Τι εννοούσε τελικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατά την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο στο πλαίσιο της οποίας φάνηκε να έθεσε θέμα μετονομασίας του αεροδρομίου «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη και στα ΚΤΕΛ;
Ο κ.Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στην στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ διευκρίνισε πως δεν ζητά να αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου αλλά ότι έθεσε ένα θέμα προς σκέψη, ένα ερώτημα, όπως είπε. «Δεν είπα να τα αλλάξουμε, απλά αναρωτήθηκα...Να το σκεφτούμε γιατί αυτό το όνομα ”Μακεδονία” έχει διχάσει τον κόσμο, μας έχει διαλύσει. Δεν βάζω καθόλου ζήτημα αλλαγής, απλά επιβεβαιώνω ότι χάσαμε (πριν από χρόνια)». Πρόσθεσε δε ότι το αεροδρόμιο θα μπορούσε να μετονομαστεί σε «Νίκος Γκάλης» αφού «Είναι μπασκετομάνα η Θεσσαλονίκη», τόνισε.
Και συνέχισε λέγοντας πως «έχουμε χάσει εδώ και καιρό» ενώ ερωτηθείς εάν με αυτές τις σκέψεις είναι σαν να «τα δίνουμε όλα» απάντησε: ««Ποια ‘’πάντα δίνουμε’’ αυτά που έχουν ήδη πάρει;» διερωτήθηκε για την ονομασία. «Τα Σκόπια θα μπορούσαν να είναι νομαρχία της Ελλάδας, θα γίνουν της Τουρκίας… Και τους ρίχνουμε στα νερά των Τούρκων… Είδατε τι έγινε χθες στην Τουρκία; (επίσκεψη του σκοπιανού πρωθυπουργού στην Άγκυρα)» σημείωσε ο Γιάννης Μπουτάρης. «Το περίφημο ‘’όνομα’’ έχει διχάσει τον κόσμο μας έχει διαλύσει» και συνέχισε: «Τι μάχη δίνουμε, ότι θα μας κλέψουν τη Θεσσαλονίκη; Ότι θα κατέβουν να την πάρουν; Δεν είναι ανθρωποφάγοι οι άνθρωποι επειδή υπήρχε ο περίφημος Γκρουέφσκι» ανέφερε ακόμα για τους Σκοπιανούς.
Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συζητήθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη να θέτει από το βήμα ερωτήματα σχετικά με ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν τόσο τη γείτονα χώρα όσο και την Ελλάδα.
Ο κ. Μπουτάρης τόνισε πως εκτός των άλλων είναι σημαντικό να βρεθεί και το πως θα ονομάζονται οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας, αλλά και να μπει ένα χρονοδιάγραμμα ότι θα πρέπει να αλλάξουν τα βιβλία και όπου υπάρχει αναφορά αλυτρωτισμού.
Στη συνέχεια όμως έθεσε και θέμα αλλαγών που θα πρέπει να γίνουν από την ελληνική πλευρά. «Πηγαίνεις στα Σκόπια και κάθε 30 χιλιόμετρα έχει Alexander the Great. Σου γυρνάει το άντερο. Πρέπει να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Θα κρατήσουμε το Μακεδονία στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ; Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν κατεβαίνουν στα Σκόπια. Το πρόβλημα είναι πολλαπλό θα μας τυραννάει χρόνια, ακόμα και να υπάρξει συμφωνία. Χάσαμε και έχουμε υποστεί συστηματικές και συνεχόμενος ήττες. Ακόμα και το μακεδονικό χαλβά χάσαμε» ανέφερε ο κ.Μπουτάρης σύμφωνα με το thestival.gr.
«Ποιος αμφιβάλλει ότι η Μακεδονία είναι ελληνική;»
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε επίσης πως «διαπραγμάτευση είναι να μπεις και στα πόδια του άλλου και να μην του ανακοινώσεις τις δικές σου κόκκινες γραμμές. Καλύτερα να έχεις το 50% από κάτι, παρά το 100% από το τίποτα. Χάσαμε στη Χάγη, δεν μπορούμε ποια να βάλουμε βέτο στο ΝΑΤΟ».
«Το κρίσιμο σημείο είναι το πώς θα λέγονται οι κάτοικοι, το δεύτερο είναι πως όποια συμφωνία για τα αλυτρωτικά, εάν δεν μπει ένα χρονοδιάγραμμα, ένας οδικός χάρτης ότι σε τρία χρόνια θα πρέπει να έχουν αλλάξει τα βιβλία ιστορίας, σε πέντε όλα τα ονόματα που έχουν αναφορά αλυτρωτισμού, ακόμα και για τα μικρά πράγματα. Δεν αποφασίζουμε εμείς, λέμε τη γνώμη μας, στο υπουργείο Εξωτερικών έχει ένα σωρό έμπειρους διπλωμάτες» τόνισε ο κ. Μπουτάρης.
Επέμεινε δε πως «Μας δίνεται μια ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα» έθεσε ρητορικά το ερώτημα: «Ποιος αμφιβάλλει ότι η Μακεδονία είναι ελληνική; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι′ αυτό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των γειτόνων είναι ότι θέλουν να αποκτήσουν μια ταυτότητα. Την ψάχνουν ως χώρα» είπε και σημείωσε πως «περιττεύει από εμάς ως δημοτικό συμβούλιο να μπλεκόμαστε σε θέματα που επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις».
Ζήτησε δε από όλους να αφήσουν στην άκρη «το συναισθηματικό και το θυμικό. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται». Αναφερόμενος δε στα συλλαλητήρια τα χαρακτήρισε «εντυπωσιακά, αλλά χωρίς ωστόσο να σημαίνουν κάτι».