Είναι εύκολο να έχει κανείς ένα αίσθημα ευγνωμοσύνης όταν τα πράγματα πάνε ή όταν οι ευχάριστες μέρες των διακοπών το υπαγορεύουν. Αλλά όπως η εκδήλωση αγάπης δεν πρέπει να προορίζεται μόνο για καλές στιγμές και ειδικές περιστάσεις όπως επετείους, έτσι και η ευγνωμοσύνη δεν πρέπει να γίνεται μόνο σε βέλτιστες συνθήκες ή σε καθορισμένες ημέρες. Με λίγη προσπάθεια, μπορούμε να βρούμε λόγους για να είμαστε ευγνώμονες κάθε μέρα — και το να νιώθουμε τακτικά αίσθημα ευγνωμοσύνης προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και την ευεξία που μπορούν να ενισχύσουν την ευτυχία μας όλο το χρόνο.
Το άγχος είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη μακροπρόθεσμη ευτυχία. Ευτυχώς, ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του να είμαστε ευγνώμονες είναι η δύναμη (αυτού του συναισθήματος) να μετριάζει το άγχος. Πολυάριθμες μελέτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας έδειξαν ότι — ακόμη και ενόψει σημαντικών ψυχολογικών στρεσογόνων παραγόντων — η «άσκηση» της ευγνωμοσύνης είχε την ικανότητα να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη διάθεση. Οι πρακτικές ευγνωμοσύνης μπορούν επίσης να μειώσουν την κατάθλιψη και να αυξήσουν την αυτοεκτίμηση. Αυτό το ενισχυτικό διάθεσης και αυτοπεποίθησης είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για νεαρούς ενήλικες που αντιμετωπίζουν στρες, άγχος και συμπτώματα κατάθλιψης τα οποία σχετίζονται με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Μια έρευνα σε περισσότερους από 1.000 μαθητές γυμνασίου διαπίστωσε ότι μια καθημερινή πρακτική ευγνωμοσύνης προξενούσε μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή, ενώ μια άλλη μελέτη έδειξε μια σχέση μεταξύ ευγνωμοσύνης και μειωμένου κινδύνου αυτοκτονίας σε φοιτητές.
Η επιστήμη μας έχει δείξει ακόμα ότι η ευγνωμοσύνη είναι μια σημαντική, ισχυρή δεξιότητα για οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία - και όπως κάθε δεξιότητα που αξίζει να κυριαρχήσει, χρειάζεται εξάσκηση. Θέλουμε να είμαστε λιγότερο αγχωμένοι και περισσότερο χαρούμενοι; Ας δοκιμάσουμε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες τέσσερις, εύκολες στην εφαρμογή, καθημερινές πρακτικές ευγνωμοσύνης που αναφέρονται παρακάτω.
1. Ας δημιουργήσουμε ένα άλμπουμ φωτογραφιών ευγνωμοσύνης στο κινητό μας
Πώς; Δημιουργώντας ένα άλμπουμ ευγνωμοσύνης στην εφαρμογή φωτογραφιών του κινητού μας και προσθέτοντας τουλάχιστον μία εικόνα από κάτι που μας κάνει να νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Δεν χρειάζεται να έχουμε ειδικές δεξιότητες φωτογραφίας και οι εικόνες δεν χρειάζεται καν να είναι εικόνες πραγματικών πραγμάτων. Μπορούμε να συμπεριλάβουμε στιγμιότυπα οθόνης ουσιαστικών ανταλλαγών μηνυμάτων κειμένου, συμβάντων στο ημερολόγιό μας και παρόμοια. Μπορείτε να είμαστε δημιουργικοί, αλλά ας το κρατήσουμε απλό ώστε να μην αισθανόμαστε πίεση. Η δημιουργία του άλμπουμ πρέπει να είναι μια ευχάριστη πρακτική.
Μόλις αρχίσουμε να γεμίζουμε το άλμπουμ μας με εικόνες, ας φροντίσουμε να αντικαταστήσουμε λίγο από τον χρόνο που αφιερώνουμε για σκρόλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον χρόνο που αφιερώνουμε για σκρολ στις εικόνες στο άλμπουμ ευγνωμοσύνης μας. Αντί να συγκρίνουμε τη ζωή μας με άλλες στο διαδίκτυο, ας αφιερώνουμε λίγα λεπτά κάθε μέρα εκτιμώντας όλα τα καλά στη ζωή μας. Δεν χρειάζεται κάποια έρευνα για να μας πει πόσο καλύτερο θα ήταν αυτό για την ψυχική μας υγεία.
2. Ας πάρουμε μια ανάσα για να ανακτήσουμε την υπομονή μας
Σε μια κουλτούρα άμεσης ικανοποίησης, μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον να επιβραδύνει, να είναι υπομονετικός και να εστιάζει στο σήμερα. Η αναπνοή μας λαμβάνει χώρα στην παρούσα στιγμή, οπότε όταν σταματάμε για να εστιάσουμε στην αναπνοή μας, εστιάζουμε στο παρόν. Συνιστάται να κάνουμε διαλείμματα αναπνοής κάνοντας παύση για μόλις 90 δευτερόλεπτα μερικές φορές την ημέρα.
Είναι εύκολο να είμαστε ευγνώμονες για την ικανότητά μας να αναπνέουμε - λαμβάνοντας υπόψη ότι η αναπνοή μας είναι κυριολεκτικά μια δύναμη που (μας) διατηρεί τη ζωή... Ο συνδυασμός της εστίασης στην αναπνοή με μια κατάσταση ευγνωμοσύνης θα καλλιεργήσει την υπομονή και θα δημιουργήσει μια αίσθηση ηρεμίας αλλά και συγκέντρωση στο παρόν.
3. Ας μοιραστούμε την αίσθηση ευγνωμοσύνης με τους άλλους
Κάθε μέρα, ας πούμε σε κάποιον - σε οποιονδήποτε, αλλά που να ισχύει - ότι είμαστε ευγνώμονες για αυτόν, τη βοήθειά του, την παρουσία του ή οτιδήποτε καλό μας έρχεται στο μυαλό. Μπορούμε να γράψουμε ένα γράμμα, να στείλουμε ένα μήνυμα, να τηλεφωνήσουμε ή να το κάνουμε αυτοπροσώπως για ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο. Το να δείχνουμε την ευγνωμοσύνη μας σε ένα άλλο άτομο ενισχύει το αίσθημα ευτυχίας για όλους.
Τα οφέλη είναι ακόμη μεγαλύτερα στις ρομαντικές σχέσεις, όπου η έρευνα διαπίστωσε ότι οι σύντροφοι ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες του άλλου και εκφράζουν μεγαλύτερη ικανοποίηση στη σχέση αφού εισπράξουν ευγνωμοσύνη από τον άλλο. Επιπλέον, η έκφραση ευγνωμοσύνης από τον ένα στον άλλο συνεχίζει να έχει μακροπρόθεσμη θετική επίδραση στις σχέσεις έξι έως εννέα μήνες αργότερα, όπως έδειξε η έρευνα.
4. Ας κλείσουμε την ημέρα μας με ευγνωμοσύνη κι ένα καλό βραδινό ύπνο
Στο τέλος κάθε μέρας, ας σκεφτούμε τρία πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Ας τα γράψουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ημερολόγιο, μια εφαρμογή σημειώσεων στο τηλέφωνό μας ή να τα τοποθετήσουμε σε εμφανές σημείο όπου θα τα δούμε το επόμενο πρωί. Η έρευνα έχει βρει μια πιθανή σχέση μεταξύ ευγνωμοσύνης και βελτιωμένου ύπνου.
Η νυχτερινή μας λίστα δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει μνημειώδη επιτεύγματα ή ακριβά πράγματα. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να αποφύγουμε να εστιάσουμε υπερβολικά στην απόκτηση πραγμάτων, καθώς ο υλισμός συνδέεται με λιγότερη ευτυχία. Η λίστα θα μπορούσε να περιλαμβάνει την υγεία, τον χρόνο που αφιερώνουμε στους φίλους ή την οικογένειά μας, ένα καλό δείπνο, μια ωραία βόλτα και πολλά άλλα. Όταν πρόκειται για ευγνωμοσύνη, τα μικρά πράγματα είναι πραγματικά τα μεγάλα.
ΠΗΓΗ: cnn.com