THOR: Όπλο για εξουδετέρωση σμηνών drones με μικροκύματα

Τα drones αλλάζουν το πρόσωπο του πολέμου, αλλά για τα πάντα υπάρχουν αντίμετρα.
.
.
AFRL

Δοκιμή/ επίδειξη ενός όπλου μικροκυμάτων για την αντιμετώπιση drones πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου σε πεδίο δοκιμών της αεροπορικής βάσης Κέρτλαντ στις ΗΠΑ: Το THOR (Tactical High-power Operational Responder) χρησιμοποιήθηκε εναντίον ενός σμήνος από drones, σε μια προσομοίωση επίθεσης από πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Η ομάδα του THOR πέταξε πολλά drones προς το σύστημα THOR για να προσομοιώσει μια επίθεση σμήνους στον πραγματικό κόσμο» είπε ο Έιντριαν Λουτσέρο, program manager του THOR στο Directed Energy Directorate του Air Force Research Laboratory (AFRL). «Το THOR δεν είχε ποτέ δοκιμαστεί κατά τέτοιου τύπου drones πριν, μα αυτό δεν εμπόδισε το σύστημα να καταρρίψει τους στόχους με μη κινητικά, υψηλής ισχύος μικροκύματα ταχύτητας του φωτός, ή παλμούς HPM (High-Power Microwave)» είπε σχετικά.

Ο σμηναγός Έρικ Πλάμερ, μηχανικός δοκιμών, χειριζόταν το σύστημα. Ο ίδιος εργάζεται στο πρόγραμμα του THOR εδώ και δύο χρόνια, και ήταν υπεύθυνος για τη στόχευση του σμήνους από το THOR. «Το THOR ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αχρήστευση του σμήνους» σημείωσε ο Λουτσέρο.

Καθώς αυξάνεται η έκταση της απειλής από σμήνη drones, είναι σε εξέλιξη διεθνώς έρευνες για τεχνολογίες αντιμετώπισής τους με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων και η κατευθυνόμενη ενέργεια.

«Το THOR ήταν εξαιρετικά αποδοτικό, με σχεδόν συνεχή πυροδότηση του συστήματος κατά την εμπλοκή του σμήνους» είπε ο σμηναγός Τάιλαρ Χάνσον, αναπληρωτής υπεύθυνος προγράμματος του THOR. «Πρόκειται ένα πρώιμο σύστημα επίδειξης, και είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να πάρουμε αυτή την ίδια τεχνολογία και να την κάνουμε αποτελεσματικότερη για την προστασία του προσωπικού μας ανά τον κόσμο».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποδείξει πως τα drones αποτελούν πλέον σημαντικό κομμάτι του σύγχρονου πολέμου, και αυτό δεν είναι κάτι που αναμένεται να αλλάξει, με τα μη επανδρωμένα σε ρόλους αναγνώρισης, ως μέσα που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο πυραυλικών επιθέσεων, μα και ως επιθετικά όπλα στο πλαίσιο επιχειρήσεων μεγάλης διάρκειας. Ακόμη, σύντομα αναμένεται η στιγμή που η τεχνολογία θα έχει προχωρήσει τόσο που θα επιτρέπει επιθέσεις drones σε οργανωμένα σμήνη, σε αριθμούς που θα μπορούν να επιτύχουν κορεσμό των συστημάτων αεράμυνας του αντιπάλου. Ως εκ τούτου, αναζητούνται λύσεις- και αυτή των συστημάτων κατευθυνόμενης ενέργειας είναι μια από τις πιο πολλά υποσχόμενες, καθώς δεν απαιτεί πυρομαχικά, ενώ επίσης, στην περίπτωση των μικροκυμάτων, αυτό που συμβαίνει είναι να καίγονται τα ηλεκτρονικά συστήματα των ρομποτικών αεροσκαφών, με αποτέλεσμα τη συντριβή τους.

Δημοφιλή