Η αστυνομία της Σκωτίας ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε τρεις συλλήψεις στο Εδιμβούργο για διατάραξη της δημόσιας τάξης χθες και σήμερα, την ώρα που μεταφερόταν η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ από το ανάκτορο Χόλιρουντχάους στον Καθεδρικό Ναό της πόλης.
Μια 22χρονη, που θεάθηκε να κρατά ένα πλακάτ με αντιμοναρχικά συνθήματα και ένας 74χρονος συνελήφθησαν, σε ξεχωριστά επεισόδια, χθες Κυριακή. Σήμερα συνελήφθη ένας 22χρονος κατά τη διάρκεια της πομπής στο Royal Mile, τον κεντρικό δρόμο του Εδιμβούργου.
Νωρίτερα, σε πλάνα από την πομπή, την οποία ακολουθούσαν ο βασιλιάς Κάρολος και τα αδέλφια του, εθεάθη ένας άνδρας να παρενοχλεί τον πρίγκιπα Άντριου, μέχρι που κάποιος άλλος τον τραβάει και τον βγάζει από το πλήθος και στη συνέχεια επενέβησαν αστυνομικοί που τον απομάκρυναν.
Το πρωί, δύο αντιμοναρχικές διαδηλώτριες αποδοκίμασαν τον Κάρολο, ενώ κατευθυνόταν στο Κοινοβούλιο. Κρατώντας χαρτιά όπου είχαν γράψει «Δεν είσαι ο βασιλιάς μου», «Κατάργηση της μοναρχίας» και «Τέλος στη φεουδαρχία», οι διαδηλώτριες στέκονταν στο πεζοδρόμιο απέναντι από το Ουεστμίνστερ. Η μία από αυτές πλησίασε στα κιγκλιδώματα του κοινοβουλίου, αλλά την απομάκρυναν αστυνομικοί, σύμφωνα με την εφημερίδα Evening Standard.
«Αυτός είναι ένας πολιτικός χώρος, είναι μια πολιτική ημέρα», εξήγησε η μία από τις διαδηλώτριες στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία της. «Το Κοινοβούλιο δέχεται τον Κάρολο Γουίνδσορ ως νέο αρχηγό του κράτους, χωρίς ο λαός να έχει λόγο. Είναι βασιλιάς χωρίς συγκατάθεση, δεν είναι δίκαιο. Δεν ξέρουμε τι κάνει, όμως κερδίζει μισθό ύψους 24 εκατομμυρίων λιρών ετησίως. Για ποιον λόγο; Για να χαιρετά και να κάνει χειραψίες», πρόσθεσε.
Ο θάνατος της Ελισάβετ προκάλεσε έντονη συγκίνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν στο λαϊκό προσκύνημα της σορού της, στα τέλη της εβδομάδας στο Λονδίνο. Ακούστηκαν ωστόσο και ορισμένες φωνές διαφωνούντων, που κατήγγειλαν κυρίως την αποικιοκρατική κληρονομιά της βρετανικής μοναρχίας. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Ιούνιο, με την ευκαιρία του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της Ελισάβετ, πάνω από 6 στους 10 Βρετανούς (62%) θέλουν να παραμείνει η χώρα μοναρχία και μόνο το 22% επιθυμεί έναν αιρετό αρχηγό κράτους.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters