Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει στην τουρκική εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «το συντομότερο δυνατόν» (αν και δεν δόθηκε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο) και να διασφαλίσει την επικύρωσή του, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, εν όψει της συνόδου της Συμμαχίας στο Βίλνιους.
Όσον αφορά στα ανταλλάγματα που έλαβε η Τουρκία, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Συμμαχία υπογραμμίζεται πως από την τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Τουρκία έχουν συνεργαστεί στενά ως προς τους προβληματισμούς ασφαλείας της Άγκυρας- και σε αυτό το πλαίσιο η Σουηδία προέβη σε τροποποιήσεις στο Σύνταγμά της, άλλαξε νόμους της, επέκτεινε την αντιτρομοκρατική συνεργασία κατά του κουρδικού ΡΚΚ και άρχισε εκ νέου τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, όπως είχε συμφωνηθεί στο Τριμερές Μνημόνιο του 2022.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο γερουσιαστής Μενέντεζ σε συνομιλίες με Μπάιντεν για άρση του βέτο στην πώληση F-16 στην Τουρκία
Η Σουηδία και η Τουρκία συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους τόσο στο πλαίσιο του Τριμερούς Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού που ορίστηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το 2022 όσο και στο πλαίσιο μιας νέας, διμερούς συμφωνίας ασφαλείας («Security Compact») που θα περιλαμβάνει ετήσιες συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο και θα δημιουργεί ομάδες εργασίας. Στην πρώτη συνάντηση εξ αυτών η Σουηδία θα παρουσιάσει έναν «οδικό χάρτη» ως τη βάση για τις προσπάθειές της κατά της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές προς την κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής όλων των στοιχείων του Τριμερούς Μνημονίου. Η Σουηδία επαναλαμβάνει πως δεν θα παρέχει στήριξη στις κουρδικές YPG/PYD (Συρία) και στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία (όπου χαρακτηρίζεται ως FETÖ («Τρομοκρατική Οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν»).
Στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ τονίζεται επίσης πως «δεσμευόμαστε στην αρχή πως δεν θα έπρεπε να υπάρχουν περιορισμοί, εμπόδια ή κυρώσεις στο εμπόριο και τις επενδύσεις στην άμυνα μεταξύ συμμάχων- «θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση της άρσης τέτοιων εμποδίων».
Επίσης οι δύο χώρες συμφώνησαν να αυξήσουν την οικονομική συνεργασία μέσω της JETCO (Turkiye-Sweden Joint Economic and Trade Committee), επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσουν τις ευκαιρίες για την αύξηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων, ενώ η Σουηδία δεσμεύεται να υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, περιλαμβανομένης της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ- Τουρκίας και της απελευθέρωσης της βίζας.
Σύμφωνα με τη Daily Sabah, κορυφαίος Τούρκος αξιωματούχος είπε πως η Τουρκία έλαβε «πλήρη υποστήριξη» για τη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ, περιλαμβανομένης της άρσης κυρώσεων και της απελευθέρωσης βίζας.