Δεν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον που να μη βρει αντίκρισμα. Κάποια ιδέα που να μη βρει τροφή για ανάπτυξη, κάποια περιέργεια που θα μείνει ανικανοποίητη. Ο λόγος φυσικά για την 83η ΔΕΘ, που για μία ακόμη χρονιά γέμισε την πόλη της Θεσσαλονίκης με ερεθίσματα που συγκέντρωσαν και θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν την προσοχή των επισκεπτών μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου.
Ένα σκάφος φτιαγμένο για να προσφέρει βοήθεια – Μια ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ μας εξηγεί:
Περνώντας από το περίπτερο του ΑΠΘ, δύο νέοι μιλούσαν με ενθουσιασμό δίπλα σε μια επιβλητική κατασκευή. Μόλις τους προσεγγίζω, ένας από αυτούς, ο Θωμάς Δημόπουλος μου εξηγεί:
«Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, σχεδιασμένο για να επιχειρεί ειδικά στα νησιά της Ελληνικής άγονης γραμμής. Μπορεί να σηκωθεί για παράδειγμα από ένα σταθμό στην Κρήτη ή στη Ρόδο, από ένα μεγάλο νησί, να πετάξει σε ένα μικρότερο νησί και να μεταφέρει ένα φορτίο μέχρι 50 κιλά που θα προορίζεται για στόχους ανθρωπιστικής βοήθειας. Φάρμακα, προμήθειες, ιατρικό εξοπλισμό. Ακόμη και μια σωσίβια λέμβο σε περίπτωση ναυαγίου».
Σε λίγο ο άλλος νεαρός, ο Στέλιος Δημητρίου συμπληρώνει:
«Το σκάφος είναι μέρος ερευνητικού προγράμματος. Το κατασκευάσαμε εμείς από το μηδέν. Είμαστε μια ομάδα 5-6 ατόμων. Ο επιβλέπων καθηγητής είναι ο κ. Υάκινθος, leader designer είναι ο Περικλής Παναγιώτου. Οι υπόλοιποι είμαστε οι: Σταύρος Καψάλης, Δημήτρης Μητρίδης, Θωμάς Δημόπουλος και Στέλιος Δημητρίου. Είμαστε μηχανολόγοι μηχανικοί του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου οι οποίοι ξεκινήσαμε από το μηδέν τον σχεδιασμό, με βάση βιβλία, πίνακες και όλες αυτές τις γνώσεις που είχαμε πάρει ως φοιτητές. Το σχεδιάσαμε και το βελτιστοποιήσαμε. Η κατασκευή του είναι από την CFT. Μεταφέρει μέσα υλικό όπως κάμερες, και οπτικοακουστικό υλικό, εξοπλισμό κλπ. Είναι επίσης ελληνικής εταιρίας της Intracom Defence. Όλο το εγχείρημα είναι καθαρά Ελληνικό.
Εμείς είχαμε μια ιδέα. Μια αποστολή στο μυαλό μας. Είναι η μεταφορά φορτίου και διασωστικές ενέργειες, με ρίψη φορτίου, όπως και μια σωσίβια λέμβο. Με βάση αυτή την ιδέα υπολογίσαμε όλες τις παραμέτρους, το μέγεθος, τις αεροτομές, τον χώρο, κάναμε τη γεωμετρία, ρίξαμε μελέτη σε προσομοιωτικά και υπολογιστικά προγράμματα ώστε να παράγουμε ένα σχέδιο το οποίο και δώσαμε στην εταιρία. Εκείνη με τη σειρά της έφτιαξε τα καλούπια και την κατασκευή».
Back to eduACT
Η καινοτομία και η ευρηματικότητα δεν σταμάτησαν εκεί. Λίγο πιο πέρα, πέσαμε επάνω σε μερικά ρομπότ φτιαγμένα από τουβλάκια LEGO. Αφού καταφέραμε να περάσουμε από τα παιδιά που εξερευνούσαν τις ιδιότητες τους επάνω σε μια πίστα, μιλήσαμε με τους ανθρώπους της eduACT, ενός φιλεκπαιδευτικού, μη κερδοσκοπικού σωματείου που ασχολείται με την ρομποτική για παιδιά.
