Αν και έχουμε ακούσει επανειλημμένως ότι το φαγητό πριν τον ύπνο σχετίζεται με την αύξηση βάρους, αυτό είναι ως επί το πλείστον ένας μύθος. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι αυτό που επιλέγουμε να φάμε πριν κοιμηθούμε μπορεί να επηρεάσει το βάρος μας σε βάθος χρόνου και παράλληλα μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα στον ύπνο.
Αν όμως η έλειψη φαγητού κάνει το στομάχι μας να γουργουρίζει καλό είναι να γνωρίζουμε ποιές τροφές ενδείκνυται σύμφωνα με τους διατροφολόγους να επιλέξουμε.
Καρύδια
Η Τρέισι Λόκγουν Μπέκερμαν εξηγεί ότι, το στομάχι που γουργουρίζει τη νύχτα είναι ο τρόπος μέσω του οποίου ο οργανισμός μας προσπαθεί να μας πει ότι λαχταράει περισσότερες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Επομένως, θα πρέπει να επιλέγουμε τροφές που μας δίνουν τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία.
Αυτό είναι που κάνει τα καρύδια μια εξαιρετική επιλογή. «Το διατροφικό προφίλ ενός καρυδιού είναι άφθονο συμβάλλοντας σε ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β, πρωτεΐνες και τα υγιή λίπη για την καρδιά, όπως τα ωμέγα-3 φυτικής προέλευσης. Επειδή τα καρύδια έχουν τόσα πολλά χρήσιμα θρεπτικά συστατικά, έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή του διαβήτη τύπου 2».
Μπανάνα
Εκτός από νόστιμες, οι μπανάνες μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε. «Οι μπανάνες περιέχουν κάλιο, το οποίο είναι ένα φυσικό μυοχαλαρωτικό, που βοηθά στον καλό ύπνο», λέει η Τρέισι Λόκγουν Μπέκερμαν. «Έχουν επίσης τρυπτοφάνη, η οποία όχι μόνο βελτιώνει τη διάθεση αλλά μπορεί να βοηθήσει σε έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο».
Ένα πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι μπανάνες περιέχουν μια αξιοπρεπή ποσότητα ζάχαρης, περίπου 15 γραμμάρια ανά μπανάνα. Ενώ η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, η ζάχαρη που βρίσκεται σε μια μπανάνα είναι φυσική και θα έχει μικρότερη επίδραση στο σάκχαρό μας από τα επεξεργασμένα σάκχαρα.
Οι μπανάνες έχουν αρκετά άλλα οφέλη για να εξακολουθούν να είναι ένα αξιόλογο σνακ πριν τον ύπνο - και ένα που είναι απίθανο να διαταράξει τον ύπνο μας παρά μόνο αν είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στη ζάχαρη. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να την αποφύγουμε.
Ξηροί καρποί καλυμμένοι με σοκολάτα
«Πρόκειται για πρώτης τάξεως σνακ για να ικανοποιήσουμε την πείνα πριν τον ύπνο, χάρη στην πρωτεΐνη που σταθεροποιεί το αίμα και το υγιές λίπος που προέρχεται από τους ξηρούς καρπούς, ενώ η μαύρη σοκολάτα είναι το ιδανικό γλυκό» λέει η Τρέισι Λόκγουν Μπέκερμαν.
Να σημειωθε, ωστόσο, ότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει καφεΐνη. Πιο συγκεριμένα μια μπάρα που περιέχει 70% έως 85% μαύρης σοκολάτας έχει περίπου 80 mg καφεϊνης. Για να γίνει πιο κατανοητό, ένα φλιτζάνι καφέ έχει περίπου 100 mg. Έτσι, αν η καφεΐνη επηρεάζει τον ύπνο μας καλό είναι να την αποφύγουμε.
Γιαούρτι με αμύγδαλα και μούρα
Η Άμπι Βίτσιλ μας προτείνει γιαούρτι με αμύγδαλα και μούρα καθώς όπως λέει, «Αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή γιατί υπάρχει ισορροπία πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λίπους. Οι υδατάνθρακες είναι στα μούρα (και στο γιαούρτι), η πρωτεΐνη είναι στο γιαούρτι, το λίπος είναι στα αμύγδαλα».
Καταναλώνοντας κάτι με βάση τους υδατάνθρακες, την πρωτεΐνη και το λίπος πριν από τον ύπνο, βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα και εμποδίζει τον οργανισμός να ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω της ανάγκης για γλυκόζη».
Ριζογκοφρέτα με φυστικοβούτυρο
Άλλο ένα εξαιρετικό σνακ πριν τον ύπνο σύμφωνα με την Άμπι Βίτσιλ καθώς το φυστικοβούτυρο έχει πρωτεΐνη και λίπος ενώ οι ριζογκοφρέτες έχουν υδατάνθρακες.
Αποξηραμένα μανιτάρια Σιτάκε
«Μία από τις καλύτερες πηγές φυτικής βιταμίνης D, η οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι για την επίτευξη ενός ξεκούραστου βραδυνού ύπνου, αφού συμβάλλει στην παραγωγή μελατονίνης», λέει η Τρέισι Λόκγουν Μπέκερμαν.
Πως να αποφύγουμε την βραδυνή λιγούρα
«Συνιστώ να καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα θερμίδων νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Μην περιμένουμε μέχρι το δείπνο για να φάμε τα δύο τρίτα του φαγητού σας», λέει η Άμπι Βίτσιλ. «Στόχος μας είναι 25-30 γραμμάρια πρωτεΐνης στα κυρίως γεύματα και τρεις έως πέντε μερίδες σε σταυρανθή λαχανικά ή λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στο μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο».
Η Τρέισι Λόκγουν Μπέκερμαν προσθέτει ότι ο οργανισμός μας κάνει στο τέλος της ημέρας καταγραφή των συστατικών που δεν έλαβε. «Γι’ αυτό μπορεί να βιώσουμε ένα δεύτερο κύμα πείνας πριν τον ύπνο, αν ο οργανισμός μας αισθάνεται ότι δεν έλαβε τις σωστές βιταμίνες και μέταλλα».