Θοδωρής Κολυδάς στη HuffPost: 40 χρόνια μετεωρολογίας, κακοκαιρία στη Πάρο, προτάσεις για ΕΜΥ

Βίντεο - συνέντευξη με τον Τέρενς Κουίκ: Ένας gentleman της ελληνικής τηλεόρασης που υπηρέτησε με σεβασμό την μετεωρολογία - «Σαν τρένο η ζωή μας, συμπτωματικά έγινα μετεωρολόγος».
Θοδωρής Κολυδάς, Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Θοδωρής Κολυδάς, Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής στην ΕΜΥ, υπηρέτησε με σεβασμό τη μετεωρολογία και μιλάει αποκλειστικά στη HuffPost και τον Τέρενς Κουίκ. «Η δουλειά μου σαν μετεωρολόγος ξεκίνησε από έναν έρωτα, τη γυναίκα μου», παραδέχεται. Ο κ. Κολυδάς, πιστός στην επιστήμη του, επί σειρά ετών, δεν έγινε ένας ακόμα showman της ελληνικής τηλεόρασης. Τι λέει για την καριέρα του, την πρόσφατη κακοκαιρία στην Πάρο και την μεγαλύτερη λύπη που μπορεί να νιώσει ένας μετεωρολόγος.

Ο διευθυντής στην ΕΜΥ, περιγράφει τη ζωή του μέσα από τα μάτια ενός μετεωρολόγου. «Εντελώς συμπτωματικά έγινα μετεωρολόγος», περιγράφει στη συνέντευξη στη HuffPost. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, «θα παρομοιώσω τη ζωή μας σαν ένα τρένο. Εμείς, οι άνθρωποι είμαστε η ατμομηχανή. Πίσω είναι τα βαγόνια, οι διάφορες δουλειές που κάνουμε σε διάφορες υπηρεσίες. Όσο περνούν τα χρόνια, η ατμομηχανή κουράζεται. Αφήνω το μεγάλο βαγόνι, την ΕΜΥ για να συνεχίσω με ελαφρύτερο φορτίο».

Για το πώς αποφάσισε να γίνει μετεωρολόγος, τονίζει: «Συμπτωματικά έγινα μετεωρολόγος. Όλα ξεξίνησαν από έναν έρωτα, τη γυναίκα μου. Ήμουν αναπληρωτής καθηγητής και βρήκα συμπτωματικά το καλοκαίρι του 1984 την προκήρυξη για τη μετεωρολογία και έδωσα εξετάσεις. Πέρασα σε καλή σειρά, ήθελα να βρω μια σταθερή δουλειά και με ενδιέφερε πολύ το κομμάτι της μετεωρολογίας, λόγω του ότι είχα μεγαλώσει σε μια ναυτική οικογένεια».

Ο δορυφόρος μέτρησε 160 χιλιοστά βροχής σε Σύρο, Πάρο και Μύκονο

Στη συνέχεια και με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία στις Κυκλάδες, ο κ. Κολυδάς υποστηρίζει ότι «παίζει μεγάλο ρόλο το ανάγλυφο μίας περιοχής. Το είδαμε και τώρα στην πρόσφατη κακοκαιρία στις Κυκλάδες. Η Πάρος δέχτηκε 70-80 χιλιοστά βροχής, ενώ στη Νάξο, που είναι δίπλα ήταν πολύ λιγότερα. Σε αυτή τη πρόσφατη κακοκαιρία, ο δορυφόρος μέτρησε μεταξύ Σύρου, Πάρου και Μυκόνου μία καταιγίδα, όπου το ύψος βροχής κυμαινόταν στα 160 χιλιοστά βροχής. Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; Τον μήνα Μάρτιο πέφτουν 50 χιλιοστά βροχής και εδώ, στην Πάρο, σημειώθηκαν τα 71 χιλιοστά βροχής μέσα σε 2 ώρες. Αυτό προκάλεσε τα πλημμυρικά φαινόμενα. Εάν όλο αυτό το νερό έπεφτε στο νησί, η καταστροφή θα ήταν τεράστια. Στην περίπτωση που συνέβαινε κάτι αντίστοιχο τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, όπου η θάλασσα είναι ζεστή, θα είχαμε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις».

«Η μεγαλύτερη λύπη είναι να επαληθευτεί μια μεγάλη κακοκαιρία και να υπάρχουν ανθρώπινα θύματα»

«Πάντα υπάρχει η αγωνία στις μετεωρολογικές προβλέψεις. Η λύπη δεν είναι να μην πετύχεις την πρόγνωση. Αντίθετα, η λύπη είναι να επαληθευτεί μια μεγάλη κακοκαιρία και να υπάρχουν ανθρώπινα θύματα. Και εδώ τίθενται ερωτήματα. Ο μετεωρολόγος θα δώσει την πρόβλεψη. Ο πολίτης θα ακούσει; Έχουν γίνει οι κατάλληλες διεργασίες για να μην συμβεί το κακό; Στον Daniel και στον Ποδονίφτη, το 1994, είχαμε 17 ανθρώπινα θύματα. Στον Daniel έπεσαν 500-750 χιλιοστά βροχής. Η Αθήνα όμως, το 1994, πλημμύρισε με μόνο 100 χιλιοστά, λόγω του ότι το ποτάμι ήταν μπαζωμένο».

Σχετικά με τα μερομήνια, ο κ. Κολυδάς υποστηρίζει: «Δεν πιστεύω στα μερομήνια, πιστεύω όμως στα σημάδια του καιρού. Καταλαβαίνεις πότε έρχεται ένα μπουρίνι. Τα μερομήνια όμως, δεν ευσταθούν καθόλου. Δεν είναι κριτήριο οι 12 μέρες τον Αύγουστο, για το πως θα είναι όλη η χρονιά».

Οι προτάσεις του κ. Κολυδά για την ΕΜΥ

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, η ΕΜΥ βρίσκεται «σε μεταβατικό στάδιο». Πιο συγκεκριμένα και με βάση όσα δηλώνει «έχει ψηφιστεί νόμος για τη μετάβαση από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, στο Κλιματικής Κρίσης, αλλά δεν έχει ψηφιστεί η σχετική ΚΥΑ. Πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στη Πολιτική Προστασία, ωστόσο δεν πρέπει να αφεθεί το κομμάτι της Εθνικής Άμυνας. Θα ήταν ορθό η ΕΜΥ να γίνει ανεξάρτητη αρχή, όπως το παλιό Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών και να έχει την υποστήριξη της Πολιτικής Προστασίας. Τα τελευταία χρόνια το προσωπικό είναι λίγο. Μας έχει βοηθήσει η τεχνολογία. Αυτές τις τεχνολογίες αιχμής που αγοράζουμε, να της αξιοποιούμε σωστά, ώστε το προσωπικό να επιβαρύνεται με λιγότερη, κοπιαστική δουλειά».

Δημοφιλή