Τέταρτο Ειδικό Δικαστήριο της Μεταπολίτευσης: Παπαγγελόπουλος-Τουλουπάκη στο εδώλιο

Ζητούν ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της δίκης
Other

Μέσα σε ένα ήδη φορτισμένο κλίμα, ξεκινάνε οι διαδικασίες στο Ειδικό Δικαστήριο, στο οποίο έχουν παραπεμφθεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και το πέμπτο Ειδικό Δικαστήριο, που αφορά την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και την παραπομπή ενός άλλου πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, του Νίκου Παππά.

Στη σημερινή διαδικασία ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης θα δικαστεί για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και της πλημμεληματικής παράβασης καθήκοντος, ενώ η Ελένη Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας. Η παραπομπή των δύο στελεχών δεν αφορά τελικά την λεγόμενη «σκευωρία Novartis», βάσει της οποίας στοχοποιήθηκαν δέκα πολιτικά πρόσωπα, καθώς το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου προβλέπει την εμπλοκή τους σε «παρακλάδια αυτής».

Τί αναφέρει το βούλευμα

Σύμφωνα με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, ο πρώην υπουργός κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός σε κατάχρηση εξουσίας, με φερόμενη ως αυτουργό την εισαγγελική λειτουργό, η οποία «ενώ ήταν Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, δεν διαβίβασε εν γνώσει της αμελλητί στη Βουλή το φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν της από 21-2-2017 μηνυτήριας αναφοράς και συμπληρωματικών στοιχείων που προσκόμισαν στις 8-3-2017 και 13-4-2017 στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Έφη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων δυο φορές για το έτος 2015, από τον Υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανδρέα Ξανθό, που αποσκοπούσε στη μείωση των τιμών αυτών, η οποία (τιμολόγηση), κατά το νόμο, έπρεπε να γίνεται μία φορά κάθε εξάμηνο και ειδικότερα για τη μη τιμολόγηση στη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2015, συνεπεία της οποίας καταγγελλόταν ότι ευνοήθηκαν οι φαρμακευτικές εταιρίες κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας να αποσβεσθεί η προθεσμία της Βουλής να εφαρμόσει το νόμο περί ευθύνης Υπουργών»

Στον δε κ. Παπαγγελόπουλο αποδίδεται ότι την παραπάνω δικογραφία δεν την διαβίβασε η κ. Τουλουπάκη «κατόπιν των δικών του προτροπών, παραινέσεων, συμβουλών, παρακίνησης, πίεσης, πειθούς και φορτικότητας, στις οποίες προέβη εκμεταλλευόμενος την επιρροή που ασκούσε στην Τουλουπάκη, λόγω της ιδιότητάς του ως Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και ως πρώην συνάδελφός της και Προϊστάμενός της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και της θέσης του στη ΕΥΠ.»

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης κατηγορείται και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατ΄εξακολούθηση, καθώς φέρεται να έκανε παρεμβάσεις σε τρεις εισαγγελείς. Και συγκεκριμένα:

–Στην Ελένη Ράικου που είχε χειριστεί πριν την Ελένη Τουλουπάκη τη δικογραφία Novartis. Του αποδίδεται ότι «της άσκησε πίεση, απαιτώντας από αυτήν επιτακτικά να διαβιβάσει το φάκελο της Novartis στη Βουλή προς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης των υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων, που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή…»

–Στον Παναγιώτη Αθανασίου, τον οποίο φέρεται να παρότρυνε «να φτιάξει κάτι» εις βάρος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου, όπως επίσης και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους ιδιοκτητών ΜΜΕ, λίγο πριν τον διαγωνισμό του 2016 για τις τηλεοπτικές άδειες , και συγκεκριμένα να ελέγξει τους Ιωάννη Αλαφούζο και Ανδρέα Βγενόπουλο.

–Στην Γεωργία Τσατάνη την οποία φέρεται να «παρότρυνε με απειλές» και να της «υπέδειξε με φορτικότητα συγκεκριμένο δικονομικό χειρισμό» της υπόθεσης που αφορούσε τα δάνεια της τράπεζας Marfin Bank επί Ανδρέα Βγενόπουλου.

Ειδικό Δικαστήριο: Μάρτυρες

Οι τρεις εισαγγελείς έχουν κληθεί ως μάρτυρες , όπως και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που είχαν υποβάλλει την μηνυτήρια αναφορά για την μη τιμολόγηση των φαρμάκων.

Επίσης ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κοντονής, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου πρώην επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς, Δημ. Παπαγεωργίου, ο αντεισαγγελέας Εφετών, πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, οι άλλοτε επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και ο εκδότης- δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

Δ. Παπαγγελόπουλος: «Πρώτος παθών παρακολουθήσεων…»

Και οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες με τον κ. Παπαγγελόπουλο, να κάνει λόγο στη Realnews για «παρακράτος» και «μαφία» που τον στοχοποίησαν, καθώς και για «μεθοδεύσεις» εις βάρος του, μεταξύ των οποίων παράνομες παρακολουθήσεις και καταγραφές ιδιωτικών συνομιλιών του.

«Πέντε ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν ομόφωνα και αμετάκλητα, ότι δεν υπήρχε σκευωρία στην έρευνα για το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis, Ρασπούτιν δεν υπάρχει και οι ενέργειες μου ως υπουργού υπήρξαν σύννομες και επιβεβλημένες. Η δικαιοσύνη έπραξε το καθήκον της και κατεδάφισε ολοσχερώς το οικοδόμημα της πολιτικής απάτης που προσπάθησε να ξεπλύνει το μέγα σκάνδαλο της Novartis και να το εμφανίσει ως δήθεν σκευωρία μου. Θα πράξω και εγώ το καθήκον μου ως πολίτης και πρώην εισαγγελέας προκειμένου να ξεθεμελιωθεί το παρακράτος και η μαφία που με στοχοποιήσαν. Θα αποκαλύψω για πρώτη φορά ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου, προκειμένου να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός, όλες τις παρακρατικές, μαφιόζικες μεθοδεύσεις, μεταξύ των οποίων παράνομες παρακολουθήσεις και καταγραφές ιδιωτικών συνομιλιών μου τις εγκληματικές ενέργειες που είχαν στόχο την ηθική αλλά και φυσική μου εξόντωση.»

Ειδικό Δικαστήριο: Οι συνεδριάσεις και τα αιτήματα των κατηγορουμένων

Σε απογευματινές συνεδριάσεις (μετά τις 2.30 το μεσημέρι) θα διεξαχθεί πιθανά η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο για τους Παπαγγελόπουλο- Τουλουπάκη. Όπως έγραψε το dikastiko.gr η πρώτη σημερινή συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 9 το πρωϊ, αλλά όλες οι άλλες συνεδριάσεις θα γίνονται απογευματινές ώρες. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως και το προηγούμενο ειδικό δικαστήριο, τον Μάρτιο του 2015 με κατηγορούμενο τον πρώην ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, εξελίχθηκε με απογευματινές συνεδριάσεις .

Από την πλευρά των κατηγορουμένων, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τεθεί αίτημα τηλεοπτικής μετάδοσης της διαδικασίας. Με βάση τον νόμο Ν.3090/2002 και συγκεκριμένα το άρθρο 8 που ψηφίστηκε ενόψει της δίκης για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη, «η ολική ή μερική μετάδοση από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, καθώς και η κινηματογράφηση και μαγνητοσκόπηση της δίκης ενώπιον ποινικού, πολιτικού ή διοικητικού δικαστηρίου απαγορεύεται. Κατ’ εξαίρεση, το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει τις ενέργειες αυτές, εφόσον συναινούν ο εισαγγελέας και οι διάδικοι και συντρέχει ουσιώδες δημόσιο συμφέρον».

Εν προκειμένω η πλευρά των κατηγορουμένων αναμένεται να ζητήσει την μετάδοση της δίκης, επικαλούμενη το δημόσιο συμφέρον , δεδομένου ότι η δίκη αφορά έναν πρώην υπουργό και μια εν ενεργεία εισαγγελέα. Σε αυτό όμως θα πρέπει να συναινέσει και η Εισαγγελέας της έδρας, ενώ μέχρι σήμερα σε ανάλογα αιτήματα κατηγορουμένων (σε όλα τα γνωστά τουλάχιστον) τα αιτήματα έχουν απορριφθεί.

Πηγή: dikastiko.gr

Δημοφιλή