Θα εκπλαγούμε όταν μάθουμε τι θα συμβεί στο σώμα μας αν αφήσουμε την γυμναστική στις γιορτές

Αν αισθανόμαστε τύψεις γι' αυτό, ας διαβάσουμε ό,τι ακολουθεί.
LOADINGERROR LOADING
Directly above shot of unrecognizable woman sitting by the Christmas tree and taking a dumbbell out of a Christmas gift box that she opened.
fotostorm via Getty Images
Directly above shot of unrecognizable woman sitting by the Christmas tree and taking a dumbbell out of a Christmas gift box that she opened.

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις και μηνύματα που μας λένε να «κάψουμε» τις επιπλέον θερμίδες των γιορτών. Ας ρίξουμε μια ματιά τριγύρω: Αυτό το είδος «προσταγής» είναι παντού...

Μπορεί να είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι πρέπει να ανανεώνουμε τη ρουτίνα άσκησής μας κατά τη διάρκεια της σεζόν, ή τουλάχιστον να τη διατηρήσουμε, για να αντισταθμίσουμε το επιπλέον φαγητό. Η διατροφική κουλτούρα μάς έχει διδάξει ότι οι λιχουδιές είναι «κακές» ή «απόλαυση» και ότι το να μην ασκούμαστε για να τις αντισταθμίσουμε προκαλεί προβλήματα στην υγεία μας.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν θα γίνει και κάτι τρομερό ο αν αναβάλλουμε τις προπονήσεις μας κατά τη διάρκεια των διακοπών – όχι μόνο είναι απίθανο να χάσουμε τη φυσική μας κατάσταση, αλλά η ξεκούραση και η χαλάρωση θα μπορούσαν πραγματικά να μας κάνουν θαύματα.

Δεν χρειάζεται να εξαφανίσουμε το φαγητό (από τη ζωή μας) για να είμαστε υγιείς

Παρά το γεγονός ότι μας λένε συνεχώς ότι πρέπει να ασκούμαστε για να αναπληρώσουμε αυτό που τρώμε για να παραμείνουμε υγιείς, ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

«Είναι αυτή η πολύ συνηθισμένη ιδέα ότι πρέπει να κάψουμε ό,τι τρώμε, και (αυτό) απλώς δεν είναι ακριβές», λέει στην HuffPost η Κολήν Σρέιερ, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Εάν τρώμε περισσότερο από ό,τι συνήθως μια δεδομένη ημέρα - όπως συνηθίζουμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών - μπορεί να παρατηρήσουμε ότι μετά μπορεί να αισθανόμαστε λιγότερο πεινασμένοι ή να έχουμε λιγότερη λαχτάρα από ό,τι συνήθως. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας είναι αρκετά αποτελεσματικό στη ρύθμιση του εαυτού μας εάν ”ακούμε” τα σημάδια της πείνας και της πληρότητας, είπε η Σρέιερ.

Φυσικά, η προσοχή σε αυτές τις ενδείξεις μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά στην κοινωνία μας όπου λαμβάνουμε συνεχώς μηνύματα σχετικά με την καταστολή και την παράβλεψη των ενδείξεων πείνας για την επίτευξη μη ρεαλιστικών στόχων απώλειας βάρους. Αλλά το να είμαστε συντονισμένοι με αυτές τις ενδείξεις είναι πολύ απλό – αν μας παρουσιάζουν φαγητό που φαίνεται νόστιμο, δεν θα πρέπει να αναρωτιόμαστε αν πρέπει να το φάμε ή όχι, αλλά πότε θα πρέπει να το φάμε.

Εάν πεινάτε, ιδού. Το σώμα μας «λέει» ότι χρειάζεται καύσιμα και τροφή. Από την άλλη πλευρά, η πληρότητα έχει να κάνει με το να αναγνωρίζουμε και να αποδεχόμαστε ότι το σώμα μας αυτή τη στιγμή είναι χορτασμένο. Εάν είμαστε χορτάτοι, μπορούμε πάντα να αφήσουμε τη λιχουδιά για αργότερα.

«Η απάντηση δεν πρέπει να είναι ναι ή όχι, αλλά τώρα ή αργότερα», λέει η Σρέιερ.

.
Somyot Techapuwapat via Getty Images
.

