The Hotel that becomes the City

WOA architecture narrate the story behind Gatsby Athens
k
gatsby
k

Στην καρδιά της Αθήνας, το Gatsby Athens επαναπροσδιορίζει την εμπειρία φιλοξενίας, δημιουργώντας έναν χώρο που δεν περιορίζεται στα όρια ενός ξενοδοχείου, αλλά γίνεται αναπόσπαστο μέρος της πόλης. Αυτή άλλωστε ήταν μία από τις προθέσεις του αρχιτέκτονά του, Άρη Γιαννόπουλου των WOA architecture, που για πρώτη φορά αποκαλύπτει την αρχιτεκτονική ματιά πίσω από τις αισθήσεις του χώρου.

Στην καρδιά της Αθήνας, ανάμεσα στους στενούς δρόμους του εμπορικού τριγώνου, ξεχωρίζει το Gatsby Athens Hotel, ένα boutique ξενοδοχείο που επαναπροσδιορίζει τη σχέση του επισκέπτη με την πόλη. Για τους επισκέπτες, το Gatsby αποτελεί φυσική συνέχεια και μέρος της πόλης, την οποία τους καλεί να εξερευνήσουν. Η δε στοά- μπαρ του, κατόρθωσε να γίνει στέκι για τους Αθηναίους – κάτι που μόνο μετρημένα heritage brands έχουν πετύχει. Συνολικά, το ξενοδοχείο προωθεί έναν αισθησιακό τρόπο ζωής.

gatsby

Ενώ η φήμη του ξενοδοχείου έχει επεκταθεί, από την ολοκλήρωσή του, το 2021, σήμερα είναι η πρώτη φορά που ο αρχιτέκτονάς του μιλάει για αυτό. Ο αρχιτέκτονας Άρης Γιαννόπουλος και το γραφείο WOA architecture προσέγγισαν το έργο με μια φιλοσοφία που συνδυάζει την αναβίωση της ιστορίας, τον αισθησιασμό της αρχιτεκτονικής και τη ποικιλότροπη ένταξη του κτιρίου στον αστικό ιστό.

gatsby

Η πρώτη επαφή με το Gatsby Athens Hotel

«Όταν πρωτοπήγαμε στο κτίριο, το βρήκαμε εγκαταλελειμμένο – κατάλοιπα της περιόδου που στεγαζόταν εκεί η Ασφάλεια Αθηνών», θυμάται ο Άρης Γιαννόπουλος. «Κανείς δεν γνωρίζει πως βρέθηκε τότε στην κατοχή της Ασφάλειας ένα κτίριο είχε μια εντελώς διαφορετική ιστορία, φιλοξενώντας εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας. Στα μάτια μας, ήταν ένα ιστορικό μοντέρνο κτίριο, κομμάτι του δρόμου των χρυσοχόων και τόπος δημιουργίας και λεπτομέρειας. Θέλαμε να επαναφέρουμε αυτήν την αίσθηση, αλλά με έναν σύγχρονο τρόπο.»

Το κτίριο, χτισμένο το 1936, ακολουθεί την αισθητική της αρχιτεκτονικης του Μεσοπολέμου & της Art Deco, και η ανακαίνιση διατήρησε στοιχεία του παρελθόντος, συνδυάζοντάς τα με μοντέρνες παρεμβάσεις. Οι αρχιτέκτονες θέλησαν να το λυτρώσουν από τις συνάψεις της παρακμής.

gatsby

Η παρέμβαση στο κτίριο

Το Gatsby Athens Hotel είναι μια μελέτη ισορροπίας μεταξύ αναπαλαίωσης και σύγχρονης σχεδίασης. Η είσοδος του κτιρίου, που παλαιότερα έφτανε μέχρι το πεζοδρόμιο, μετακινήθηκε πέντε μέτρα πιο μέσα, δημιουργώντας έναν ημιυπαίθριο χώρο – μια μικρή αυλή που λειτουργεί ως φίλτρο μεταξύ του δρόμου και του ξενοδοχείου. «Αυτή η επιλογή είναι φαινομενικά αντίθετη με το συμφέρον της αξιοποίησης του κάθε τετραγωνικού σε έναν χώρο. Τελικά, όμως, το είδαμε να λειτουργεί πολύ καλά καθώς βάζει από νωρίς τον επισκέπτη στο αφήγημα που θέλαμε να πετύχουμε », λέει ο Άρης Γιαννόπουλος.

Η πρόσοψη του κτιρίου φέρει μια μοναδική αισθητική παρέμβαση με ζαρντινιέρες και φυτά, που δεν είναι απλά διακοσμητικά στοιχεία, αλλά λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα. « Ήταν καλοκαίρι και υποφέραμε από τη ζέστη, όταν σκεφτόμασταν το σχεδιασμό της πρόσοψης. Μια μέρα, θυμάμαι, κοιτούσαμε έναν εργάτη στην απέναντι πολυκατοικία που είχε φέρει μια γλάστρα. Κάποια στιγμή, η γλάστρα έπεσε στο δρόμο, και τότε μας ήρθε η ιδέα – αντί να πέφτει, γιατί να μην είναι μέρος του ίδιου του κτιρίου;». Τα φυτά αυτά μειώνουν τη θερμοκρασία του κτιρίου κατά 1,5 βαθμό, δημιουργούν σκιά και προσφέρουν έναν φυσικό ήχο, καθώς κινούνται με τον αέρα. «Ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε πουλιά – είναι θέμα της περιοχής. Αλλά είναι απίστευτο το πώς αυτό το στοιχείο προσθέτει ζωή στην όψη. Όταν ο αέρας λικνίζει τα φυτά, μοιάζει λες και ολόκληρο το κτίριο κινείται.»

gatsby

Το κτίριο κινείται στα όρια του Art Deco. Οι αρχιτέκτονες επέλεξαν να διατηρήσουν τον χώρο ανοιχτό, με παρεμβάσεις περιορισμένες αλλά καίριες. Τρία είναι τα βασικά σημεία της σύνθεσης των χώρων υποδοχής: η ρεσεψιόν, η σκάλα και το μπαρ. Τα σημεία στάσης και υποδοχής συνοδεύονται από δέντρα, δημιουργώντας μια αίσθηση ηρεμίας και οικειότητας, σαν να καθόμαστε στη σκιά τους.

Το δάπεδο αποτελεί έκπληξη. Συνδυάζει δύο εντελώς διαφορετικά μοτίβα, με αντίθετες αισθητικές καταβολές: αυστηρό, νεοκλασικού ύφους μαρμάρινο μωσαικό και απλό αθηναϊκό τσιμεντοπλακάκι. Η επιλογή αυτή λειτουργεί ως μετάβαση: η πρώτη εντύπωση είναι εκείνη ενός πολυτελούς, επιμελημένου κτιρίου, αλλά σταδιακά αποκαλύπτεται η ζεστασιά ενός αθηναϊκού σπιτιού που σε υποδέχεται. Πρόκειται για μια αποκλιμάκωση της εικόνας σε μια πιο βαθιά εμπειρία φιλοξενίας, που ξεδιπλώνεται σταδιακά.

k
gatsby
k

Η σκάλα βρίσκεται στο ίδιο σημείο όπου υπήρχε το παλιό κλιμακοστάσιο. Στο παρελθόν, τα καταστήματα είχαν όψη προς τη στοά, με αποτέλεσμα ένα τμήμα της σκάλας να αφαιρεθεί. Η ιστορική σκάλα είναι μαρμάρινη. Το πρόσθετο τμήμα της διαφοροποιείται γεωμετρικά, με ημικυκλικό σχήμα και πράσινο μάρμαρο Τήνου, ενισχύοντας τον διάλογο μεταξύ του υπάρχοντος και του νέου, του διατηρημένου και του σύγχρονου.

Στα δωμάτια, κυριαρχούν ποιοτικά υλικά, προσεγμένες φόρμες και προσοχή στη λεπτομέρεια, χωρίς περιττό εντυπωσιασμό. Κάθε στοιχείο υπηρετεί τη συνολική αίσθηση άνεσης και κομψότητας, χωρίς να επισκιάζει το επόμενο. Η λεπτομέρεια υπάρχει, αλλά λειτουργεί διακριτικά—δεν κραυγάζει, αλλά ενσωματώνεται στη συνολική εμπειρία του χώρου.

«Ο στόχος της αρχιτεκτονικής, πέρα από το καταφύγιο, είναι να δημιουργήσει και να αφυπνίσει συναισθήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, βασικό κομμάτι της ικανοποίησης είναι ο αισθησιασμός. Γιατί η αρχιτεκτονική να μην είναι σέξι; Οφείλει να είναι. Συνήθως, το σέξι είναι το θελκτικό. Αυτό μας τραβά την προσοχή», αναφέρει ο Άρης Γιαννόπουλος. Αυτή η ιδέα ενσωματώθηκε στη δημιουργία του Gatsby Athens, συνδυάζοντας τη φινέτσα με μια ατμόσφαιρα που προκαλεί την αίσθηση της κομψότητας και της ανεπιτήδευτης πολυτέλειας.

k
gatsby
k

Ένα νέο storytelling για την αθηναϊκή φιλοξενία

Στην αθηναϊκή ξενοδοχειακή σκηνή κυριαρχούσαν δύο προσεγγίσεις: τα πολυτελή ξενοδοχεία με εξαιρετικό service και τα πιο casual, νεανικά ξενοδοχεία. «Η δεύτερη κατηγορία συνήθως δεν είχε storytelling», σχολιάζει ο Άρης Γιαννόπουλος.

Το Gatsby Athens δημιουργήθηκε για να καλύψει αυτό το κενό. Δεν είναι ένα μέρος διαμονής, αλλά ένα avant-garde fun ξενοδοχείο, σχεδιασμένο για να προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία μέσα στην πόλη. «Θέλαμε το Gatsby να δημιουργήσει τοπόσημο, αλλά να μη λειτουργεί σαν εμπόδιο στη ζωή της πόλης. Να ενσωματωθεί σε αυτό που είναι η Αθήνα, είτε είσαι τουρίστας είτε local», αναφέρει.

Το Gatsby δεν σε περιορίζει μέσα του – αντίθετα, σε ωθεί να εξερευνήσεις την πόλη. Οι κοινόχρηστοι χώροι είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε ο επισκέπτης να βιώνει τη ζωντάνια του κέντρου. «Η λογική είναι ότι τους οκτώ μήνες με τον καλό καιρό, θέλουμε οι επισκέπτες να βγαίνουν στην Αθήνα, στη στοά, στα μαγαζιά. Το Gatsby είναι ίσως το πιο open ξενοδοχείο σε επίπεδο λειτουργίας», καταλήγει.

j
gatsby
j

Ανακαλύπτοντας την Αθήνα μέσα από το Gatsby

Κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής, η ομάδα των αρχιτεκτόνων ζούσε καθημερινά την πόλη, βιώνοντας την Αθήνα σε βάθος. «Ήμασταν κάθε μέρα στο Κέντρο. Δουλεύοντας εκεί, αποκτήσαμε μια τελείως διαφορετική καθημερινότητα. Από τους παρκαδόρους που σου κρατούσαν θέση στο πάρκινγκ, μέχρι το να τρέξεις να πάρεις καλαμάκι από τον Κώστα πριν τις 12:00, που καταφτάνουν οι τουρίστες, δημιουργήσαμε μοναδικές ανθρώπινες σχέσεις. Ανακαλύψαμε μικρά αλλά σημαντικά πράγματα, όπως το «Άριστον» και τις τυρόπιτές του, και το πώς τα μικρά μαγαζιά διατηρούν ακόμα μια οικεία αίσθηση στο κέντρο της πόλης. Μετά από λίγες φορές που σε έβλεπαν, ήταν σα να είσαι φίλος και πελάτης χρόνια», αφηγείται ο Άρης Γιαννόπουλος. «Ανακάλυψα την Αθήνα ως μακράν το πιο απολαυστικό κέντρο ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας επικρατεί το χάος, αλλά μπορείς να περάσεις φανταστικά. Και αυτό δεν το κάνεις αλλού.»