Ανάμεσα σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, στο περίπτερο 14 της 83ης ΔΕΘ θα βρει κανείς την πιο καινοτόμα «γωνιά» στην οποία τα ρομπότ, η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία έχουν την τιμητική τους. Μέσα στις δέκα ημέρες της διοργάνωσης όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η eduACT παρουσιάζει όλο το εκπαιδευτικό της έργο με τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δωρεάν εργαστήρια ρομποτικής που διοργανώνει η eduACT σε συνεργασία με φορείς της πόλης, όπως το Κολλέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ, τη ΧΑΝΘ, το Ωδείο Βορείου Ελλάδος στην Καλαμαριά και τον Εύοσμο, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τη Μονή Λαζαριστών και το NOESIS, αλλά φυσικά και στο νέο χώρο του hub της eduACT στην πλατεία της ΧΑΝΘ. Εκτός από τα εργαστήρια ρομποτικής και κώδικα, οι επισκέπτες του περιπτέρου θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά και να μάθουν τα πάντα σχετικά με το θέμα της νέας σεζόν του πανελλήνιου διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής FIRST LEGO League και FIRST LEGO League Jr. που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όλες οι δράσεις της eduACT που πραγματοποιούνται καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς παρουσιάζονται από την ομάδα του Οργανισμού αλλά και από τους εθελοντές που την πλαισιώνουν, δράσεις όπως το διεθνές καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα «SeaSun+Fun S.T.E.M.& Robotics Camp» που διεξάγεται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια δύο κατασκηνωτικών περιόδων στις Νέες Φώκεες Χαλκιδικής.
Πέρα από αυτά ωστόσο, όσοι θα επισκεφθούν το περίπτερο της eduACT θα απολαύσουν δύο event που διοργάνωσε αποκλειστικά για τις ημέρες της Έκθεσης ο οργανισμός, ανοίγοντας και κλείνοντας την αυλαία της. Αρχής γενομένης από την πρώτη Κυριακή της ΔΕΘ(9/9), η «εθνική ομάδα ρομποτικής» που εκπροσώπησε τη χώρα μας στην παγκόσμια διοργάνωση της FIRST Global στο Μεξικό τον περασμένο Αύγουστο παρουσίασε το ταξίδι της μέχρι τον τελικό μεταφέροντας στο κοινό την εμπειρία της διοργάνωσης και απαντώντας σε ερωτήσεις του κόσμου. Την τελευταία δε Κυριακή(16/9), οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πρώτοι το θέμα του φετινού διαγωνισμού, κάνοντας μαζί την αρχή για τη νέα σεζόν.
Το TEDx University of Macedonia 2018 - Bigger than ever!
Πλησιάζοντας το σημείο όπου μεταδίδονται ιδέες που δε σταματάνε να εμπνέουν, συνάντησα την Ιωάννα Δανδέλια, διευθύντρια των Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
«To TEDx University of Macedonia είναι πλέον μεγαλύτερο από τα προηγούμενα, έχουμε δηλαδή την δυνατότητα να απευθυνθούμε σε μεγαλύτερο κοινό, και αυτό έγινε μετά από ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη, στο TEDfest, ένα συνέδριο που γίνεται για διάφορα TEDx από όλο τον κόσμο. Tο σύνθημα μας για φέτος είναι το «Bigger than ever». Το TEDx διευρύνεται από άποψη κοινού, αλλά ουσιαστικά μεγαλώνουν όλοι οι αριθμοί. Δηλαδή έχουμε περισσότερους εθελοντές, μεγαλύτερη οργανωτική ομάδα, περισσότερες ιδέες που θέλουμε να φέρουμε στον κόσμο. Άλλωστε το σύνθημα του TED είναι «Inspiring Ideas», δηλαδή να δώσουμε στον κόσμο όσες περισσότερες ιδέες μπορούμε και να τον εμπνεύσουμε για πράγματα. Φέτος θα έχουμε 12 ομιλητές και 4 performances. Το κύριο event μας θα γίνει στις 3 Νοεμβρίου 2018 στο Tεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης».
Το φετινό TEDx αναφέρεται σε πράγματα που φέρνουν τον κόσμο κοντά, παρότι φαίνεται να τον οδηγούν στην αντίθετη κατεύθυνση.
«Μέσα από πράγματα που θα πουν οι ομιλητές θα εμπνεύσουν το κοινό να ακούσουν τις ιστορίες τους, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να περάσουν μία μέρα μαζί μας με αντίστοιχα workshops και με ανθρώπους οι οποίοι ουσιαστικά θα του δώσουν τη δυνατότητα να σκεφτούν κάτι περισσότερο, κάτι παραπάνω. Το δικό μας TEDx γίνεται αποκλειστικά από φοιτητές. Είναι πολύ σημαντικό γιατί αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό event στη χώρα».
100 mentors – Βρίσκοντας τα πρότυπα σου μέσα από μια εφαρμογή.
Στην ίδια θεματική της εκπαίδευσης και των κινήτρων, αλλά σε διαφορετικό θεματικό χώρο βρίσκεται και μια πρωτότυπη ιδέα που συνδέει φιλόδοξους νέους που ψάχνουν καθοδήγηση με μέντορες από όλο τον κόσμο.
Ο Γιώργος Νικολάκης και η ομάδα του βρίσκονται πίσω από την start up με το όνομα 100mentors. Το 100mentors πρόκειται για μία πλατφόρμα, στην οποία δίνεις πληροφορίες για το παρελθόν και την κατάσταση σου, τις σπουδές σου, τα ενδιαφέροντα σου και η πλατφόρμα σε συνδέει ως χρήστη είτε μέσω αλγορίθμου, είτε χειρωνακτικά, με μέντορες, που αντιστοιχίζονται με τα ενδιαφέροντα σου. Οι μέντορες είναι άνθρωποι – υποδείγματα στον τομέα τους και αποτελούν πρότυπα που μπορούν να μοιραστούν συμβουλές αλλά και την τεράστια εμπειρία τους με ανερχόμενους νέους που ψάχνουν έναν οδηγό στην πορεία τους.
Η προσπάθεια αυτή συνδέθηκε τόσο με πανεπιστήμια στο εξωτερικό, καθώς και με δημόσια σχολεία, δίνοντας με καινοτόμο τρόπο την ευκαιρία σε νέους που ενδεχομένως να μην έχουν ανακαλύψει το πεδίο των στόχων τους, πόσο μάλλον την σωστή πορεία και το περιεχόμενο αυτών, την ευκαιρία να το κάνουν, συνομιλώντας με ανθρώπους που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά, μέσα από ένα δίκτυο.
Another Circus – Εξερευνώντας τον εαυτό σου μέσα από ένα virtual reality παιχνίδι.
Συνεχίζοντας στον χώρο που πάνω από 100 start ups μοιράζονται τα διαφορετικά τους εγχειρήματα, συναντάς το Another Circus και τον Σωτήρη Γυφτόπουλο. Πίσω του, εκείνοι με τη μεγαλύτερη περιέργεια δοκιμάζουν ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας, βγάζοντας επιφωνήματα ενθουσιασμού.
