Θεσσαλονίκη: Αστυνομική επιχείρηση με 15 συλλήψεις για τον τερματισμό κατάληψης στο ΑΠΘ

Σε ισόγειο χώρο εργαστηρίου φαρμακολογίας.
|
.
.
ΕΛΑΣ

Δεκαπέντε συλλήψεις έγιναν σε επιχείρηση της αστυνομίας τις πρωινές ώρες σε ισόγειο χώρο εργαστηρίου φαρμακολογίας του ΑΠΘ, ο οποίος τελούσε υπό κατάληψη από τη Δευτέρα.

Σε έρευνα του χώρου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ξύλινα κοντάρια, δύο μοτορόλες, τούβλα, πέτρες και τρεις πυροσβεστήρες που, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των αστυνομικών, (καταληψίες, προβάλλοντας αντίσταση, τους άδειασαν πάνω τους).

Μετά το πέρας της επιχείρησης, η οποία έγινε παρουσία δικαστικού λειτουργού ο χώρος παραδόθηκε στις Πρυτανικές Αρχές. Προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

«Δεν υπάρχει άσυλο ανομίας», δήλωσε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, για την επιχείρηση. «Η ακαδημαϊκή ελευθερία, η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους του ΑΠΘ, έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει. Αυτός είναι ο νόμος και οι νόμοι της ελληνικής Πολιτείας εφαρμόζονται, γιατί ζούμε σε Κράτος Δικαίου, όπου τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των μελών της πανεπιστημιακής μας κοινότητας είναι κατοχυρωμένα και αδιαπραγμάτευτα και προστατεύονται θεσμικά, όπως ισχύει για κάθε πολίτη σε όλη την ελληνική επικράτεια», δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ερωτηθείς τι οδήγησε στην επιχείρηση, ο πρύτανης του ΑΠΘ εξήγησε πως «έπειτα από τον τερματισμό μιας αυθαιρεσίας που διήρκεσε 34 χρόνια, οι κοσμήτορες της Σχολής Επιστημών Υγείας και της Σχολής Θετικών Επιστημών ενημερώθηκαν για την παρεμπόδιση της ερευνητικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας από ομάδα αγνώστων, που κατέλαβε εργαστηριακό χώρο του Τμήματος Φαρμακευτικής, ο οποίος μάλιστα περιέχει πολλά ευαίσθητα όργανα μεγάλης αξίας καθώς και εύφλεκτο υλικό».

«Τα εργαστήρια του ΑΠΘ έχουν εξοπλιστεί με χρήματα των φορολογουμένων, ώστε τα ερευνητικά αποτελέσματα που παράγονται σε αυτά να διατίθενται προς όφελος της κοινωνίας και όχι για να στεγάζουν άτομα που επιθυμούν να επιβάλλουν ένα καθεστώς ομηρίας της βίας και αυθαιρεσίας μέσα στο πανεπιστήμιο», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Απόπειρες περιθωριακών στοιχείων, τα οποία με όχημα τη βία και έκνομες ενέργειες επιχειρούν να υπονομεύσουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου και τις σπουδές των νέων παιδιών, δεν είναι ανεκτές. Θυμίζω ότι στον χώρο της κατάληψης που υπήρχε επί 34 χρόνια σε κτίριο του Τμήματος Βιολογίας ξεκίνησε η υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου για τη Σχολή Θετικών Επιστημών, η δημιουργία μιας μεγάλης βιβλιοθήκης που θα εξυπηρετεί χιλιάδες φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές», τόνισε.

«Κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει σχέδιο ασφαλείας, το οποίο είναι ευθύνη της πρυτανικής αρχής και συνεργασία με την Αστυνομία όπου χρειάζεται» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, απελευθέρωσαν τον χώρο του τμήματος Χημείας που είχε καταληφθεί από άτομα του περιθωριακού χώρου. Είναι ένα θετικό παράδειγμα», επεσήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Όπου και όταν υπάρχει αυτή η συνεργασία, υπάρχει ασφάλεια και άρα ελευθερία μέσα στο πανεπιστήμιο που είναι η προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του».

Δημοφιλή