Θέλουμε να αποφύγουμε το τζετ λαγκ; Το μοναδικό πράγμα που δεν πρέπει να κάνουμε στο αεροπλάνο

Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μετριαστούν τα αποτελέσματά του.
Χάρη σε μια διαταραχή του φυσικού κιρκάδιου ρυθμού του σώματος (ή του κύκλου ύπνου-αφύπνισης), το τζετ λαγκ είναι σκληρό για το σώμα και χειροτερεύει μόνο όσο ... πιο μακριά ταξιδεύουμε.
izusek via Getty Images
Χάρη σε μια διαταραχή του φυσικού κιρκάδιου ρυθμού του σώματος (ή του κύκλου ύπνου-αφύπνισης), το τζετ λαγκ είναι σκληρό για το σώμα και χειροτερεύει μόνο όσο ... πιο μακριά ταξιδεύουμε.

Το τζετ λαγκ είναι αναμφισβήτητα ένα από τα χειρότερα μέρη των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων. Από την αϋπνία και την εξάντληση μέχρι τα πεπτικά προβλήματα και τη γενικότερη αλλόκοτη διάθεση, λίγοι ταξιδιώτες μπορούν να πουν ότι δεν έχουν νιώσει τις επιπτώσεις του τζετ λαγκ σε κάποια φάση. Χάρη σε μια διαταραχή του φυσικού κιρκάδιου ρυθμού του σώματος (ή του κύκλου ύπνου-αφύπνισης), το τζετ λαγκ είναι σκληρό για το σώμα και χειροτερεύει μόνο όσο ... πιο μακριά ταξιδεύουμε.

Αν και είναι αναπόφευκτο να αντιμετωπίσουμε κάποιου είδους τζετ λαγκ όταν ταξιδεύουμε σε μεγάλες αποστάσεις, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μετριάσουμε τα αποτελέσματά του. Και συχνά, αυτό ξεκινά με ό,τι κάνουμε στο αεροπλάνο.

Για να μάθουμε ποιες είναι αυτές οι συμπεριφορές, απευθυνθήκαμε σε ειδικούς που ταξιδεύουν για να βγάλουν τον επιούσιο. Να τι είχαν να πουν:

Η κύρια συμβουλή τους; Αποφύγετε τα αφυδατικά ποτά

Όταν απογειωνόμαστε για διακοπές, είναι λογικό μόνο να θέλετε να γιορτάσουμε. Αλλά σύμφωνα με τον Τζέι Ρόμπερτ, ψηφιακό δημιουργό και ανώτερο μέλος του πληρώματος καμπίνας με σχεδόν 20 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών, η αποφυγή αφυδατικών ποτών όπως το αλκοόλ και ο καφές είναι το κλειδί για τη μείωση αυτών των ενοχλητικών συμπτωμάτων.

«Η καλύτερη συμβουλή μου για να ξεπεράσουμε το τζετ λαγκ είναι να αποφεύγουμε το αλκοόλ και τα ποτά που προκαλούν αφυδάτωση όπως ο καφές», λέει στη HuffPost. «Επίσης, διαπιστώνω ότι όταν τρώω φρέσκο φαγητό σε μια πτήση και αποφεύγω τα βαριά, γεμάτα νάτριο πιάτα που παρέχονται, νιώθω πολύ καλύτερα κατά την άφιξη. Προσπαθώ επίσης να τρώω πιο ενυδατικές τροφές όπως σαλάτα και φρέσκα φρούτα».

Η Λοριάν Χάρελ, αεροσυνοδός με έδρα τη Γαλλία, συμφώνησε ότι ο,τιδήποτε μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση σε ένα αεροπλάνο είναι καλύτερο να αποφεύγεται εάν θέλουμε να διατηρήσουμε το τζετ λαγκ υπό έλεγχο.

