Θέμα ωρών ή ολίγων 24ωρων η επίθεση του Ιράν και των συμμάχων του στο Ισραήλ, εκτιμούν οι ΗΠΑ

Χώρες της Δύσης και του αραβικού κόσμου καλούν τους πολίτες του να εγκαταλείψουν τον Λίβανο εκτιμώντας πως τα αντίποινα Ιράν-Χεζπολά μπορεί να οδηγήσουν σε ευρεία πολεμική σύρραξη.
Διαδηλώσεις και όρκοι εκδίκησης στην Σαναά της Υεμένης για τις δολοφονίες του επικεφαλής του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς και (2 Αυγούστου 2024)
Διαδηλώσεις και όρκοι εκδίκησης στην Σαναά της Υεμένης για τις δολοφονίες του επικεφαλής του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς και (2 Αυγούστου 2024)
Anadolu via Getty Images

Θέμα ωρών ή ολίγων 24ωρών εκτιμάται πως είναι μια μεγάλη επίθεση του Ιράν και των συμμάχων του, κυρίως της Χεζμπολά του Λιβάνου, στο Ισραήλ ως αντίποινα για την δολοφονία του ηγέτη του πολιτικού βραχίονα της παλαιστινιακής Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται σε δημοσιεύμα του το Axios, o αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε τους ομολόγους του από τις χώρες της G7 ότι η Ουάσινγκτον εκτιμά πως μία ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες. Κατά την επικοινωνία αυτή ενημέρωσε για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή και να αποτρέψουν την έκρηξη γενικευμένου πολέμου.

Λίγο νωρίτερα, η Τεχεράνη υποστήριζε πως δεν επιδιώκει να κλιμακώσει περιφερειακές εντάσεις, όμως πιστεύει πως χρειάζεται να τιμωρήσει το Ισραήλ . «Το Ιράν επιδιώκει να εγκαθιδρύσει σταθερότητα στην περιοχή, όμως αυτή θα έρθει μόνο με την τιμωρία του επιτιθέμενου και τη δημιουργία αποτροπής κατά του τυχοδιωκτισμού του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ)», δήλωσε ο Νάσερ Καναανί, προσθέτοντας πως η ανάληψη δράσης εκ μέρους της χώρας του είναι αναπόφευκτη.

Τις τελευταίες ώρες ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον Ιορδανό Υπουργό Εξωτερικών,
Αϊμάν Σαφάντι, ότι «η δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, είναι ένα σοβαρό σιωνιστικό λάθος που δεν θα μείνει αναπάντητο».

Ο δε πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ δήλωσε πως «η απάντηση θα κάνει αυτή την οντότητα (σ.σ. το Ισραήλ) και την Αμερική που την υποστηρίζει να μετανιώσουν για τις ενέργειές τους και θα αναγκαστούν να αλλάξουν τους υπολογισμούς τους ώστε να μην κάνουν ένα λάθος που βλάπτει την ασφάλεια του Ιράν και του κόσμου και την ειρήνη στην περιοχή... Απαιτούμε αποτρεπτική απάντηση και εκδίκηση...η Τεχεράνη δεν άφησε καμία επίθεση στο έδαφός της αναπάντητη και δεν θα το κάνει στο μέλλον».

Οι διπλωματικές πιέσεις προς αποτροπή εντείνονται αλλά το Τελ Αβίβ ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο ενώ οι χώρες της Δύσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, απευθύνουν εκκλήσεις στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ότι «πλήγμα του ισραηλινού εχθρού» σκότωσε δυο άτομα στη Χούλα, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε πως «εντόπισε τρομοκράτη της Χεζμπολά που εισερχόταν σε στρατιωτική δομή» στον τομέα αυτόν και τον «έπληξε». Η Χεζμπολά ανακοίνωσε τον θάνατο δυο μαχητών της, χωρίς να διευκρινίσει πού σκοτώθηκαν.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ διαβεβαίωσε χθες ότι ο στρατός είναι έτοιμος «να αντιδράσει άμεσα» ή να «επιτεθεί» αλλά «προς το παρόν» η αμυντική πολιτική «δεν έχει αλλάξει» όπως δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, ο αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, αντιδρώντας στις «φήμες» για το ότι η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Διπλωματικός ”πυρετός”

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή, με περισσότερα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη. «Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση διπλωματικά», διαβεβαίωσε ο Τζον Φάινερ, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ιορδανίας, ο Αϊμάν Σαφάντι, η χώρα του οποίου χαρακτηρίζεται εταίρος-κλειδί της Ουάσιγκτον στην περιοχή, συναντήθηκε στην Τεχεράνη με τον ομόλογό του και τον νέο πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν.

