Πλήρες γεύμα σε ένα πιάτο γεμάτο φρεσκάδα, γεύση και υγεία!
Με την πρώτη ματιά βλέπεις μια πλούσια σαλάτα. Όμως αυτό το πιάτο κρύβει το πιο απλό ελληνικό παραδοσιακό γεύμα! Φαντάσου λοιπόν φακές σούπα με στουμπιχτό ξερό κρεμμύδι, μερικές παστές σαρδέλες για το αλμύρισμα και σαλάτα τουρσί λαχανικών.
Αρκετοί μπορεί να το κάνουν εικόνα από μνήμες τις ελληνικής αγροτικής οικογένειας. Γεύμα κάτω από τα λιόδεντρα την εποχή συλλογής του ελαιοκάρπου. Το καρβέλι γυρνούσε από χέρι σε χέρι, η νοικοκυρά σέρβιρε τη φακή, ο νοικοκύρης «έσφαζε το περιστέρι», (έτσι έλεγαν το ξερό κρεμμύδι που το χτυπούσε με τη γροθιά σε μια πέτρα για να ανοίξει), και στη μέση τα καλούδια για το αλμύρισμα – σαρδέλες, ελιές ξιδάτες και τουρσί λαχανικών. Φυσικά δεν έλειπε και το κρασάκι για τη «δύναμη» των αντρών!
Στην εποχή μας αυτό το χορταστικό ελληνικό παραδοσιακό γεύμα μεταμορφώνεται και γίνεται σούπερ τροφή προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες.
Γίνεται μια υπέροχη πεντανόστιμη και χορταστική σαλάτα που μπαίνει στο ταπεράκι και πάει γραφείο, παραλία, ορειβασία … κ.α.
Πλήρες γεύμα για υγιεινή διατροφή. Ενδεδειγμένο για όσους επιθυμούν να κάνουν διατροφή χαμηλών θερμίδων αλλά πλούσια σε βιταμίνες, θρεπτικά στοιχεία και ενέργεια.
Όσο για την ωφελιμότητα των τροφών που περιλαμβάνει αυτό το πιάτο θα αναφερθώ ενδεικτικά σε δύο υλικά, εκείνα για τα οποία είχα τις λιγότερες γνώσεις μέχρι τώρα.
- Τα παντζάρια. Είναι πλούσια σε μια ισχυρή φυτική χρωστική και αντιοξειδωτική ουσία, τη βητακυανίνη, στη οποία οφείλεται το βαθύ κόκκινο χρώμα του. Η βητακυανίνη μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες.
- Το γογγύλι. Περιλαμβάνει μια σπάνια ουσία την glyukorafanin, φυτική «πρόδρομος» της σουλφοραφάνης, η οποία έχει ισχυρές αντικαρκινικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, είναι σχεδόν διπλάσια από τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το λάχανο.
Ξέχωρα όμως από όλα τα παραπάνω, αυτό το πιάτο σε κερδίζει με την πρώτη ματιά από την πανδαισία των χαρούμενων χρωμάτων. Σε κάθε μπουκιά ανακαλύπτεις υφές και γεύσεις που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα και ευχάριστα με το φαγητό σου.
Και για να είμαι και εγώ στο κλίμα των ημερών και στο πνεύμα των μεγάλων σεφ, επηρεασμένη δηλαδή από τις πάμπολλες εκπομπές μαγειρικής, θα σας παρουσιάσω αυτό το πιάτο ως αποδομημένη σούπα φακής!
Υλικά Φακές, τόνος (κονσέρβα σε νερό), φινόκιο – μαραθόριζα, παντζάρι, πιπεριά πράσινη, κρεμμύδι ξερό, πράσο, καρότο, ντομάτα ή τοματίνια, αγγούρι, γογγύλι ή ρέβα και πράσινη καυτερή πιπερίτσα τουρσί (προαιρετικά)
Για το ντρέσινγκ 1 σκελίδα σκόρδο, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ξίδι και μισό κ.γλ. δεντρολίβανο
Βήμα1ο: Επιλέγουμε φακές ψιλές. Τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι με λεπτή σήτα και τις ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό. Στη συνέχεια τις βάζουμε σε μπολ με ζεστό νερό και τις αφήνουμε να μουλιάσουν και να φουσκώσουν για μερικές ώρες. Οι φακές όταν μαλακώσουν τρώγονται και ωμές. Αν δεν έχουμε αρκετό χρόνο για το μούλιασμα μπορούμε να τις βράσουμε με σκέτο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε τις φακές και είμαστε έτοιμοι για τη σαλάτα μας!
Βήμα 2ο: Κόβουμε σε ζουλιέν, λεπτά ραβδάκια σαν σπιρτόξυλα, το φινόκιο, το παντζάρι, το ξερό κρεμμύδι, και το γογγύλι. Την πιπεριά και το πράσο σε λεπτές ροδέλες. Αφαιρούμε τα σπόρια από την τομάτα και κόβουμε την σάρκα σε κυβάκια. Ψιλοκόβουμε φυλλαράκια μαϊντανού. Κόβουμε σε λεπτές φέτες σαν λαζάνια, το αγγούρι και το καρότο με τον αποφλοιωτή λαχανικών.
Βήμα 3ο: Βάζουμε σε ένα μικρό μπολάκι ελαιόλαδο, ξίδι, δεντρολίβανο και πολτοποιημένο σκόρδο. Χτυπάμε με πιρούνι να ομογενοποιηθούν και να γίνει το μείγμα σαν ρευστή κρέμα.
Βήμα 4ο: Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά – λαχανικά, φακές και τον τόνο. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε στο πιάτο μας. Πασπαλίζουμε με λεπτοκομμένα κοτσάνια μαϊντανού και φρεσκοτριμμένα πολύχρωμα πιπέρια. Διακοσμούμε με μια μικρή καυτερή πιπερίτσα τουρσί.
Καλή σας απόλαυση με γεύσεις όλο υγεία, δροσιά και φρεσκάδα!
Σημαντικές επισημάνσεις
- Επιλέξτε μικρή πιπεριά κέρατο και λεπτό πράσο.
- Κανένα από τα λαχανικά – ζαρζαβατικά δεν τα μαγειρεύουμε. Η επισήμανση γίνεται κυρίως για το παντζάρι μιας και αρκετοί ίσως δεν το έχουν ξαναδοκιμάσει ωμό.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον τόνο με γαύρο μαρινάτο ή καπνιστό σολομό.
- Κόψτε τα λαχανικά όπως εσείς επιθυμείτε και σας βολεύει. Οι κοπές που δίνω είναι ενδεικτικές και κατά τη δική μου προτίμηση. Ωστόσο θα έλεγα να δοκιμάσετε το αγγούρι και το καρότο κομμένα σε λεπτές φλοίδες με τον αποφλοιωτή. Είναι τέλεια η υφή τους έτσι και χαρίζουν μια επιπλέον πινελιά στην εικόνα του πιάτου.
Αναδημοσίευση από magiacook.gr