Ήταν Ιανουάριος αυτού του έτους, όταν η κυβέρνηση του Καναδά απέσυρε τους μισούς διπλωμάτες της χώρας από τη διπλωματική της αντιπροσωπεία στην Κούβα, επειδή ακόμα ένα στέλεχος εμφάνισε συμπτώματα μιας μυστηριώδους ασθένειας που έχει πλήξει μέχρι στιγμής Αμερικανούς και Καναδούς διπλωμάτες στην Αβάνα. Η ονομασία της είναι «σύνδρομο της Αβάνας» και τα αίτιά της παραμένουν ακόμη ανεξήγητα. Το κρούσμα του Ιανουαρίου είχε αυξήσει τον αριθμό των ασθενών στα 14.
Τα συμπτώματά του συνδρόμου είναι ναυτία, πονοκέφαλοι, ρινορραγίες, απώλεια ισορροπίας, μερική απώλεια ακοής και όρασης, κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης.
Το θέμα του «συνδρόμου της Αβάνας προέκυψε το 2016. Η επιστημονική κοινότητα είχε συμπεράνει, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times τότε, ότι «βασικός ύποπτος» είναι τα μικροκύματα. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς απομακρύνθηκαν από το νησί ως το 2017. Πρόσφατο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας διερωτάτα: «Είναι άραγε αόραση επίθεση των αμερικανών διπλωματών ή κάτι πιο παράξενο»; Τα περιστατικά σημειώθηκαν λίγο πριν την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
Πλέον, ο εγκέφαλος 40 πρώην υπαλλήλων στην αμερικανική πρεσβεία στην Κούβα, που εμφάνισαν τα συμπτώματα του «συνδρόμου της Αβάνας» εμφανίζει σήμερα αλλοιώσεις σύμφωνα με ένα έρευνα. Αξονικές εγκεφάλου σε 23 άνδρες και 17 γυναίκες που παρουσίασαν τα συμπτώματα έρχονται να επιβεβαιώσουν αλλαγές στους συνδέσμους του εγκεφάλου, σε σύγκριση με τον εγκέφαλο 48 άλλων υγιών ατόμων.
«Η αλλοίωση είναι αποστομωτκή» αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ραγκίνι Βέρμα, καθηγήτρια ακτινολογίας, σε δηλώσεις της στο πρακτορείο Reuters. «Οι περισσότεροι από τους ασθενείς είχαν συγκεκριμένα συμπτώματα, ενώ παρατηρείται μια κλινική ανωμαλία που απεικονίζεται στο εγκεφαλογράφημα» συμπλήρωσε.
Οι γνώμες διίστανται στην επιστημονική κοινότητα
Φαίνεται πως δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη για τα αποτελέσματα των ερευνών. «Τα ευρήματα αλλοιώσεων στον εγκέφαλο δεν αποδεικνύουν εγκεφαλικό τραύμα» αναφέρει ο καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δρ. Τζον Στόουν. Αντίστοιχα, ο δρ. Σέρτζιο Ντελα Σάλα του ίδιου πανεπιστημίου φαίνεται να υποστηρίζει πως κάποιοι από τους ασθενείς είχαν ιστορικό διάσεισης πριν βρεθούν στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στην Κούβα.
«Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τη δημιουργία αυτής της διαταραχής», δηλώνει ο Δρ. Ντάγκλας Σμιθ, διευθυντής του Κέντρου αποκατάστασης του Εγκεφάλου Penn. «Μερικά άτομα έχουν ανακάμψει, μερικοί έχουν ακόμα συμπτώματα και σε μερικούς υποχωρούν, συμπληρώνει. «Θα είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τους ασθενείς και να συνεργαστούμε με άλλους επιστήμονες που έχουν εξετάσει τη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών», καταλήγει.
Πηγές: Reuters, NYTimes, MedPage Today