Η Ιαπωνία επέκτεινε τις έρευνές της για ένα εξαφανισμένο μαχητικό F-35 της τη Μ. Πέμπτη, με σκάφος θαλασσίων ερευνών να συνδράμει πολεμικό πλοίο που ήδη ψάχνει, ενώ ομάδα ανάσυρσης του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού αναμένεται στην περιοχή εντός των ημερών, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ιαπωνικής πολεμικής αεροπορίας.
Μόνο μικρά τμήματα της ουράς του ιαπωνικού μαχητικού έχουν βρεθεί από τότε που το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ, κατά τη διάρκεια μιας άσκησης με άλλα τρία F-35 πάνω από τον Ειρηνικό, κοντά στη βορειοδυτική Ιαπωνία, στις 9 Απριλίου.
«Το αεροπλάνο και ο πιλότος αγνοούνται ακόμα» δήλωσε ο εκπρόσωπος. Οι ερευνητές μέχρι τώρα δεν έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα για τη μοίρα του χαμένου αεροπλάνου, πρόσθεσε.
Τα ερευνητικά σκάφη διαθέτουν εξοπλισμό σόναρ που μπορεί να αναζητήσει στον πυθμένα, σε βάθος 1.500 μέτρων, το σημείο όπου μπορεί να βρίσκεται το μαχητικό.
Η ομάδα ανάσυρσης του αμερικανικού ναυτικού θα καταφθάσει με πολιτικό σκάφος, το DSCV Van Gogh, για να συνδράμει στις έρευνες σε μια περιοχή 17.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αμερικανικός 7ος Στόλος.
Πλοία της ιαπωνικής ακτοφυλακής προειδοποιούν άλλα σκάφη να παραμένουν εκτός της περιοχής όπου γίνονται οι έρευνες, σε διεθνή ύδατα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.
«Υπάρχει πάντα ανησυχία όταν ένα από τα πιο εξελιγμένα σου οπλικά συστήματα χάνεται, όπως το F-35, πως κάποιος άλλος μπορεί να το βρει» είπε αξιωματούχος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στο πλαίσιο ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα, ερωτηθείς εάν η ενδεχομένως η Κίνα ή η Ρωσία θα ήθελαν να βρουν το αεροπλάνο.
«Είμαι βέβαιος πως οι Ιάπωνες δεν θα αφήσουν να συμβεί κάτι τέτοιο» είπε σχετικά.
Οι ερευνητές ίσως χρειαστεί να ανασύρουν το «μαύρο κουτί» του αεροπλάνου για να διαπιστώσουν τι συνέβη στο μαχητικό, αξίας 126 εκατ. δολαρίων. Στο μεταξύ, έχει εξεταστεί το ιατρικό ιστορικό του πιλότου, ενώ έχουν ερωτηθεί οι συνάδελφοί του για την ψυχολογική του κατάσταση, στο πλαίσιο των ερευνών.
Το αεροπλάνο της Lockheed Martin, ηλικίας κάτω του ενός έτους, ήταν το πρώτο F-35 που συναρμολογήθηκε στην Ιαπωνία από τη Mitsubishi Heavy Industries. Ήταν στον αέρα μόλις για 28 λεπτά πριν εξαφανιστεί χωρίς προειδοποίηση, και είχε καταγράφει συνολικά 280 ώρες πτήσης.