«Για εμένα τα Εξάρχεια είναι μία ιστορική γειτονιά της Αθήνας, είναι κέντρο τέχνης και πολιτισμού, την οποία η δική μου πολιτική οπτική την βλέπει ως Μονμάρτη της πρωτεύουσας», δηλώνει σε συνέντευξή της η Κατερίνα Παπακώστα.
Τι είναι, όμως, η Μονμάρτρη; Ας δούμε τέσσερα χαρακτηριστικά σημεία της για να διαπιστώσουμε αν τελικά είναι ατυχής ή όχι η σύγκριση:
Πού βρίσκεται;
Η Μονμάρτρη είναι ένας από τους υψηλότερους λόφους, παλαιό προάστιο του Παρισιού, που θεωρείται μια από τις πιο γραφικές συνοικίες του. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης και ανήκει στο 18ο διαμέρισμα της πόλης.
Αν η τέχνη είναι κυρίαρχη σε κάθε γωνιά του Παρισιού, υπάρχει μια συνοικία που σίγουρα διεκδικεί το μεγαλύτερο μερίδιο, με πολλούς δημιουργούς που σφράγισαν με την παρουσία τους τη σύγχρονη τέχνη.
Η ιστορία
Από τις αρχές του 19ου αιώνα και μέχρι τις αρχές του 20ου, η Μονμάρτη εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και τόσο συγκέντρωσης πολλών, κυρίως φτωχών, διανοούμενων, καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων ο Βαν Γκονγκ, ο Σαλβαντόρ Νταλί, ο Ανρί Ματίς και ο Πάμπλο Πικάσο, αλλά και γυναικών ελευθέρων ηθών και διαφόρων σπουδαστών. Με τον τρόπο ζωής τους έδιναν ένα ιδιαίτερο ύφος στην ευρύτερη περιοχή, για αυτό και δικαίως χαρακτηρίστηκε ως μποέμικη.
Συνεπώς, δεν ήταν τυχαίο ότι πριν τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε το επίκεντρο της νυχτερινής ζωής όλης της Ευρώπης. Εκεί, άλλωστε, υπήρξαν, και τα σήματα κατατεθέν του Παρισιού, όπως το θρυλικό Μουλέν Ρουζ, ο Σβέλτος Λαγός (Lapin Agile) και ο Μαύρος Γάτος (Le Chat Noir).
Το Σήμερα
Στον 21ο αιώνα, η περιοχή δεν έχει σταματήσει να κινείται στους ρυθμούς του ρομαντισμού εκείνης της εποχής. Οι καλλιτέχνες τριγυρίζουν ακόμα στα γραφικά καφέ της Μονμάρτης, διαφημίζοντας την τέχνη τους στους δρόμους, με τους περαστικούς να τους θαυμάζουν. Τα σοκάκια της αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά για τις νεότερες γενιές.
Επομένως, δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Άλλωστε, έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα και τη γοητεία του παρελθόντος.
Η ονομασία
Μεγάλη αμφισβήτηση υφίσταται όσον αφορά την προέλευση της ονομασίας Μονμάρτρη (Montmartre). Κατ′ άλλους προήλθε από το Mont de Mars, (όρος του Άρη), σύμφωνα με αναφορά στην παρουσία ενός ναού αφιερωμένου στον Άρη κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.
Κατ′ άλλους από το Mont de Mercure (όρος του Ερμή), ομοίως από αναφορά ύπαρξης ναού αφιερωμένου στο θεό Ερμή.
Τέλος κατ′ άλλους από το Mont des martyrs που σημαίνει πιθανόν Όρος των μαρτύρων, καθώς σύμφωνα με μία παράδοση, εκεί αποκεφαλίστηκαν οι Άγιοι Διονύσιος, επίσκοπος του Παρισιού, Ελευθέριος και Ρούστικος, περίπου το 252. Πάντως όπως και να έχει οι πρώτες μαρτυρίες αυτές αποδεικνύουν ότι η ύπαρξη της Μονμάρτρης ή Μονμάρτης ανάγεται στην απώτατη αρχαιότητα.
Μήπως, τελικά, ήταν ατυχής η παρομοίωση;