Η δούκισσα του Κέμπριτζ τράβηξε μια σειρά από φωτογραφίες θύματα του Ολοκαυτώματος για την επέτειο των 75 χρόνων από την απελευθέρωση του Άουσβιτς.
Η Κέιτ Μίντλετον, που είναι προστάτης της Βασιλικής Ακαδημίας φωτογραφίας, και λάτρης της φωτογραφίας πέρασε χρόνο με την Ιβόν Μπερνστάιν και τον Στίβεν Φρανκ πριν τους φωτογραφήσει.
Ο γεννημένος στο Άμστερνταμ Στίβεν, επέζησε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Γουέστερμπορκ και Θερεσίενσταντ. Εικονίζεται να κρατά ένα τηγάνι που χρησιμοποιούσε η μητέρα του για να ταΐζει αυτόν και τα αδέρφια του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και μία ντομάτα από τον κήπο του. Ως παιδί, βοήθησε έναν άλλο φυλακισμένο να καλλιεργήσει ντομάτες στο Θερεσίενσταντ.
Όσο για την άλλη φωτογραφία που τράβηξε η Κέιτ Μίντλετον, αφορά την 82χρονη Ιβόν Μπερνστάιν και την 11χρονη εγγονή της Κλόε Ράιτ, που κοιτάζουν στην γερμανική ταυτότητα της Ιβόν, η οποία είναι σφραγισμένη με ένα J για να φαίνεται πως είναι Εβραία. Στο τραπέζι , υπάρχει μία καρφίτσα από το κοσμηματοπωλείο που είχε ιδρύσει ο προπάππους της, που το κατέλαβαν οι Ναζί.
Η Κέιτ δήλωσε πως εμπνεύστηκε για τα πορτρέτα από τις δικές της παιδικές αναμνήσεις και το διάβασμα του «Ημερολογίου της Άννα Φρανκ» και τόνισε πως οι ιστορίες όσων επέζησαν της ναζιστικής γενοκτονίας των Εβραίων δεν πρέπει «ποτέ να ξεχαστούν».
Η δούκισσα μάλιστα είχε δει από κοντά τον πίνακα του Βερμέερ, «Το Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» στο Άμστερνταμ το 2016 και επικεντρώθηκε στο μοναδικό στυλ του Ολλανδού καλλιτέχνη, επειδή τόσο ο Στίβεν όσο και η Ιβόν έχουν ισχυρούς δεσμούς με την Ολλανδία. Γι’ αυτό και τους φωτογράφησε δίπλα σε ένα παράθυρο που φωτιζόταν από την Ανατολή – την κατεύθυνση της Ιερουσαλήμ.
«Οι οδυνηρές βιαιοπραγίες του Ολοκαυτώματος, οι οποίες προκλήθηκαν από το πιο αδιανόητο κακό, θα μείνουν για πάντα στην καρδιά μας. Ωστόσο, συχνά μέσα από την πιο αδιανόητη δυστυχία, ανθίζουν οι πιο αξιόλογοι άνθρωποι. Παρά το απίστευτο τραύμα στην ζωή τους, η Ιβόν Μπερνστάιν και ο Στίβεν Φρανκ είναι δύο από τους πιο ζωντανούς ανθρώπους που είχα το προνόμιο να συναντήσω. Θυμούνται τις εμπειρίες τους με θλίψη αλλά και ευγνωμοσύνη καθώς ήταν από τους λίγους τυχερούς που τα κατάφεραν. Οι ιστορίες τους θα μείνουν για πάντα μαζί μου».
«Ενώ έχω την τύχη να συναντήσω δύο από τους ελάχιστους επιζώντες, αναγνωρίζω πως λίγοι στο μέλλον θα μπορούν να ακούσουν τις ιστορίες τους. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν οι μνήμες και να μεταφερθούν στις μελλοντικές γενιές, έτσι ώστε αυτά που πέρασαν να μην ξεχαστούν ποτέ», δήλωσε η δούκισα του Κέιμπριτζ.
πηγή: independent