«Το Brexit ουδεμία σχέση πρέπει να έχει με το πού φυλάσσονται τα Μάρμαρα του Παρθενώνα» απαντά ο πρόεδρος των Επιτροπών Διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου, Richard Lambert στο άρθρο γνώμης της δημοσιογράφου Ριάνον Λούσι Κόσλετ που δημοσιεύθηκε στον Guardian και μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «εάν φύγουμε από την Ευρώπη, θα πρέπει τελικά να έχουμε την ευπρέπεια να επιστρέψουμε τη λεηλατημένη κληρονομιά της Ελλάδας».
Στην επιστολή του, ο Lambert γυρίζει πίσω στον χρόνο και αναφέρεται στην ίδρυση του Βρετανικού Μουσείου το 1753 -χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία ως «μία από τις σπουδαίες πράξεις του Διαφωτισμού»- σημειώνοντας ότι το μουσείο έπρεπε να λειτουργεί ανεξάρτητα από την πολιτική και το κοινοβούλιο. «Η αυτονομία του ήταν στο κέντρο της αποστολής και του δημόσιου χαρακτήρα του εδώ και 265 χρόνια. Κι αυτό σημαίνει ότι, αντίθετα με τους ισχυρισμούς της Ριάνον Λούσι Κόσλετ, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν μπορούν να επηρεάσουν την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται τα Μάρμαρα του Παρθενώνα» γράφει ο Lambert.
«Τα συμβούλια έχουν τρεις βασικές αρμοδιότητες» με πρώτη τη «διατήρηση και διεύρυνση των συλλογών» αναφέρει η επιστολή, ενώ σε άλλο σημείο υπογραμμίζει ότι οι συνάδελφοί του -οι Επίτροποι που διοικούν το Μουσείο- «δεν βλέπουν τα αντικείμενα για τα οποία είναι υπεύθυνοι ως διαπραγματευτικά χαρτιά σε μία πολιτική συζήτηση».
Υπενθυμίζεται ότι, στο άρθρο της, εκτός από επαίνους για το Μουσείο Ακρόπολης, η Κόσλετ έγραφε ότι το πιο πειστικό επιχείρημα προήλθε από ένα μέλος του κοινού που επισήμανε ότι τα Μάρμαρα είναι το μοναδικό έργο τέχνης που δεν πρέπει να είναι διαμοιρασμένο: «Δεν θα ήταν περίεργο αν το κεφάλι του Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγέλου βρισκόταν στο Βρετανικό Μουσείο και το σώμα στην Γκαλερί Ουφίτσι;» υπογράμμισε με νόημα.