Μπορεί όσοι πήγαν το φετινό καλοκαίρι στο No Art Festival του Άμστερνταμ να διασκέδασαν, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που φαίνεται από τις αναρτήσεις τους στα social media.
Στις πύλες του all-day dance event που διοργανώθηκε τον Ιούλιο στο Flevopark, οι κάτοχοι εισιτηρίων κλήθηκαν να αφήσουν τα smartphone τους σε φακέλους που τους δίνονταν στην είσοδο, με την αυστηρή οδηγία να μην τα πάρουν πίσω παρά στο τέλος της νύχτας.
Οι διοργανωτές Bora Güney και Ruud Boymans πήραν την απόφαση, απογοητευμένοι από το κοινό που είτε ηχογραφούσε με τα κινητά, είτε έκανε live streaming.
Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του προγράμματος που επιμελούνται είναι ότι τα δυνατά beat που ακούγονται από τα ηχεία διακόπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από «στιγμές τέχνης», όπως για παράδειγμα, μουσικούς που παίζουν σόλο κιθάρα ή σαξόφωνο.
«Αλλά υπήρχε ένα σημείο πριν από μερικά χρόνια όπου όλοι στην αίθουσα παρακολουθούσαν τα εξαιρετικά αυτά ιντερμέδια μέσω της οθόνης του smartphone τους», όπως εξηγεί ο Bora Güney, προσθέτοντας με νόημα ότι «θα μπορούσαν κάλλιστα να τα έβλεπαν από ένα laptop στο υπνοδωμάτιο τους».
«Η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων από το dancefloor έχει κάνει τεράστια διαφορά», λέει ο Boymans. «Οι άνθρωποι είναι εκεί, στη στιγμή, μιλάνε μεταξύ τους, κάνουν φίλους. The party is back».
Στο φεστιβάλ της επόμενης χρονιάς, Güney και Boymans σκοπεύουν να ζητήσουν από τους θεατές να κλειδώσουν τα τηλέφωνά τους σε ειδικά σχεδιασμένα πορτοφόλια τα οποία θα μπορούν να αποσφραγιστούν μόνο με μαγνήτη στην έξοδο ή στο μπαρ.
Δεν είναι μόνο το No Art Festival. Παρόμοιες στρατηγικές ακολουθούν το φετινό καλοκαίρι διοργανωτές live σε όλη την Ευρώπη.
Στο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής Voodoo, που θα πραγματοποιηθεί στη σκιά του Κάστρου Humbeek στον δήμο Grimbergen του Βελγίου, στις 7 Σεπτεμβρίου, οι θεατές θα πρέπει να τοποθετήσουν πριν από την είσοδο τους ένα αυτοκόλλητο πάνω στην κάμερα του smartphone -πρακτική που υιοθέτησαν πρώτα nightclub στο Βερολίνο, όπως το Berghain.
«Πέρυσι, κάποιοι βιντεοσκοπούσαν όλο το βράδυ», δήλωσε ο διοργανωτής του φεστιβάλ Voodoo, Maxim Dekegel στον Guardian. «Θέλουμε ο κόσμος να ζήσει και πάλι τη στιγμή και να ακούσει τη μουσική».
Η αντίδραση στη μερική απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων από το φεστιβάλ ήταν εξαιρετικά θετική, πρόσθεσε, με λίγους μόνο κατόχους εισιτηρίων να εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι δεν θα έχουν υλικό από την εκδήλωση για να το μοιραστούν με τους φίλους τους. Η διοργάνωση ωστόσο τους διαβεβαίωσε ότι στο dancefloor θα βρίσκονται επαγγελματίες φωτογράφοι που θα καταγράφουν την ατμόσφαιρα.
«Είναι ένα τεστ για το πόσο πίσω στη προ-ψηφιακή εποχή μπορούμε να πάμε», σχολίασε ο Dekegel. «Πρέπει να το κάνεις βήμα - βήμα».
Ο απογαλακτισμός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα είναι πολύ δύσκολος, τόσο για τους διοργανωτές, όσο και για τον κόσμο που διασκεδάζει, σημειώνει η Gunn Enli, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Όσλο, η οποία έχει κάνει επιτόπια έρευνα σχετικά με τη χρήση smartphone σε live event.
«Υπάρχει πολλή αμφιθυμία εδώ. Οι διοργανωτές θέλουν τα hashtags, τα βίντεο κλιπ, το buzz στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά δεν θέλουν επίσης οι άνθρωποι να είναι όλη την ώρα στα τηλέφωνά τους».
Σύμφωνα με την έρευνά της, οι περισσότεροι μουσικόφιλοι δεν θα χρειάζονταν δρακόντεια μέτρα προκειμένου να περιορίσουν τη χρήση των κινητών τους, καθώς δείχνουν ήδη, με δική τους πρωτοβουλία, μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση στη χρήση των smartphone σε φεστιβάλ και συναυλίες.
«Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δει μια αλλαγή στα μεγαλύτερα φεστιβάλ στο Όσλο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι βάζουν τα τηλέφωνα στην τσέπη όταν αρχίζει η μουσική και τα αφήνουν εκεί», επειδή δεν θέλουν να θεωρηθούν σκλάβοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως εξηγεί.
Με πληροφορίες από Guardian