Θέλουμε να ξεκινήσουμε τρέξιμο αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορούμε; Αυτή είναι η μέθοδος για εμάς

Πρόκειται για μια παιχνιδιάρικη παραλλαγή της διαλειμματικής προπόνησης με τον ρυθμό να βρίσκεται εξ ολοκλήρου στα χέρια μας.
Ενας
Mystockimages via Getty Images
Ενας

Το τρέξιμο φαίνεται πολύ ωραίο, έτσι δεν είναι;

Για εκείνους από εμάς που κατηγορηματικά δεν τρέχουμε, φαίνεται, ωστόσο, αδύνατον. Ακόμα κι αν το έχουμε δοκιμάσει, έχουμε προσπαθήσει να ενστερνιστούμε δημοφιλείς τάσεις τρεξίματος, έχουμε αγοράσει τα καταλληλότερα - άσχημα, αλλά - υποστηρικτικά σνίκερς, φαίνεται ότι το τρέξιμο είναι κάτι που μερικοί άνθρωποι μπορούν και οι υπόλοιποι απλά δεν μπορούμε να το κάνουμε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σαν Κουίν, υπεύθυνο personal training στο Nuffield Health, δεν είναι τόσο το ότι το τρέξιμο δεν είναι για όλους, αλλά το ότι χρειάζεται απλώς να βρούμε το δικό μας ρυθμό. Και αυτό ξεκινά με κάτι που ονομάζεται Fartlek.

Ο Κουίν εξηγεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τη Σουηδή Ολυμπιονίκη Γκόστα Χόλμερ τη δεκαετία του 1930 και έκτοτε, έκανε την πορεία της σε όλο τον κόσμο και έγινε μια δημοφιλής τεχνική προπόνησης τόσο για αθλητές όσο και για ερασιτέχνες.

Αυτή η τεχνική είναι ιδανική τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους δρομείς καθώς προσαρμόζεται εξ ολοκλήρου στο επίπεδο φυσικής κατάστασης και τις δυνατότητές μας.

Πως λειτουργεί η συγκεκριμένη μέθοδος

Ως εκ τούτου, αν έχουμε διαπιστώσει ότι δυσκολευόμαστε να συνεχίσουμε (ή και να αρχίσουμε), αυτή είναι ακριβώς η προπόνηση για εμάς, επειδή «χτίζεται» με συνεχή προσαρμογή στο μυαλό μας.

Πρόκειται για μια παιχνιδιάρικη παραλλαγή της διαλειμματικής προπόνησης με τον ρυθμό να βρίσκεται εξ ολοκλήρου στα χέρια μας.

Ο Κουίν εξηγεί: «Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τρέχουμε με σταθερό ρυθμό για δύο λεπτά με ένα σπριντ 20 δευτερολέπτων ενδιάμεσα. Θα μπορούσαμε επίσης να δοκιμάσουμε δύο ή τρία λεπτά με ταχύτερο ρυθμό στο τρέξιμό μας πριν επιστρέψουμε σε έναν πιο χαλαρό ρυθμό».

Σε αντίθεση με παρόμοιες προπονητικές προσεγγίσεις, η τεχνική Fartlek δεν έχει σκληρούς και, ταχείς στην εκτέλεσή τους, κανόνες. Εμείς ελέγχουμε πότε αλλάζει ο ρυθμός, σε τι αλλάζει και πότε είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτές τις αλλαγές.

Ο Κουίν προσθέτει: «Η τεχνική Fartlek βοηθά να μιμηθούμε τις συχνά μεταβαλλόμενες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της προπόνησής μας. Ενώ όλοι στοχεύουμε να τα πηγαίνουμε πολύ καλά στους αγώνες μας, το έδαφος, οι συνθήκες και το πως νιώθουμε κάθε ημέρα επηρεάζουν τη σιγουριά που αθλούμαστε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα».

Που μπορούμε να εφαρμόσουμε την τεχνική Fartlek

Και συνεχίζει: «Ένα από τα κύρια οφέλη της προπόνησης με τεχνική Fartlek είναι ότι μπορούμε να την κάνουμε οπουδήποτε. Το μόνο που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε είναι ένα ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο και μερικά κατάλληλα ρούχα.

Η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί στο δρόμο, στο πάρκο της γειτονιάς μας, στην παραλία, στην ύπαιθρο σε μερικά τοπικά μονοπάτια.

«Αν προτιμάμε να προπονηθούμε εντός, μπορούμε ακόμη να εξασκήσουμε την συγκεκριμένη τεχνική σε διάδρομο προσαρμόζοντας τη ρύθμιση ταχύτητας κατά διαστήματα.

Τα οφέλη ψυχικής υγείας που προσφέρει η τεχνική Fartlek

Όταν εκτελείται σωστά και με ασφάλεια, η προπόνηση με τεχνική Fartlek έχει μια σειρά από οφέλη για την ψυχική υγεία, όπως:

  • Μειωμένο άγχος
  • Καλύτερη διάθεση
  • Αυξημένη αυτοπεποίθηση
  • Μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους
  • Βελτιωμένη ποιότητα ύπνου
  • Βελτιωμένη γνωστική λειτουργία

Δεν αξίζει να τη δοκιμάσουμε;