To KKE αποχαιρετά τον Θάνο Μικρούτσικο - Ένα βίντεο με τα δικά του λόγια και τον ίδιο πιάνο

Και ενώ παίζει μουσική, ξεπροβάλλουν παλιές φωτογραφίες που αφηγούνται μια ζωή και η φωνή του ακούγεται τέσσερις φορές, στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς τον κόσμο

Τα «Καλό ταξίδι σύντροφε Θάνο» είναι ο τίτλος του βίντεο με το οποίο το ΚΚΕ αποχαιρετά τον μεγάλο έλληνα συνθέτη που πέθανε σε ηλικία 72 ετών.

Καθ′ όλη τη διάρκεια του βίντεο ακούγεται η μουσική που παίζει ο Μικρούτσικος στο πιάνο του και στην οθόνη ξεπροβάλλουν παλιές φωτογραφίες από συναυλίες του, άλλες με συνεργάτες του τραγουδιστές όπως η Μαρία Δημητριάδη ή με τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο, φωτογραφίες από την πρώτη ηχογράφησης της Καντάτας για τη Μακρόνησο, το καλοκαίρι του 1976 αλλά και πιο πρόσφατα στιγμιότυπα από την ομιλία του σε φεστιβάλ της ΚΝΕ κ.α.

Σε όλο το βίντεο η φωνή του Μικρούτσικο ακούγεται τέσσερις φορές:

«Έτσι κι αλλιώς η Γη θα γίνει κόκκινη. Ή κόκκινη από ζωή ή κόκκινη από θάνατο. Θα φροντίσουμε εμείς γι′ αυτό» (σχόλιο από το βίντεο του ΚΚΕ για την υποψηφιότητά του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, στην τελευταία και τιμητική θέση του κόμματος).

«Να κατακτήσουμε το αδύνατο» (σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ).

«Η απόλυτη συγκίνηση...Θέλω να σας πω ότι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή της ζωή μου» (στο Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου τον Μάρτιο του 2018 για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ).

«Πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για να μην έρθει το χάος στο μέλλον και το αδιέξοδο, αλλά εκείνη η κοινωνία όπου ο γερο-σοφός -ο γερο-σοφός είναι ο Κάρολος Μάρξ ο άνθρωπος που άλλαξε τη σκέψη μας- όταν τον ρώτησαν ποια κοινωνία; λέει: Η κοινωνία όπου ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει» (στο βίντεο για την υποψηφιότητα του με το ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου του 2019).

Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν ένα έντονα πολιτκοποιημένο άτομο όσο και καλλιτέχνης ενώ δήλωνε μαρξιστής. Είχε ενταχθεί το ΚΚΕ από το οποίο αποχώρησε το 1982. Επέκρινε την Αριστερά για την συγκυβέρνηση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ενώ τπ 1993 επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου είχε τοποθετηθεί ως εξωκοινοβουλευτικός αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και αργότερα ανέλαβε υπουργός.

Τα τελευταία χρόνια είχε επιστρέψει στο ΚΚΕ, έδωσε τρεις μεγάλες συναυλίες για τα 100 χρόνια του κόμματος το 2018 παρουσιάζοντας μετά από δεκαετίες το έργο του ”Καντάτα για τη Μακρόνησο - Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι”, ενώ προχώρησε και στην επανεκτέλεση του έργου η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ”Σύγχρονη Εποχή”.

Ο ίδιος, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για τη συγκεκριμένη κυκλοφορία, είπε για τη σχέση του με το ΚΚΕ: «Είχα κι εγώ κάποιες φορές επιφυλάξεις. Όχι για τη στρατηγική του. Κυρίως γι αυτή την περίφημη ιστορία, το κυνήγι του εφικτού. Όποιος όμως διαβάζει με πάθος ιστορία, θα παρατηρήσει τα τελευταία τουλάχιστον 40 χρόνια, ότι ακόμη και αρχικά αριστερές ριζοσπαστικές δυνάμεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυνηγώντας το εφικτό, είτε ενσωματώθηκαν απολύτως στο σύστημα, είτε περιθωριοποιήθηκαν.... Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν δημιουργεί ψευδαισθήσεις ότι στο βάρβαρο καπιταλισμό, ειδικά σήμερα, μπορούν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα [....] Εγώ είμαι οριστικά μαζί με το ΚΚΕ και έχω ένα καθήκον, όπως και οι άλλοι: Να προσπαθήσουμε με τα γραπτά μας, με τις δημόσιες παρεμβάσεις μας, με την τέχνη μας να ξανακάνουμε γοητευτική την εικόνα του κόσμου που θέλουμε τελικά να πάμε, σε μια κοινωνία που ο άνθρωπος θα αυτοπραγματωθεί. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές που έρχονται. Δεν θέλουμε ένα πλανήτη βάρβαρο, ένα πλανήτη έρημο. ».

Δημοφιλή