Ο χορτοφάγος αδερφός μου αιωρήθηκε πάνω από τη σόμπα, κοιτάζοντας ένα πακέτο με άψητα μοσχαρίσια χοτ-ντογκ (λουκάνικα) που με ευγένεια σχεδίαζε να μαγειρέψει για εμάς τους υπόλοιπους, την παμφάγα οικογένειά του «Τι να τα κάνω αυτά;» ρώτησε και γέλασα μέσα μου με την αφέλειά του.
Ωστόσο, δύο μέρες αργότερα, ο φίλος μου που τρώει το κρέας και αγαπά τα χοτ-ντογκ μου έκανε την ίδια ερώτηση και (τότε) συνειδητοποίησα: Μα καλά, κανείς δεν ξέρει πραγματικά πώς να μαγειρεύει χοτ ντογκ;
Πρώτα απ′ όλα, τα περισσότερα επεξεργασμένα χοτ ντογκ είναι προμαγειρεμένα, επομένως δεν θα προκαλέσουμε τροφική δηλητηρίαση σε κανέναν αν τα σερβίρουμε κρύα, κατευθείαν από το ψυγείο σε όλο τους το ... γλιστερό, λαστιχένιο μεγαλείο. (Η αναθέρμανση τους, ωστόσο, διασφαλίζει ότι θα σκοτώσουμε οποιαδήποτε βακτήριο θα μπορούσε να κρύβεται).
Αλλά καλό είναι να μην το κάνουμε αυτό.
Το ιδανικό λουκάνικο για χοτ ντογκ θερμαίνεται μέχρι να γίνει ωραίο και παχουλό εσωτερικά και χρυσαφένιο εξωτερικά. Ωστόσο, αν ρωτήσουμε κάποιον για τον καλύτερο τρόπο προετοιμασίας ενός χοτ ντογκ, θα πρέπει να ετοιμαστούμε για να καυγαδίσουμε. Λίγοι συμφωνούν για το αν πρέπει να ψήσουμε τα λουκάνικα στη σχάρα, να τα τηγανίσουμε, να τα ψήσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων ή να τα βράσουμε. Μπορούμε ακόμα και να τα κόψουμε σπειροειδώς ή να τα μαγειρέψουμε όπως τα ανατριχιαστικά μικρά χταπόδια. Οι food blogers έχουν δοκιμάσει κάθε τρόπο στο όνομα της επιστήμης, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση.
Όσο κι αν θέλουμε να μαγειρέψουμε το hot δog μας, υπάρχει μια απλή τεχνική για κάθε μέθοδο που πρέπει να μάθουμε πριν πλησιάσει η εποχή μαγειρέματος. Ας δούμε τις παρακάτω, ταξινομημένες από τις αγαπημένες μας έως τις λιγότερο αγαπημένες, μεθόδους.
1. Τηγάνισμα (για να αποθεώσουμε τον ατμό)
Αυτό εξασφαλίζει ένα παχύ εσωτερικό και ένα τραγανό εξωτερικό και μας επιτρέπει να ελέγχουμε το επίπεδο του χρυσαφένιου καφέ στο εξωτερικό. Μην αφήσουμε τη λέξη «τηγάνισμα» να μας ξεγελάσει - δεν υπάρχει λάδι.
Ας βάλουμε μισό εκατοστό νερό σε ένα τηγάνι κι ας το αφήσουμε να σιγοβράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ας προσθέσουμε τα λουκάνικα στο τηγάνι, λίγα τη φορά, κι ας το σκεπάσουμε με ένα καπάκι για περίπου 2-3 λεπτά για να αχνιστούν. Εάν το νερό βράσει και ο πάτος του τηγανιού στεγνώσει πριν περάσουν τα 2-3 λεπτά, ας προσθέσουμε λίγο περισσότερο νερό, λίγο-λίγο. Μετά από 2-3 λεπτά στον ατμό, ας αφαιρέσουμε το καπάκι από το τηγάνι κι ας αφήσουμε το νερό να βράσει να στεγνώσει. Τώρα ας κυλήσουμε τα λουκάνικα για λίγα λεπτά για να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
2. Ψήσιμο στη σχάρα (για τις περίφημες χοντρές «ρίγες»)
Αυτό θα μας δώσει τις χαρακτηριστικές χοντρές «ρίγες» και μια καπνιστή γεύση.
Ας ανάψουμε τη σχάρα μας. Καλό θα είναι η μια πλευρά της ψησταριάς να είναι πιο ζεστή και μια πιο δροσερή. Ας ξεκινήσουμε να μαγειρεύουμε τα λουκάνικα από την πιο δροσερή πλευρά της ψησταριάς (αυτό εμποδίζει τα εξωτερικά να καούν πολύ γρήγορα). Τα ψήνουμε για ένα λεπτό από κάθε πλευρά.
Ας τα μετακινήσουμε στη ζεστή πλευρά της ψησταριάς μέχρι να φτάσουν στο χρώμα που επιθυμούμε.
3. Ψήσιμο στο φούρνο (για ένα ολόκληρο ασκέρι)
Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική εάν κάνουμε μια μεγάλη παρτίδα. Ας προθερμάνουμε το φούρνο μας. Ας βάλουμε τα λουκάνικα σε ένα αντικολλητικό φύλλο κι επιπλέον μια στρώση από αλουμινόχαρτο (αυτό κάνει το καθάρισμα εξαιρετικά εύκολο!) κι ας τα μαγειρέψουμε για 15 λεπτά. Θα τσιτσιρίζουν και θα αρχίσουν να γίνονται καφέ, γι′ αυτό ας τα προσέξουμε μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
4. Στο φούρνο μικροκυμάτων (για να κάνουμε χρήση του μεγάλου μυστικού)
Για να φτιάξουμε το καλύτερο λουκάνικο στο φούρνο μικροκυμάτων, απλώς ας το τυλίξουμε σε μια χαρτοπετσέτα πριν γυρίσουμε το διακόπτη για 30 δευτερόλεπτα με ισχύ 80%. Το να το σκεπάσουμε με μια χαρτοπετσέτα συγκρατεί τον ατμό εξασφαλίζοντας ότι θα έχουμε ένα είναι παχουλό, και ζουμερό λουκάνικο. Εύκολο και νόστιμο.
5. Βράσιμο (για να το αποφύγουμε...)
«Ειλικρινά δεν το συνιστούμε. Δεν γινόταν ούτε το 1916 όταν ο Νέιθαν Χαντβέρκερ τα ξεκίνησε όλα, και δεν το κάνουμε ακόμα σήμερα. Όταν βράζουμε το λουκάνικο, όλη αυτή η ιδιαίτερη γεύση ”βγαίνει” στο νερό. Και ας είμαστε ειλικρινείς: ποιος θέλει να φάει ένα χοτ ντογκ που έχει χάσει τη νοστιμιά του;» (Αλλά αν επιμένουμε, ας βάλουμε το νερό να βράσει κι ας μαγειρέψουμε το χοτ ντογκ για 5-6 λεπτά).
Και για την ιστορία... Νέιθαν Χαντβέρκερ: Ο πατέρας του χοτ ντογκ
Ο Νέιθαν Χαντβέρκερ ήταν ο ιδρυτής ενός εμβληματικού περίπτερου χοτ-ντογκ που εξελίχθηκε στα Nathan’s Famous εστιατόρια και στη σχετική γραμμή προϊόντων λιανικής Nathan’s. Ηταν ένας μετανάστης από την Πολωνία και μαζί με τη σύζυγό του, Ιντα, ξεκίνησαν την επιχείρησή τους στο Κόνεϊ Αϊλαντ το 1916 μόνο με 300 δολάρια για να χτίσουν στη συνέχεια μια ολόκληρη αυτοκρατορία.