Αφού συνεδρίασαν μέσω βιντεοδιάσκεψης, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 εξέφρασαν την «έντονη ανησυχία» τους για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την ιταλική διπλωματία.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τόνισε από την πλευρά του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μοχάμεντ Σία ας Σουντάνι «τη σημασία που έχει όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα» για να υπάρξει αποκλιμάκωση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Καθώς ο Λίβανος κινδυνεύει να μετατραπεί στην πρώτη γραμμή αν υπάρξει κλιμάκωση, η Σουηδία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία παρότρυναν τους υπηκόους τους που βρίσκονται στην επικράτειά του να φύγουν άμεσα.

Το Παρίσι κάλεσε επίσης τους Γάλλους που ζουν στο Ιράν να «το εγκαταλείψουν προσωρινά».

Ο Καναδάς κάλεσε τους υπηκόους του —τους οποίους είχε καλέσει στα τέλη του Ιουνίου να φύγουν από τον Λίβανο— να «αποφεύγουν» τα ταξίδια στο Ισραήλ. Η πρεσβεία της Βρετανίας ανακοίνωσε χθες πως επαναπατρίζονται, μέχρι νεοτέρας, τα μέλη των οικογενειών του προσωπικού της στη Βηρυτό.

Αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν πως ανέστειλαν τις συνδέσεις με τη Βηρυτό, ανάμεσά τους η γερμανική Lufthansa, ως τουλάχιστον τη 12η Αυγούστου, η Air France και η Transavia ως και αύριο Τρίτη, η Kuwait Airways από σήμερα. Η Qatar Airways ανέστειλε τις βραδινές πτήσεις της προς τη Βηρυτό ως και σήμερα. Η Lufthansa ανέστειλε επίσης τις πτήσεις της προς το Τελ Αβίβ ως τουλάχιστον την 8η Αυγούστου. Στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, είχαν σχηματιστεί ατελείωτες ουρές κι επικρατούσε αβεβαιότητα μεταξύ των επιβατών.

Συνεχείς εχθροπραξίες

Το Σάββατο, η Χεζμπολά ανακοίνωσε πως για πρώτη φορά στοχοποίησε την Μπέιτ Χιλέλ, στο βόρειο Ισραήλ, με δεκάδες ρουκέτες, ενώ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανταπέδωσαν με πλήγματα στη νότια λιβανική επικράτεια, καθώς οι ουσιαστικά καθημερινές ανταλλαγές πυρών από την 8η Οκτωβρίου στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου συνεχίζονται.

Κοντά στο Τελ Αβίβ, στο προάστιο Χολόν, «τρομοκρατική επίθεση» με μαχαίρι που διαπράχθηκε σύμφωνα με την αστυνομία από κάτοικο της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 66χρονη και ογδοντάρης. Ο δράστης «εξουδετερώθηκε» (σ.σ. σκοτώθηκε), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ταυτόχρονα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακο της Λωρίδας της Γάζας, ερειπωμένο κι απειλούμενο από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στο πλαίσιο του πολέμου που διανύει την 304η ημέρα του.

Επίσης το Σάββατο, η πολιτική προστασία ανακοίνωσε ότι ισραηλινά πλήγματα σε δυο σχολεία στην πόλη της Γάζας (βόρεια), όπου είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι, σκότωσαν τουλάχιστον 30 ανθρώπους, «την πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά». Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως έπληξε το σχολικό κτιριακό συγκρότημα, όπου βρισκόταν κατ’ αυτόν κέντρο διοίκησης της Χαμάς.

Πριν από το πλήγμα στο σχολικό κτιριακό συγκρότημα στην πόλη της Γάζας, η πολιτική προστασία και η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσαν πως 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Τζαμπάλια (βόρεια) και στη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά).

Η Χαμάς, που πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007, χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έφοδος του στρατιωτικού της βραχίονα στο νότιο Ισραήλ στοίχισε τη ζωή σε 1.197 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 111 εξακολουθούν ακόμη να κρατούνται όμηροι στη Γάζα, πλην όμως 39 εξ αυτών πιστεύεται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν ως τώρα στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 39.583 ανθρώπους, επίσης στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Πηγές: AFP, AΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή