Οι βροχοπτώσεις-ρεκόρ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες στους δρόμους της έρημης χώρας, πλημμύρισαν σπίτια και κατέκλυσαν ακόμη και τον διάδρομο προσγείωσης του διεθνούς αεροδρομίου του Ντουμπάι.
Oση βροχή πέφτει μέσα σ′ ένα έτος έπεσε στο Ντουμπάι μέσα σε 12 ώρες - μέχρι το τέλος της Τρίτης, συγκεκριμένα περισσότερα από 142 χιλιοστά βροχής- την στιγμή που ο ετήσιος μέσος όρος βροχής είναι 86 χιλιοστά.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM χαρακτήρισε τη βροχή ”ιστορικό καιρικό γεγονός” που ξεπέρασε ”οτιδήποτε έχει καταγραφεί από την έναρξη της συλλογής δεδομένων το 1949″.
Οι ειδικοί έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι αυτός ο πρωτοφανής κατακλυσμός μπορεί να προκλήθηκε, τουλάχιστον εν μέρει, από «σπορά νεφών».
Τι είναι όμως η σπορά νεφών και θα μπορούσε πράγματι να ευθύνεται για την ιστορική βροχόπτωση στο Ντουμπάι;
Σε χώρες όπου οι βροχοπτώσεις είναι χαμηλές, όπως τα ΗΑΕ, επιστήμονες διεγείρουν τεχνητά τις νεροποντές με το σοκ των σύννεφων, μια τεχνική γνωστή ως pluviculture - ή cloud seeding.
Μικρά κυβερνητικά αεροπλάνα πετούν μέσα στα σύννεφα καίγοντας ειδικές φωτοβολίδες αλατιού που ενθαρρύνουν τα μικρά σταγονίδια βροχής να κολλήσουν μεταξύ τους. Όταν είναι αρκετά βαριά αυτά τα μεγαλύτερα σταγονίδια θα πέσουν στη Γη ως βροχή.
Εφαρμοσμένη από το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας (NCM) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η σπορά των νεφών αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας να περιοριστεί η έλλειψη βροχοπτώσεων στο αραβικό κράτος του Κόλπου.
Έγινε σπορά νεφών πριν από τον κατακλυσμό αυτής της εβδομάδας;
Οι μετεωρολόγοι του NCM έχουν αναφέρει ότι πραγματοποίησαν έξι ή επτά πτήσεις σποράς νεφών πριν από τις βροχές.
Τα δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων που αναλύθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων AP, έδειξαν ότι ένα αεροσκάφος που συνδέεται με τις προσπάθειες σποράς σύννεφων των ΗΑΕ πετούσε γύρω από τη χώρα τη Δευτέρα.
Η εφημερίδα The National, μια αγγλόφωνη εφημερίδα στο Άμπου Ντάμπι, επικαλέστηκε έναν ανώνυμο αξιωματούχο του κέντρου που δήλωσε ότι δεν πραγματοποιήθηκε σπορά σύννεφων την Τρίτη, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σε προηγούμενες πτήσεις.
Θα μπορούσε η σπορά σύννεφων να προκαλέσει την πτώση βροχής ενός έτους μέσα σε 12 ώρες;
Η σπορά νεφών ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1940 και έχει χρησιμοποιηθεί σε περίπου 50 χώρες, μεταξύ άλλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα.
Παρόλο που αποτελεί μια ολοένα και πιο διαδεδομένη πρακτική, ορισμένοι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά τη σπορά των νεφών, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό μέχρι πού θα μπορούσαν να φτάσουν οι επιπτώσεις της ανθρώπινης αυτής επέμβασης στις φυσικές διεργασίες της Γης. Αμφισβητούν επίσης την αποτελεσματικότητα της σποράς νεφών και προειδοποιούν ότι δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση για την αντιμετώπιση της ξηρασίας.
Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της τεχνιτής σποράς συννέφων δεν είναι αδιάσειστα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η σπορά των νεφών θα μπορούσε να αυξήσει τις βροχοπτώσεις έως και 35%.
Οι επιστήμονες λένε επίσης ότι η κλιματική αλλαγή γενικά ευθύνεται για τις πιο έντονες και πιο συχνές ακραίες καταιγίδες, ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο.
Τι συνέβη στο Ντουμπάι
Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα που συλλέχθηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, η βροχή ξεκίνησε τη Δευτέρα και εντάθηκε γύρω στις 9 το πρωί της Τρίτης. Οι βροχοπτώσεις συνεχίστηκαν καθ′ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ρίχνοντας περισσότερη βροχή και χαλάζι στην πόλη.
Μέχρι το τέλος της Τρίτης, περισσότερα από 142 χιλιοστά βροχόπτωσης είχαν πέσει στο Ντουμπάι μέσα σε 24 ώρες.
Πηγή: ITV