Θα εκπλαγούμε αν μάθουμε τι βάρος να έχει ό,τι κουβαλάμε για να μην καταστρέψουμε το σώμα μας

Και πιθανότατα μεταφέρουμε το laptop μας λάθος - κι αυτό θα μας κοστίσει πολύ ακριβά.
.
luza studios via Getty Images
.

Αν παρατηρήσουμε ότι οι καρποί και η πλάτη μας πονάνε συνεχώς, ο ένοχος μπορεί να είναι το πώς μεταφέρουμε το φορητό υπολογιστή μας.

Αυτές οι λεπτές συσκευές εργασίας μπορεί να μην μοιάζουν ότι είναι η πηγή των πόνων στο σώμα μας, αλλά μπορεί να αποτελούν έναν κοινό λόγο που οι άνθρωποι καταλήγουν με χρόνιο πόνο.

Με την πάροδο του χρόνου, η μεταφορά της συσκευής μας - ακόμα κι αν είναι μόνο από αίθουσα συνεδριάσεων σε αίθουσα συνεδριάσεων - μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή ένταση, προβλήματα στάσης και πολλά άλλα.

Αν και υπάρχουν ένα εκατομμύριο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μεταφέρουμε τους υπολογιστές μας, υπάρχουν συνήθεις τρόποι με τους οποίους μεταφέρουμε εσφαλμένα τους φορητούς μας υπολογιστές, σύμφωνα με ειδικούς στην εργονομία.

Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί και πώς μπορούμε να μεταφέρουμε σωστά τη συσκευή μας:

Ας αποφύγουμε να κάνουμε ασκήσεις ισορροπίας κρατώντας τον φορητό υπολογιστή μας με το ένα χέρι

Αν μας αρέσει να μεταφέρουμε τον φορητό υπολογιστή μας με το ένα χέρι ή με το πληκτρολόγιο ανοιχτό, τον κουβαλάμε με το λάθος τρόπο και το σώμα μας πληρώνει το τίμημα, λέει ο Πάτρικ Μαλόνεϊ, επικεφαλής αθλητικός προπονητής στο Ινστιτούτο Αθλητικής Ιατρικής Tulane στη Νέα Ορλεάνη.

«Τα λάπτοπ γίνονται ολοένα και πιο ελαφριά. Αλλά ακόμα, αυτό σημαίνει 1,5 με 2 κιλά να ασκούν πίεση στον καρπό μας», συμπληρώνει επίσης ο ίδιος. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια κοινή πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο de Quervain. Και είναι βασικά σαν τενοντίτιδα στον καρπό».

Κι αν αυτό το κάνουμε κάθε μέρα, σημαίνει ότι το περίπου 2,5 κιλών (συνολικού) βάρους λάπτοπ μας μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε σαν να κρέμονται τούβλα από το σώμα μας.

«Αν εργαζόμαστε για οκτώ ώρες την ημέρα και ανάμεσα στις συναντήσεις μας κουβαλάμε το φορητό υπολογιστή μας, μαζεύονται πολλά βήματα που κάνουμε κρατώντας τον φορητό υπολογιστή κι επιβαρύνοντας τον καρπό μας», λέει ακόμα ο ίδιος.

Ο ιδανικός τρόπος μεταφοράς του υπολογιστή μας

Ιδανικά, θα πρέπει να κλείσουμε το φορητό υπολογιστή και να το μεταφέρουμε σαν βιβλίο κάτω από το μπράτσο μας, έτσι ώστε ο φορητός υπολογιστής να είναι παράλληλος με το ισχίο μας, λέει ο Μαλόνεϊ.

Κι αν θέλουμε να κάνουμε καλό στο σώμα μας, ας χρησιμοποιήσουμε μια τσάντα - backpack για να μεταφέρουμε τον υπολογιστή μας. Αυτό πρέπει να ισχύει ιδιαίτερα ότι καλύπτουμε μεγάλες αποστάσεις.

Αλλά η επόμενη σημαντική συμβουλή είναι να εξετάσουμε τι είδους τσάντα χρησιμοποιούμε. Η εργονομία εξετάζει το βάρος αυτού που μεταφέρουμε. Πολλοί από εμάς μπορεί να κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε ότι μπορούμε να γεμίσουμε τις τσάντες μας όχι μόνο με φορητό υπολογιστή αλλά και βαριά βιβλία και ρούχα.

Πόσο πρέπει να ζυγίζει η τσάντα που κουβαλάμε - ανάλογα με τα κιλά μας

«Γενικά, το σακίδιο η τσάντα που χρησιμοποιούμε για τη μεταφορά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του σωματικού βάρους του ατόμου», δηλώνει ο Ναθάνιελ Κουνγκ, εργονόμος πανεπιστημιούπολης για τις Υπηρεσίες Υγείας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά των οποίων η ανάπτυξη μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από το υπερβολικό βάρος μεταφοράς».

Επίσης, ιδανικά, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ένα σακίδιο πλάτης για να μεταφέρουμε τον φορητό υπολογιστή μας σε αποστάσεις, όχι μια τσάντα που κρέμεται από τον ένα ώμο μας...

Να μην ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε και τους δύο ιμάντες του σακιδίου μας.
«Τα σακίδια πρέπει να φοριούνται και με τα δύο λουριά. Η χρήση ενός ιμάντα ώμου μπορεί να προκαλέσει μυοσκελετικά προβλήματα στην πλάτη, κυρίως σκολίωση στα αναπτυσσόμενα παιδιά», λέει ο Κουνγκ.

Ο Μαλόνεϊ αναφέρει επίσης ότι είναι σημαντικό να κατανέμεται ομοιόμορφα το βάρος του φορητού υπολογιστή και στους δύο ώμους, επειδή οι αρθρώσεις μας είναι όλες συνδεδεμένες, οπότε κάτι που κάνουμε με τους ώμους μας μπορεί να επηρεάσει τους γοφούς μας.

«Αν έχουμε ένα βάρος στη μία πλευρά του σώματός μας, θα το αντισταθμίσουμε γέρνοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση», εξηγεί.

Αν χρησιμοποιούμε τσάντα ώμου, ας αλλάζουμε συχνά ώμους.

«Στην περίπτωση ενός αξεσουάρ με ένα λουρί, η χρήση του ιμάντα στον ”απέναντι” ώμο, αν είναι δυνατόν, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην κατανομή του βάρους», λέει ο Κουνγκ...

Αυτές οι μικρές προσαρμογές στον τρόπο με τον οποίο μεταφέρουμε τον φορητό υπολογιστή μας μπορεί να μην φαίνονται κάτι σπουδαίο αυτή τη στιγμή, αλλά μακροπρόθεσμα, το σώμα μας θα μας ανταμείψει.