«Είμαστε ένα δημιουργικό γραφείο που κάνει branding, production είτε visual, είτε communication», μου εξηγεί ο ίδιος. Ταυτόχρονα έχουμε ένα lab, μέσα στο οποίο κάνουμε ερευνητικά project και γενικά δικές μας παραγωγές και μια από αυτές τις παραγωγές είναι το Paul Paul. Πρόκειται για ένα virtual reality παιχνίδι, στο οποίο ο παίχτης εξερευνώντας τους χώρους προσπαθεί να βρει στοιχεία για να καταλάβει ποιος είναι ο ίδιος. Πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι λίγο tricky αυτή την εποχή από άποψη κοινού. Μάλλον το κοινό για αυτό το κομμάτι έρχεται. Ο κόσμος που δοκιμάζει το παιχνίδι του κόβεται η αναπνοή σε πρώτη φάση, αλλά πιστεύω πως σιγά σιγά θα γίνει λίγο πιο mainstream. Μια ωραία αναλογία πάντως θα ήταν ότι όπως παλιά υπήρχαν τα έλεγαν lan (αν θυμάμαι καλά), στα οποία όλοι παίζανε στα internet cafe γιατί δεν είχαν πρόσβαση στο internet, στα μηχανήματα και τώρα αυτό έχει πεθάνει, έτσι και τώρα έχουμε να κάνουμε με τα arcades, γιατί υπάρχουν πολλά arcades που ο κόσμος δεν έχει και θέλει να δοκιμάσει. Έτσι και όταν η τεχνολογία φτάσει σε ένα σημείο που δεν θα κάνει 1500 ευρώ να πάρεις κάτι τέτοιο, αλλά 200 ευρώ, τότε θα αλλάξει η κατάσταση».
Κλείνοντας ο ίδιος μου μοιράστηκε την βάση του δημιουργήματος τους:
«Το παιχνίδι μας βασίζεται σε μικρές διαδράσεις οι οποίες δεν είναι τρομακτικές αλλά είναι έξυπνες».
Ένοπλες Δυνάμεις – Πώς είναι να βλέπεις τον κόσμο από ένα F-16;
Περπατώντας ανάμεσα στα περίπτερα είναι σχεδόν αδύνατο να μην πέσει το βλέμμα σου στην παρουσία των Ένοπλων Δυνάμεων. Με ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού να σε περιμένει έξω από τον εκθεσιακό τους χώρο, μπαίνεις στον πειρασμό να δεις τι σε περιμένει στο εσωτερικό.
Ο εξομοιωτής μαχητικών F-16, σε ανεβάζει ψηλά, εκεί που μπορείς να καθίσεις στη θέση του «οδηγού» και να ατενίσεις τα πάντα από διαφορετική σκοπιά.
ΟΣΕ - Περπατώντας σε ράγες από το παρελθόν
Διαφορετική ήταν και η οπτική που σου έδινε το περίπτερο του ΟΣΕ. Ένα παιχνίδι από καθρέφτες και μία προβολή γεμάτη νοσταλγία, παλαιικοί λαμπτήρες και ράγες θαμμένες στο παρελθόν, σε μετέφεραν σε μια εποχή που ίσως να μη γνώρισες ποτέ.
Στη γιορτή των gamers - League of Legends Final.
Μπαίνοντας στο περίπτερο των gamers, μπαίνεις και σε έναν ξεχωριστό κόσμο. Οθόνες, προσομοιωτές, υπολογιστές και πλήθος ατόμων που απολαμβάνουν την τεχνολογία ως διασκέδαση. Στο βάθος ένας μεγάλος προτζέκτορας. Μπροστά του εκατοντάδες άτομα περιμένουν με ενθουσιασμό την προβολή ενός από τα μεγαλύτερα gaming events στην Ελλάδα. Τον τελικό του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος League of Legends.
Βγαίνοντας από τη 83η ΔΕΘ, κουρασμένος από την περιπλάνηση, νιώθεις ότι έχεις πάντα κάτι ακόμα να δεις. Κάτι ακόμα για να εμπνευστείς και να δεις ότι οι στόχοι και οι ιδέες, δεν μένουν πάντα σε θεωρητικό επίπεδο. Εδώ οι ιδέες γίνονται πράξη. Με άρωμα από το παρελθόν, εναέριες πτήσεις, παράλληλες πραγματικότητες, ρομπότ, και καθοδηγητές στα όνειρα σου. Η 83η ΔΕΘ έχει όλα όσα χρειάζεσαι για να φύγεις πιο «πλούσιος».