πολλά ζευγάρια συνειδητοποιούν ότι τσακώνονται συνεχώς λόγω των διαφορών στην καθαριότητα, τις καθημερινές συνήθειες και άλλες απρόσμενες συμπεριφορές», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Ειμι Ρόλο. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μετακόμιση μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να παραμείνει μαζί, καθώς ελαφρύνει το άγχος».
Ποια είναι όμως τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να παραμείνουμε σε ξεχωριστά σπίτια, χωρίς να επηρεάσουν τη σχέση; Οι θεραπευτές εξηγούν τι πρέπει να προσέξουμε:
- «Μετακομίσαμε μαζί, επειδή ήταν σωστό όσον αφορά τα οικονομικά»
- «Ημασταν περισσότερο χαρούμενοι στη σχέση, πριν τη συγκατοίκηση»
- «Εχετε παιδιά και η ζωή σε ξεχωριστά σπίτια, ίσως τους κάνει καλό»
- «Τα προγράμματα και οι κοινωνικές ανάγκες, δεν ταιριάζουν»
Πώς να το συζητήσουμε με τον σύντροφό μας
Η Ρόλο συμβουλεύει: «Αν θέλετε να επικοινωνήσετε την ιδέα με τον σύντροφό μας, κάντε το διακριτικά. Ξεκινήστε με την κουβέντα ότι δεν θέλετε να χωρίσετε ή να κάνετε κάποιο διάλειμμα, απλά χρειάζεστε κάποιο χώρο. Ο τρόπος με τον οποίο ξεκινάει η συζήτηση, καθορίζει και πώς θα τελειώσει. Κάντε τον σύντροφό σας να γνωρίσει ότι τον αγαπάτε και θα συνεχίζετε να τον αγαπάτε. Εκφράστε την αγάπη και αφοσίωση για τον σύντροφό σας στη σχέση. Στη συνέχεια, εξηγήστε τον λόγο που θέλετε να μετακομίσετε».
Πηγή: HuffPost US