Σύμφωνα με το BBC, τώρα ζούμε περισσότερο από ποτέ και ενώ πράγματα όπως η μεσογειακή διατροφή λέγεται ότι αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει μια πρακτική που είναι εντελώς δωρεάν και θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ ωφέλιμη.
Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας έθεσε την ακόλουθη ερώτηση: «Τα άτομα που είναι περισσότερο παρατηρητικά και νιώθουν ευγνωμοσύνη για θετικές εμπειρίες τείνουν να ζουν περισσότερο;»
Μπορεί να ακούγεται μάλλον πολύ απλό. Απλώς νιώθουμε ευγνωμοσύνη όσο πιο συχνά γίνεται και (μ′ αυτό τον τρόπο) μπορούμε να παρατείνουμε το προσδόκιμο ζωής μας; Σίγουρα;
Λοιπόν, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη Nurses’ Health Study, η οποία περιλάμβανε σχεδόν 50.000 γυναίκες μεταξύ 69 και 96 ετών που συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο «ευγνωμοσύνης» με έξι στοιχεία το 2016.
Ζήτησαν από τις συμμετέχουσες να κατατάξουν πόσο απόλυτα συμφωνούν με δηλώσεις όπως «Έχω τόσα πολλά στη ζωή για να είμαι ευγνώμων» και «Είμαι ευγνώμων σε μια μεγάλη ποικιλία ανθρώπων».
Εχοντας ως σημείο αναφοράς το παραπάνω, οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν το ποσοστό των γυναικών που είχαν τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα συναισθήματα ευγνωμοσύνης.
Όταν η ομάδα εξέτασε τα δεδομένα τρία χρόνια αργότερα, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ευγνωμοσύνης είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου και της νευροεκφυλιστικής νόσου.
Πώς να ασκήσουμε την ευγνωμοσύνη
Οι ειδικοί ψυχικής υγείας στο Mind συνιστούν αυτά τα βήματα για την άσκηση της ευγνωμοσύνης στην καθημερινή μας ζωή:
- Ας καταγράψουμε τα πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες κάθε μέρα
- Ας εκφράσουμε ευγνωμοσύνη στα αγαπημένα μας πρόσωπα όποτε αυτό είναι δυνατόν
- Ας δοκιμάσουμε διαλογισμό ευγνωμοσύνης
- Ας γίνουμε εθελοντής, ας κάνουμε δωρεά σε έναν σκοπό στον οποίο πιστεύουμε, ή ας κάνουμε πράξεις καλοσύνης
- Ας ρυθμίσουμε καθημερινές υπενθυμίσεις στο τηλέφωνό μας για παύση και προβληματισμό σχετικά με αυτό για το οποίο είμαστε ευγνώμονες
- Ας πάμε μια βόλτα κι ας παρατηρήσουμε την ομορφιά γύρω μας
- Ας λέμε «ευχαριστώ» πιο συχνά
- Ας σκεφθούμε τις δυσκολίες που έχουμε βιώσει και πως μας έχουν βοηθήσει να αναπτυχθούμε
- Ας οραματιστούμε τα πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες
Φυσικά, η ευγνωμοσύνη δεν μπορεί να αναιρέσει τις δομικές ανισότητες
Αν και η ευγνωμοσύνη είναι σίγουρα μια υγιής πρακτική, δεν μπορεί να αναιρέσει τις δομικές δυσκολίες που πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε.
Αν και μπορεί να μην είναι είδηση για κανέναν ότι οι πλούσιοι άνθρωποι τείνουν να ζουν περισσότερο, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στην Αγγλία, το χάσμα όσον αφορά τις στερήσεις σημαίνει ότι οι άνθρωποι στον πιο εύπορο νότο έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής κατά μέσο όρο και με περισσότερα χρόνια σε καλή υγεία από αυτούς που ζουν στις πιο υποβαθμισμένες βόρειες περιοχές.
Σύμφωνα με το King’s Fund (σ.σ. μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης, η οποία ασχολείται με εργασίες που σχετίζονται με το σύστημα υγείας στην Αγγλία), ποτέ δεν ήταν πιο επείγοντα αλλά και ποτέ δεν αποτέλεσαν μεγαλύτερη πρόκληση (το να αποκτήσουμε) τα σημαντικά μακροπρόθεσμα κέρδη στη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και του προσδόκιμου ζωής.