Το να παραμένουμε υγιείς και δραστήριοι καθώς μεγαλώνουμε, αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τους περισσότερους ανάμεσά μας. Και μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι είναι γνωστοί ως «SuperAgers», τα καταφέρνουν και απολαμβάνουν τη ζωή στο έπακρο μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Ο όρος SuperAgers δημιουργήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern και αφορά τους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών που έχουν μνήμη και διαύγεια ατόμων που είναι τουλάχιστον τρεις δεκαετίες νεότεροι.
Ποια είναι τα μυστικά τους;
Η Tαμάρ Γκεφέν, επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Feinberg, σημειώνει ότι «δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο κόλπο για να γίνουμε SuperAger».
«Σκεφτόμαστε τους SuperAgers ως ανθρώπους που φθάνουν απλώς τα 85 έτη, επομένως υπερβαίνουν το τυπικό ή το μέσο προσδόκιμο ζωής. Για εμάς όμως, ένας SuperAger δεν είναι απλώς κάποιος που έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Είναι κάποιος που διατηρεί ένα αρκετά υψηλό επίπεδο σωματικής, γνωστικής, ψυχολογικής και κοινωνικής ευεξίας», εξηγεί η ειδικός.
Ο τρόπος με τον οποίο θα επιδιώξουμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο, μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Κάποιοι μπορεί να θέλουμε απλώς να πιούμε μια μπυρίτσα αργά τη νύχτα. Άλλοι να απέχουμε από τους κακούς ανθρώπους και την τοξικότητα. Άλλοι θέλουμε να τρέχουμε μια πετυχημένη επιχείρηση, ενώ άλλοι έχουμε βγει στη σύνταξη και απολαμβάνουμε τη ζωή μας.
Ωστόσο, παρά τις μεμονωμένες επιλογές του καθενός μας, υπάρχουν κάποιοι τρόπου που μπορούν αποδεδειγμένα να μας εξασφαλίσουν άριστη ποιότητα ζωής, ακόμα και μετά από κάποια άλφα ηλικία. Τί πρέπει να κάνουμε;
1. Αθλούμαστε τακτικά
Η τακτική άσκηση σχετίζεται τόσο με τη μακροζωία όσο και με το αρμονικό μεγάλωμα. Άσκηση δεν είναι μόνο το τρέξιμο ή το γυμναστήριο και η γιόγκα. Ακόμα και δραστηριότητες όπως η κηπουρική, η χειροτεχνία ή οι δουλειές του σπιτιού μας βοηθούν να κινούμαστε και να παραμένουμε δραστήριοι και σε διαρκή εγρήγορση. Οτιδήποτε μας αποτρέπει από την καθιστική ζωή, είναι ένα κι ένα για τη φυσική μας κατάσταση.
2. Ασχολούμαστε με κοινωνικές δραστηριότητες
Οι SuperAgers κοινωνικοποιούνται τακτικά. Αυτό σημαίνει ότι περνούν αρκετό χρόνο είτε με φίλους, είτε με την οικογένεια. Επιπλέον, αφιερώνουν ώρες στον εθελοντισμό ή στη δουλειά και στις συζητήσεις με τους συναδέλφους. Και αυτό μόνο καλό τους κάνει, αφού έρευνες δείχνουν πως τα άτομα με ισχυρές κοινωνικές σχέσεις ζουν περισσότερο και έχουν καλύτερη γνωστική και σωματική υγεία.
3. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε το άγχος
Ζητήματα εργασιακά, οικονομικά, οικογενειακά θα μας απασχολούν πάντα. Το ζήτημα είναι εμείς να αλλάξουμε τον τρόπο που τα διαχειριζόμαστε. Παίρνουμε μια βαθιά ανάσα, ζητάμε βοήθεια όταν το χρειαζόμαστε και έχουμε πάντοτε κατά νου πως αν καταρρεύσουμε, αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να είμαστε βέβαιοι πως τα προβλήματά μας αποκλείεται να λυθούν.
4. «Γυμνάζουμε» τον εγκέφαλό μας
Πέρα από τη σωματική ευεξία, η γνωστική διαύγεια αποτελεί εξίσου σημαντική απόδειξη ότι μεγαλώνουμε με αρμονικό τρόπο. Και ευτυχώς σήμερα, υπάρχουν ένα σωρό τρόποι με τους οποίους μπορούμε να εξασκήσουμε τη μνήμη και την δυνατότητα συγκέντρωσής μας.
Για παράδειγμα, ποτέ δεν θεωρούμαστε υπερβολικά μεγάλοι για να μάθουμε μια νέα γλώσσα, να γνωρίσουμε ένα νέο μέρος, να μάθουμε να παίζουμε ένα μουσικό όργανο ή να καταπιαστούμε με οτιδήποτε μας φαίνεται διανοητική πρόκληση.
5. Αφιερώνουμε χρόνο στα πράγματα που μας αρέσουν
Οι πιο υγιείς ηλικιωμένοι, είναι οι εκείνοι που επιδίδονται στα πράγματα που τους κάνουν να νιώθουν ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι. Αν έχουμε λοιπόν αυτήν την πολυτέλεια, συμμετέχει σε δραστηριότητες που είναι ελκυστικές, ευχάριστες, παρακινούν και δεν προκαλούν άγχος».