Θιβέτ: «Αδικοι οι χαρακτηρισμοί» κατά του Δαλάι Λάμα μετά το βίντεο με το ανήλικο αγόρι

Η «αθώα στοργική συμπεριφορά» του 87χρονου ηγέτη του Λαμαϊσμού,παρερμηνεύτηκε, λέει ο ηγέτης της εξόριστης θιβετιανής κυβέρνησης.
CLODAGH KILCOYNE via Reuters

Ο επικεφαλής της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ υπερασπίστηκε την Πέμπτη τον Δαλάι Λάμα για το βίντεο που δείχνει να ζητά από ένα αγόρι να του πιπιλίσει τη γλώσσα, λέγοντας ότι το περιστατικό απεικονίζει την αθώα και στοργική πλευρά του πνευματικού ηγέτη της χώρας.

Ο 87χρονος βραβευμένος με Νόμπελ ειρήνης επικεφαλής του Λαμαϊσμού, ζήτησε συγγνώμη μετά το βίντεο από μια δημόσια εκδήλωση, το οποίο επίσης δείχνει ότι προφανώς έδωσε στο αγόρι ένα πεταχτό φιλάκι στα χείλη, έγινε viral, προκαλώντας ένα τσουνάμι σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η συμπεριφορά του ήταν ανάρμοστη.

Ο Πένπα Τσέρινγκ, ο Σικιονγκ (πολιτικός ηγέτης) της εξόριστης Κεντρικής Θιβετιανής Κυβέρνησης, είπε ότι ο Δαλάι Λάμα είχε «χαρακτηριστεί άδικα με κάθε λογής χαρακτηρισμούς που πραγματικά πλήγωσαν το συναίσθημα όλων των ακόλουθων του».

Η «αθώα στοργική παππουδίστικη συμπεριφορά του» του 87χρονου που φαίνεται στο βίντεο είχε παρερμηνευτεί, είπε ο Τσέρινγκ στους δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί, προσθέτοντας ότι μια ζωή αγαμίας και πνευματικής πρακτικής έχει καταστήσει τον Δαλάι Λάμα «πέρα από τις αισθητηριακές απολαύσεις».

Το βίντεο, που γυρίστηκε τον Φεβρουάριο και κυκλοφόρησε αυτόν τον μήνα, έχει προβληθεί πάνω από ένα εκατομμύριο φορές στο Twitter.

Ο Τσέρινγκ είπε ότι οι έρευνες έδειξαν ότι «φιλοκινεζικές πηγές» συνεισέφεραν στο να γίνει viral, προσθέτοντας ότι «η πολιτική οπτική γωνία αυτού του περιστατικού δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Αξιωματούχοι της κινεζικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλιο.

Ο Δαλάι Λάμα κατέφυγε στην Ινδία το 1959 μετά από μια αποτυχημένη εξέγερση κατά της κινεζικής κυριαρχίας στο Θιβέτ. Ο στρατός της Κίνας παρέλασε και πήρε τον έλεγχο το 1951.

Έχει εργαστεί επί δεκαετίες για να αντλήσει παγκόσμια υποστήριξη για τη γλωσσική και πολιτιστική αυτονομία στην απομακρυσμένη, ορεινή πατρίδα του που βρίσκεται μεταξύ Ινδίας και Κίνας.

Το Πεκίνο τον κατηγόρησε ότι υποδαυλίζει τον αυτονομισμό και δεν αναγνωρίζει την εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ, η οποία εκπροσωπεί περίπου 100.000 Θιβετιανούς που ζουν σε περίπου 30 χώρες.

Δημοφιλή