«Για να παραμένω σε καλή φόρμα κατά τη διάρκεια της πτήσης, πίνω άφθονο νερό. Είναι πολύ σημαντικό να παραμένουμε ενυδατωμένοι, ειδικά σε αυτή τη δουλειά, όπου μπορούμε να αφυδατωθούμε γρήγορα λόγω του υψομέτρου», λέει. «Ο αέρας στην καμπίνα είναι συχνά ξηρός, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη αφυδάτωση. Φροντίζω να πίνω νερό τακτικά, ακόμα κι αν δεν διψάω ιδιαίτερα».

Η αφυδάτωση είναι γνωστό ότι επιδεινώνει τα σωματικά συμπτώματα του τζετ λαγκ - όπως ο λήθαργος - σύμφωνα με την Mayo Clinic. Η καφεΐνη και το αλκοόλ διαταράσσουν επίσης τον ύπνο μας, οπότε ακόμα κι αν έχουμε τη δυνατότητα να λάβουμε κάποιο βοήθημα, πιθανότατα δεν θα αποδειχτεί πάρα πολύ αποτελεσματικό. Εν τω μεταξύ, η ενυδάτωση έχει αποδειχθεί ότι προάγει την καλύτερη ξεκούραση.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε το τζετ λαγκ;

Αν και η αποφυγή αφυδατικών ποτών και φαγητού θα μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε για να πετύχουμε το στόχο μας όταν αυτός είναι να διατηρήσουμε υπό έλεγχο το τζετ λαγκ, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να νιώσουμε περισσότερη ενέργεια στις διακοπές ή αφού επιστρέψουμε στο σπίτι μας.

«Κάνω συνειδητή προσπάθεια να μείνω ξύπνια μέχρι το βράδυ, ακόμα κι αν είμαι κουρασμένη. Κρατάω τον εαυτό μου απασχολημένο για να αποφύγω τον υπνάκο, καθώς ένας μεσημεριανός ύπνος μπορεί να... διαταράξει τον κύκλο του ύπνου μου», λέει η Χάρελ. «Αυτό με βοηθάει να προσαρμοστώ γρήγορα στην τοπική ώρα».

Η ίδια αναφέρει επίσης ότι η τακτική άσκηση τη βοηθά να κοιμάται καλύτερα, ακόμα κι αν τη «στριμώχνει» σε μια γρήγορη προπόνηση σε γυμναστήριο ξενοδοχείου. Και το βράδυ πριν από μια πτήση, η Χάρελ προσπαθεί πάντα να κοιμάται αρκετά.

Ο Τζόναθαν Αλντερ, ειδικός στα ταξίδια και ιδρυτής του Jonathan’s Travels, είχε πει στη HuffPost:... «Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι να φροντίσεις να κοιμηθείς την ώρα που κανονικά θα πήγαινες (για ύπνο στο σπίτι)», είπε.

Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουμε να εκτιθέμεθα στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τον κύκλο του ύπνου μας ρυθμισμένο.

Τέλος, μετά την προσγείωση, η Χάρελ φροντίζει να τεντωθεί και να πιει περισσότερο νερό για να ενυδατωθεί (και) μετά την πτήση. Αυτό τη βοηθά να αισθάνεται ανανεωμένη και γεμάτη ενέργεια και να αποφεύγει τυχόν υπνάκους που μπορεί να διαταράξουν περαιτέρω τον κιρκάδιο ρυθμό της. «Αν βρίσκομαι σε ενδιάμεση στάση, εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία να ξεκουραστώ και να εξερευνήσω λίγο τον προορισμό, κάτι που με βοηθάει να ”επαναφορτιστώ” πριν από την επόμενη πτήση», είπε.

Ας είμαστε ειλικρινείς: Πάντα θα νιώθουμε, το λιγότερο, λίγο κουρασμένοι όταν προσγειωνόμαστε σε ένα νέο μέρος με μεγάλη αλλαγή ζώνης ώρας. Αλλά το να παραμένουμε ενυδατωμένοι στο αεροπλάνο μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε πολύ καλύτερα κατά την προσγείωση, και μπορεί ακόμη και να μας δώσει την ενέργεια να αποφύγουμε έναν υπνάκο που θα βγάλει το σώμα σας «εκτός» ρύθμισης.