Αρχικά θετική ήταν υποδοχή των Βρυξελλών στο σχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε αργά το βράδυ της Δευτέρας η ελληνική κυβέρνηση. Ο προϋπολογισμός όποιος κατατέθηκε στις όργανα της Κομισιόν στο πλαίσιο της διαδικασίας για το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» περιλαμβάνει τη σαφή πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει το νόμο για την περικοπή των συντάξεων περιγράφοντας παράλληλα τον δημοσιονομικό «δρόμο» που θα ακολουθηθεί προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι τα επόμενα χρόνια.
Ταυτόχρονα στο κείμενο υπάρχει και το σενάριο βάσης με την περικοπή των συντάξεων σε συνδυασμό με την εφαρμογή των αντίμετρων, οδηγώντας το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας στο 4,2% του ΑΕΠ. Η επιλογή των δύο σεναρίων έγινε καθώς η κυβέρνηση δεν ήθελε να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Ούτως ή άλλως η πολιτική διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου.
Κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και αξιωματούχοι της Κομισιόν δηλώνουν βέβαιοι ότι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι δεν υπάρχει το σενάριο να εφαρμοστεί ο νόμος για την περικοπή των συντάξεων το 2019. Αυτό που μένει είναι να βρεθεί ο τρόπος προκειμένου να διασφαλιστεί από τη μία ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι και από την άλλη ότι θα υπάρξει ο διορθωτικός μηχανισμός οποίος θα εφαρμοστεί σε περίπτωση αποκλίσεων προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική οικονομία.
Οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν σε αυτή την συμφωνία καθώς οι πολιτικές διαπραγματεύσεις έδειξαν ότι δημοσιονομικά, αλλά κυρίως πολιτικά, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις. Ως αντιστάθμισμα για αυτή τη συμφωνία υλική κυβέρνηση συμφώνησε να μην εφαρμοστούν τα αντίμετρα το 2019 αλλά αντίθετα η λίστα με τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.
Το σχέδιο προβλέπει χωρίς τη μείωση των συντάξεων πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους μνημονίου 3,6% του ΑΕΠ το 2019 έναντι 3,56% που προέβλεπε το προσχεδίου το οποίο κατατέθηκε την 1η Οκτωβρίου και διατηρεί την πρόβλεψη για ΑΕΠ 2,1% φέτος και 2,5% το 2019.
Ο περιορισμός της λίστας με τα αντίμετρα δημιούργησε το δημοσιονομικό περιθώριο το οποίο χρειαζόταν η κυβέρνηση προκειμένου να μην εφαρμόσει τις περικοπές στις συντάξεις, γεγονός που σε πρώτη φάση ικανοποίησε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ωστόσο είναι προφανές ότι στις διαπραγματεύσεις οι οποίες θα μεσολαβήσουν έως το Eurogroup του Δεκεμβρίου, η Ελληνική πλευρά θα πρέπει να προτείνει μία σειρά παρεμβάσεων οι οποίες θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η κοινοτικοί αξιωματούχοι δεν συζητούν για αναβολή του μέτρου αλλά για κατάργηση εφόσον βέβαια υπάρξουν σύγκλισης στα σημεία τα οποία αφορούν και το δημοσιονομικό χώρο και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αλλά και τους τρόπους αποφυγής αποκλίσεων από τους στόχους.