Θα μπορέσει η "ασημένια αλεπού" να τη "φέρει" στον Πούτιν;

Η πιο ισχυρή διπλωμάτης διεθνώς.Οι συνεργάτες της παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις της με θαυμασμό αλλά και λίγο φόβο.
POOL New via Reuters

Η αμερικανίδα Γουέντι Σέρμαν είναι μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες παγκοσμίως στον χώρο της διπλωμάτες. Πολλοί τη αποκαλούν “Silver Fox” δηλαδή ”ασημένια αλεπού”, δύο λέξεις που παραπέμπουν αφενός στη γκρίζα κόμη της και αφετέρου στην εξυπνάδα και την πονηριά της στην οποία αποδίδεται η ικανότητά της να ”κλείνει συμφωνίες”.

Σήμερα, Τετάρτη, ηγείται των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στις Βρυξέλλες.

Η Σέρμαν, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με Ρώσους αξιωματούχους ήδη την Δευτέρα για να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας. Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναπτύξει περίπου 100.000 Ρώσους στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προκαλώντας φόβους για εισβολή ενώ η Δύση αντιδρά με αυστηρές προειδοποιήσεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν να εκτονώσουν την τεταμένη κατάσταση μέσω διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους - και η Σέρμαν, όπως σχολιάζει το ΒΒC, είναι στο στοιχείο της καθώς στην Ουάσιγκτον είναι γνωστή για τον αιχμηρό τρόπο της και για τη μακρά λίστα δύσκολων θεμάτων που έχει αντιμετωπίσει.

via Associated Press

Επί της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον, προσπάθησε να συνάψει μια συμφωνία με τους Βορειοκορεάτες που είχε σχεδιαστεί για να σταματήσει τις προσπάθειές τους για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Το 2011, ηγήθηκε των συνομιλιών της αμερικανικής ομάδας για τα πυρηνικά στο Ιράν, ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ήταν στην εξουσία. Τελικά βοήθησε στη σύναψη της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των P5+1 - ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία - το 2015. Η συμφωνία έκτοτε παραπαίει αλλά οι συνομιλίες για τη διάσωσή της και την επαναφορά του Ιράν στο τραπέζι του διαλόγου με την παράλληλη συμμόρφωσή του, άρχισαν ξανά τον Μάιο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σε δηλώσεις της, εκείνη την περίοδο, η Σέρμαν, είχε υποστηρίξει πως το να είσαι γυναίκα δεν αποτελεί εμπόδιο για όποια πρόοδο στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων, παρόλο που Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει αυστηρούς κανόνες σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Όταν κάθισα απέναντι από τους Ιρανούς ”ήμουν” οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ίσως ως γυναίκα μπορώ να πω κάποια πράγματα μπορεί η άλλη πλευρά να μην τα αντιλαμβάνεται ως ”σκληρά”. Αλλά όταν γίνομαι σκληρή και έξω φρενών προκαλεί μεγάλη εντύπωση. Γιατί δεν το περιμένουν», είπε η Σέρμαν.

via Associated Press

Η 72χρονη Σέρμαν, έχει ανοιχτό χρώμα δέρματος, μαλλιά κομμένα κοντά, άσπρα και παρά την εξαντλητική φύση των διαπραγματεύσεων, δείχνει πάντα συγκροτημένη, ατσαλάκωτη όπως λέει ένας Βρετανός διπλωμάτης που έχει συνεργαστεί μαζί της κατά τη διάρκεια διεθνών διαπραγματεύσεων.

Το παρατσούκλι τη το οφείλει στους Ιρανούς, που κατά τις διαπραγματεύσεις την αποκαλούσαν ”αλεπού” εξαιτίας των πονηρών προσεγγίσεων της κατά τις συνομιλίες. Οι συνάδελφοί της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υιοθέτησαν τον χαρακτηρισμό και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν “Silver Fox”.

Οι συνάδελφοί της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ λένε ότι παρακολουθούν με θαυμασμό, και μερικές φορές και με λίγο φόβο, την συμμετοχή της σε διεθνείς συζητήσεις. ”Είναι γρήγορη”, λέει ο Τζέιμς Τζέφρι, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία που έχει παρακολουθήσει στενά την Σέρμαν. ”Και είναι επίσης πολύ έντονη”.

Ανέπτυξε τις διπλωματικές της δεξιότητες με ασυνήθιστο τρόπο: αφού σπούδασε στη Σχολή Κοινωνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ βοήθησε παιδιά στη Βαλτιμόρη που χρειάζονταν ανάδοχες οικογένειες. Ως κοινωνική λειτουργός την δεκαετία του 1980, απογοητεύτηκε από τη δουλειά αφού πολλές φορές οι προσπάθειές της να σώσει κακοποιημένα παιδιά αποτύγχαναν. Θέλησε λοιπόν να προσπαθήσει να αλλάξει το ίδιο σύστημα αντιλαμβανόμενη τις στρεβλώσεις του. Έτσι έγινε διευθύντρια μιας κρατικής υπηρεσίας για την παιδική μέριμνα και σύντομα το όνομα και η δουλεία της άρχισε να συζητιέται.

Denis Balibouse via Reuters

Λίγα χρόνια αργότερα, εντάχθηκε στην κυβέρνηση Κλίντον, για να γίνει η πρώτη γυναίκα υφυπουργός πολιτικών υποθέσεων.

Αυτή την εβδομάδα, θα δοκιμάσει ξανά τις ικανότητές της.

Οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους είναι ιδιαίτερα εξαντλητικές, λένε οι αναλυτές, και θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλα τα διπλωματικά της κόλπα για να πετύχει τους στόχους της - την αποφυγή ενός μεγάλου πολέμου στην Ευρώπη.

Μίλησε με τους Ρώσους αξιωματούχους, μια ομάδα που περιλαμβάνει τον Σεργκέι Ριάμπκοφ, υφυπουργό Εξωτερικών, στη Γενεύη τη Δευτέρα. Θα συνομιλήσει ξανά με τους Ρώσους σήμερα Τετάρτη σε μια συνάντηση του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες και μετά ξανά την Πέμπτη στη Βιέννη.

Οι Ρώσοι, προσέρχονται στις συζητήσεις με μια σειρά απαιτήσεων: οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πρέπει να συμφωνήσουν ότι δεν θα επεκτείνουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Οι Ρώσοι θέλουν επίσης οι Αμερικανοί αξιωματούχοι να αποκλείσουν το ενδεχόμενο η Ουκρανία να ενταχθεί κάποια μέρα στο ΝΑΤΟ.

Μέχρι στιγμής, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων είναι σε αδιέξοδο. ”Ήμασταν σταθεροί”, είπε η Σέρμαν στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες τους στη Γενεύη, περιγράφοντας πώς η ίδια και οι άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αντιστάθηκαν στους Ρώσους.

Ο δε Ριάμπκοφ σχολίασε ότι οι συνομιλίες του με την Σέρμαν ήταν χρήσιμες και ενδιαφέρουσες. ”Οι συνομιλίες ήταν δύσκολες, πολύωρες, πολύ επαγγελματικές, βαθιές, συγκεκριμένες”.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή