Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν σε όλη την Ελλάδα τα Θεοφάνεια, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δηλώνει πως «το μήνυμα των Φώτων είναι στον πυρήνα του ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ελπίδας και αυτοπεποίθησης. Και πράγματι η Ελλάδα σήμερα είναι ένας φάρος σταθερότητας σε έναν ασταθή κόσμο».
Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και ακολούθησε η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην προβλήτα απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος. Απόστρατος βατραχάνθρωπος του Λιμενικού Σώματος έπιασε τον σταυρό,
«Γιορτάζουμε σήμερα τη βάφτιση του Χριστού, μια περίλαμπρη γιορτή που ο βαθύς συμβολισμός της προμηνύει και υπόσχεται πνευματική και ηθική αναγέννηση. Από το ακριτικό Κιλκίς, εύχομαι το φως της αγάπης και της ειρήνης να διαλύσει τα σκότη που απειλούν την ανθρωπότητα και να αγγίξει τις καρδιές όλων μας. Χρόνια πολλά και καλή φώτιση!» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από το Κιλκίς.
Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την κόρη του Σοφία παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου και στη συνέχεια παρέστη στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων στη Δεξαμενή Αθηνών.
«Η ηλιόλουστη Ελλάδα γιορτάζει με λαμπρότητα όπως της αρμόζει τα Θεοφάνεια, αντλώντας δύναμη και ελπίδα από το μήνυμά τους, σε έναν κόσμο ταραγμένο με πολέμους στην ευρύτερη γειτονιά μας και με την εσωτερική πολιτική σκηνή να σκιάζει η απώλεια του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αλλά και η μεγάλη δοκιμασία του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου. Προσευχόμαστε για αυτόν, όπως κι αυτός πάντα προσεύχεται για εμάς εδώ και πολλές δεκαετίες», ανέφερε αρχικά στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.
«Όμως το μήνυμα των Φώτων είναι στον πυρήνα του ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ελπίδας και αυτοπεποίθησης. Και πράγματι η Ελλάδα σήμερα είναι ένας φάρος σταθερότητας σε έναν ασταθή κόσμο και μια χώρα η οποία δρομολογεί παρά τις δυσκολίες την πρόοδο σε ένα γενικότερο περιβάλλον καθήλωσης», τόνισε.
«Ας κρατήσουμε αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας σήμερα. Θέλω να ευχηθώ από καρδιάς στην καθεμιά και στον καθένα χρόνια πολλά, υγεία, ευτυχία και καλή χρονιά» κατέληξε.
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου- ενώ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ήρθε για την τελετή των της ρίψης του σταυρού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. «Χρόνια πολλά με υγεία και ευημερία σε όλον τον ελληνικό λαό. Εύχομαι η πατρίδα μας να βαδίσει σε δρόμους οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων. Αυτό είναι το δικό μας χρέος», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. «Εύχομαι, επίσης, ειρήνη και αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς του κόσμου και επιτέλους να σταματήσουν η τραγωδία στην Ουκρανία και η σφαγή στη Γάζα. Χρόνια πολλά σε όλους», πρόσθεσε.
«Εύχομαι σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες, αλλά και σε όλο τον κόσμο περισσότερο φως. Να έχουμε υγεία, ευτυχία και να αγωνιζόμαστε για να έχουν όλοι οι άνθρωποι προκοπή, πρόσβαση στα βασικά αγαθά και στην πρόοδο της χώρας μας. Καλή φώτιση, χρόνια πολλά» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλος.
Τα Φώτα
«Φώτα, φως άγιας γιορτής γύρω λαμπυρίζει, Άγιος Γιάννης Βαπτιστής τον Χριστό βαπτίζει, σήμερα μες στο νερό, θάλασσα, ποτάμι, ρίχνουν τον χρυσό σταυρό, τ’ άγιασμα να κάμει. Σ’ όλα τα νερά αγιασμός και σε μας ο φωτισμός. Στου σπιτιού μας τη μεριά πάμε», ψάλλεται ευχητικά κατ’ έτος για τα Θεοφάνεια, την αρχαιότερη μετά το Πάσχα μεγάλη γιορτή από τις Δεσποτικές, που γιορτάζεται σήμερα από όλους τους χριστιανούς και φέρει τρεις ονομασίες: Θεοφάνεια, Επιφάνεια και Φώτα.
Η ονομασία Θεοφάνεια θεωρείται η αρχαιότερη και έχει την αρχή της στον λόγο του Αποστόλου Παύλου «Θεός εφανερώθη εν σαρκί» (Α’, Τιμ. γ’ 16). Η ονομασία Επιφάνεια, μεταγενέστερη, έχει όμως και αυτή την αρχή της στην Αγία Γραφή και συγκεκριμένα στα Τίτ. β’ 11: «Επεφάνη γαρ η χάρις του Θεού η σωτήριος πάσιν ανθρώποις» και Τίτ. β’ 13: «και επιφάνειαν της δόξης του μεγάλου Θεού». Το βάπτισμα του Κυρίου, που λέγεται και «φώτισμα», αποδίδει την τρίτη ονομασία στη γιορτή: «Τα Φώτα» ή «Τα Άγια Φώτα».
Από τις ιερές ημέρες στη ζωή των χριστιανών η σημερινή, γιατί η Εκκλησία μας γιορτάζει τη φανέρωση ολόκληρης της Τριάδας στον κόσμο, τη φανέρωση του Θεού, εξ ου και η λέξη Θεοφάνεια. Στη Βάπτιση, ο Ιησούς αποκαλύπτεται ως το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, που φωτίζει τα πάντα, γι’ αυτό ο λαός μας αποκαλεί τα Θεοφάνεια και Φώτα.
Οι Ευαγγελιστές Ματθαίος και Μάρκος τοποθετούν «χρονικά» την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος αμέσως μετά την έξοδο του Ιησού από τα νερά του Ιορδάνη και σε άμεση σχέση με τη βάπτιση. Ο Λουκάς διαφοροποιείται κάπως στο σημείο αυτό και τοποθετεί το «ανεωχθήναι τον ουρανόν και καταβήναι το Πνεύμα το Άγιον… επ’ αυτόν» (Λουκ. 3,21-22) «λίγο αργότερα» και μετά το πέρας της βάπτισης.
Βέβαια, δεν φαίνεται να το θεωρεί ξεχωριστό γεγονός, όπως ισχυρίζονται πολλοί, για να τονισθεί δήθεν κάποια διάρκεια μεταξύ βαπτίσματος και «χρίσματος». Μας λέει συγκεκριμένα ότι ο Ιησούς αμέσως μετά τη βάπτιση ή και κατά τη βάπτιση άρχισε να προσεύχεται, και τότε ακριβώς συνέβη η «κάθοδος» του Πνεύματος (Λουκ. 3,21). Κατά τον Λουκά, επομένως, έχουμε το μεγάλο αποκαλυπτικό γεγονός και την πρώτη θεοφάνεια της Καινής Διαθήκης αμέσως μετά τη βάπτιση και σε σχέση πάντοτε με τη βάπτιση και μάλιστα σε ώρα «προσευχής». Τότε έρχεται και η ουράνια επιβεβαίωση, ότι «ούτος έστιν ο υιός ο αγαπητός» (Ματθ. 3,17· Μάρκ. 1.11· Λουκ. 3,22) και «ο υιός του Θεού» (Ιωάν. 1,34).
Με αυτόν τον τρόπο στη Βάπτιση έχουμε την τρισυπόστατη παρουσία του Θεού (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα).
Στη Δύση τα Θεοφάνεια τα συναντάμε στα μέσα του 4ου αι., αλλά ήδη την εποχή εκείνη υπήρχε στη Ρωμαϊκή Εκκλησία και άλλη μια εορτή αφιερωμένη στην κατά σάρκα Γέννηση του Ιησού, στις 25 Δεκεμβρίου.
Όταν πλέον καθιερώθηκε αυτή η ημερομηνία για τα Χριστούγεννα, σε όλο τον χριστιανικό κόσμο έγινε και ο διαχωρισμός της εορτής των Φώτων στις 6 Ιανουαρίου, στα μέσα του 6ου αι.
Με τη σημερινή εορτή κλείνει και ο κύκλος του λεγόμενου Δωδεκαημέρου που αρχίζει από τη Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων και περιλαμβάνει και τις άλλες ενδιάμεσες εορτές.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