Οι περισσότεροι άνθρωποι ονειρευόμαστε να αποκτήσουμε πλούτο, οραματιζόμενοι ένα μέλλον με οικονομική ασφάλεια. Πώς θα μας φαινόταν ωστόσο, αν μαθαίναμε πως το κλειδί για να το πετύχουμε δεν έχει να κάνει τόσο με τον τραπεζικό μας λογαριασμό, όσο με την προσωπικότητά μας;
Kι όμως, ο πιο σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την οικονομική μας ευημερία, δεν είναι ούτε η ηλικία, ούτε η εκπαίδευση, ούτε το οικογενειακό εισόδημα και το φύλο. Είναι η σχολαστικότητα. Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσε μελέτη του 2023, που δημοσιεύτηκε στο Financial Planning Review.
Σε έναν κόσμο όπου η οικονομική επιτυχία αποδίδεται στο εισόδημα, την ηλικία και την εκπαίδευση, ο ρόλος της προσωπικότητας στη συσσώρευση πλούτου, έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Μήπως όμως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε θεώρηση;
Πώς προέκυψε αυτό το συμπέρασμα
Αρχικά, οι ερευνητές εξέτασαν τα πέντε κυρίαρχα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας: Τον νευρωτισμό, την σχολαστικότητα, την εγκαρδιότητα, την εξωστρέφεια και την καταδεκτικότητα, προκειμένου να ανακαλύψουν πώς αυτοί οι ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν τη συσσώρευση πλούτου.
Σχολαστικότητα: Αυτό αντανακλά την τάση μας να είμαστε οργανωμένοι, υπεύθυνοι και προσανατολισμένοι στον στόχο. Τα σχολαστικά άτομα είναι επιμελή και αφοσιωμένα στις προσπάθειές τους, επιδεικνύουν αυτοπειθαρχία και δίνουν προτεραιότητα στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και όχι τόσο στο άμεσο, γρήγορο, πρόχειρο αποτέλεσμα.
Νευρωτισμός: Ο νευρωτισμός σχετίζεται με τη συναισθηματική αστάθεια και τα αυξημένα επίπεδα άγχους, ανησυχίας και εναλλαγών διάθεσης. Αντίθετα, τα χαμηλά επίπεδα νευρωτισμού αντανακλούν συναισθηματική σταθερότητα και ανθεκτικότητα.
Εγκαρδιότητα: Η εγκαρδιότητα χαρακτηρίζει τις διαπροσωπικές τάσεις όπως ο αλτρουισμός, η συνεργατικότητα και η ενσυναίσθηση. Τα υψηλά επίπεδα εγκαρδιότητας υποδηλώνουν ζεστασιά, συμπόνια και προδιάθεση για αρμονικές σχέσεις.
Εξωστρέφεια: Η εξωστρέφεια αναφέρεται στην κοινωνικότητα και τη διεκδικητικότητα. Οι εξωστρεφείς άνθρωποι είναι συχνά ενεργητικοί και «ευδοκιμούν» σε διάφορα κοινωνικά περιβάλλοντα.
Ανοιγμα σε εμπειρίες: Αντανακλά την κλίση προς την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την περιέργεια. Τα άτομα που διαθέτουν την εν λόγω αρετή είναι δεκτικά σε νέες ιδέες, ασπάζονται μη συμβατικές προοπτικές και αναζητούν πνευματική διέγερση.
Και τι ισχύει για το εισόδημα, την ηλικία και το εκπαιδευτικό υπόβαθρο
Όλα αυτά, εξακολουθούν να αποτελούν κρίσιμους παράγοντες, που επηρεάζουν άμεσα το αν θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε ποτέ τον πλούτο που ονειρευτήκαμε: Τα υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος παρέχουν πρόσθετες ευκαιρίες επενδύσεων και αποταμίευσης, ενώ η ηλικία αφορά τον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας για να «προκόψουμε». Την ίδια στιγμή η εκπαίδευση συμβάλλει στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας και στην κατάκτηση υψηλότερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, ενισχύοντας τη συνολική συσσώρευση πλούτου.
Tελικά τι μετράει περισσότερο;
Από ό,τι φαίνεται, το κλειδί είναι η σχολαστικότητα, η οποία αποτελεί ισχυρό προγνωστικό δείκτη του αν θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε πλούτο ή όχι. Γιατί η επίδραση της σχολαστικότητας στην επίτευξη οικονομικών στόχων ξεπερνά την επίδραση του φύλου, της παιδείας και άλλων δημογραφικών χαρακτηριστικών
Βέβαια, κάθε χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μας επηρεάζει τη συσσώρευση πλούτου με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Ο νευρωτισμός για παράδειγμα ενδέχεται να επηρεάσει την αποφυγή του κινδύνου και του ρίσκου, ενώ η εξωστρέφεια να ευνοήσει ευοίωνες επενδυτικές συμπεριφορές.
Πώς θα καλλιεργήσουμε την σχολαστικότητα
Κυρίαρχα χαρακτηριστικά των ευσυνείδητων ατόμων αποτελούν η οργάνωση, η αξιοπιστία και η διορατικότητα. Και όλα αυτά, θα τα κατακτήσουμε μέσα από την αυστηρή τήρηση του προγράμματός μας και την ακριβή-έγκαιρη ολοκλήρωση των εργασιών και των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει.
Αν ήδη διαθέτουμε τέτοιες αρετές, ίσως κρύβουμε μέσα μας κάποια στοιχεία σχολαστικότητας, που με την απαραίτητη δουλειά θα μας πάνε πολύ μακριά.
Για να καλλιεργήσουμε την σχολαστικότητα, δεν έχουμε παρά να καθορίσουμε σαφείς στόχους και να προετοιμάσουμε δομημένα σχέδια επίτευξης των συγκεκριμένων στόχων.
Στη συνέχεια, παρακολουθούμε σχολαστικά την πρόοδό μας, εφαρμόζουμε στρατηγικές λήψης αποφάσεων και φροντίζουμε υπεύθυνα να μην ξεφεύγουμε από τις προθεσμίες κάθε επιμέρους στόχου.
Κάθε φαινομενικά «μικρή» επιτυχία είναι ένα σκαλοπάτι προς τον μεγάλο, τον τελικό μας στόχο. Επομένως, δεν θα πρέπει να μας αφορά το πόσο γρήγορα κινούμαστε ή με πόσο μεγάλα βήματα προχωράμε. Θα πρέπει μόνο να επιδιώκουμε να μην κολλάμε στο ίδιο σημείο. Να το πηγαίνουμε κάθε μέρα έστω και λίγο παραπέρα.
(Mε πληροφορίες από Αssociated Press).