Δεν θα χάσουμε την φυσική μας κατάσταση αν δεν γυμναστούμε κατά την περίοδο των γιορτών

Αν ανησυχούμε ότι μπορεί να μείνουμε πίσω στην προπόνησή μας κατά τη διάρκεια των διακοπών, έχουμε καλά νέα: η φυσική μας κατάσταση δεν πρόκειται να εξαφανιστεί τόσο εύκολα.

Τα οφέλη της άσκησης επιτυγχάνονται σε διάστημα μηνών και ετών, όχι ημερών ή εβδομάδων. Το να χάσουμε μια μέρα, ή ακόμα και μερικές εβδομάδες, δεν θα επηρεάσει τη συνολική υγεία και τη φυσική μας κατάσταση, δηλώνει η Σρέιερ.

Στην πραγματικότητα, λίγες μέρες άδεια μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το σώμα μας. Οι ημέρες ανάπαυσης πρέπει να είναι στη ρουτίνα των ανθρώπων, σύμφωνα με την ίδια, καθώς αφήνουν τους μύες μας να επουλωθούν και να αναδομηθούν. Και όταν πρόκειται για καρδιαγγειακές δραστηριότητες, πραγματικά δεν θα έχουμε πολλά πρόσθετα οφέλη εάν προπονούμαστε περισσότερο από τα συνιστώμενα 150 λεπτά την εβδομάδα.

Η όλη ιδέα ότι πρέπει να γυμναστούμε για να εξισορροπήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες στις γιορτές απαιτεί κάτι πολύ καλό και υγιεινό για εμάς – την άσκηση – και προσθέτει ντροπή και ενοχή σε αυτό, κάτι που μπορεί να είναι πραγματικά αντιπαραγωγικό, δηλώνει η Αλίσα Βέλα, ψυχολόγος υγείας και επίκουρη καθηγήτρια χειρουργικής. και της ψυχιατρικής και της επιστήμης της συμπεριφοράς στο Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Βασικά, τίποτα τρομερό δεν πρόκειται να συμβεί αν επιβραδύνουμε στις διακοπές - στην πραγματικότητα, τα υπόλοιπα μπορεί κάλλιστα να μας κάνουν καλό.

Συμβουλές για τη διαχείριση των συνηθειών άσκησης κατά τη διάρκεια των γιορτών

Η Σρέιερ λέει ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η άσκηση, τελικά, έχει να κάνει με την υγεία. Εάν ανησυχούμε επειδή ασκούμαστε λιγότερο, ας κάνουμε κάποια άλλη υγιεινή δραστηριότητα - ας διαλογιστούμε, ας περάσουμε χρόνο με φίλους, ή ας κάνουμε μια βόλτα.

Μόλις 10 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μπορούν να τονώσουν τη διάθεσή μας. «Επομένως, ίσως να μην πηγαίνουμε στο συνηθισμένο ωριαίο μάθημα γυμναστικής, αλλά (μπορούμε να) κάνουμε μερικές γρήγορες βόλτες 10 λεπτών μετά τα γεύματα, που μπορεί να έχουν τεράστια οφέλη για την υγεία μας και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μας, που επίσης επηρεάζει διάθεση», λέει η Βέλα.

Στη συνέχεια, ας προσπαθήσουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Μας επιτρέπεται να κάνουμε διαλείμματα από την προπόνηση – αυτό είναι πραγματικά εξαιρετικό για την υγεία μας. Στην πραγματικότητα, το να είμαστε ευγενικοί και ευέλικτοι με τον εαυτό μας είναι μια σημαντική πτυχή για να διατηρήσουμε οποιασδήποτε συμπεριφοράς υγείας μακροπρόθεσμα.

«Υπάρχουν εποχές του χρόνου και της ζωής, όπου οι περιστάσεις μας μπορεί να μην επιτρέπουν την τακτική μας ρουτίνα - διακοπές, ταξίδια και ασθένεια κ.λπ. - και αυτό είναι εντάξει», λέει η Βέλα.

Εάν δεν μπορούμε να προσαρμόσουμε άνετα τη ρουτίνα της προπόνησής μας κατά τη διάρκεια των διακοπών, ίσως αξίζει να μιλήσουμε για τις ανησυχίες μας με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, λέει η Στρέιερ. Πολλοί άνθρωποι παλεύουν με την «επιβράδυνση», την ανάπαυση και την ανάκαμψη — ειδικά επειδή η κοινωνία μας δίνει προτεραιότητα στην παραγωγικότητα έναντι της (προσωπικής) ευημερίας.

Αλλά μερικές φορές η ξεκούραση είναι το πιο παραγωγικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, καταλήγει η Βέλα.